Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tejszínből készül, de sokkal krémesebb, gazdagabb, teltebb, selymesebb, simább. Ne fokozzuk tovább: ez az ezerarcú csoda! A diétázók most forduljanak el, kattintsanak máshova!

Aki szereti a tejszínt és a vajat, a mascarponét is imádja. Brutális finomság, bár önmagában kevéssé értelmezhető. Tejszínből készül, préselés nélkül, zsírtartalma 50% körüli. Ez bizony magas, de pont ez a zsírosság oldja ki a fűszerek aromáját, ettől krémes és ellenállhatatlan a vele készült étel.

Elronthatatlan és ellenállhatatlan, igazi téli desszert
Elronthatatlan és ellenállhatatlan, igazi téli desszert

Semlegesnek mondható íze miatt ezerféle módon felhasználható. Egy kanál belőle bármilyen ragulevest vagy főzeléket krémessé, simává tesz, de különféle sós krémeket is készíthetünk belőle akár szósznak, akár mártogatósnak. Erős illatú és ízű sajtokat is kikeverhetünk vele, lágyíthatunk, selymesíthetünk vele különféle ízeket.

Minden bizonnyal a tiramisu tette ismerté, selymességének a kávé, az amaretto és a piskóta kiváltképp jól áll. De megkockáztatom, hogy az alábbi receptet is bátran készíthetjük tiramisuként. Az a kis piskóta nem fog ártani, a banán, kardamom és mokka hármasát pedig kötelező kipróbálni! :)

Kardamomos banánkompót mokkás mascarponekrémmel

Banán, kávé, mascarpone - kardamommal megőrjítve
Banán, kávé, mascarpone - kardamommal megőrjítve

Hozzávalók:
4 banán
10 dkg cukor
1 dl víz
fél citrom
1 mokkáskanál őrölt kardamamom
50 dkg mascarpone
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál instant kávé 1 evőkanál vízzel elkeverve
1 cl kávélikőr

Elkészítés: A banánt megpucoljuk, felkarikázzuk, meglocsoljuk fél citrom levével. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük 1 dl vízzel, belerakjuk a banánt és a kardamomot, egyet forralunk rajta, lehúzzuk, hozzáadjuk a kávélikőrt, félretesszük.

A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vízzel elkevert instant kávéval, majd a banánkompóttal rétegezve poharakba, tálkákba rendezzük.

Én fél órát állni hagynám, de a türelmetlenek azonnal neki is kezdhetnek. :)

Természetesen ebben a receptben is – mint mindegyikben – lehet játszani az alapanyagokkal és a fűszerezéssel. Mivel én magam is folyton kísérletezgetek, örülök, ha mások is szabadon használják a recepteket. :)

A kávé kardamommal klasszikus, érdemes a banánnal és a mascarponéval együtt is kipróbálni!
A kávé kardamommal klasszikus, érdemes a banánnal és a mascarponéval együtt is kipróbálni!

És akkor néhány ötlet…

Ha kávékrémet készítünk, de szeretnénk, hogy a krém fehér maradjon, a tejszínt felforraljuk, beletesszük a kávészemeket, és egy éjszakára letakarva hidegre tesszük. Másnap leszűrjük. Használhatunk tejet is. Ebben a receptben mondjuk nincs tejszín, de kiválthatjuk a mascarpone egy kis részét tejszínnel, amit majd másnap felverve adunk a sajtkrémhez.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A kardamom nagyon különleges fűszer, nálunk sajnos még kevéssé használják. Indiából és Afrikából származik. Az illóolaj a legfontosabb alkotórésze. A zöld héjban megbúvó magok illatosak, a héjat le kell fejteni, a magokat összezúzni. Frissen, mozsárban zúzva az igazi! Létezik fekete és fehér változata is, de az ínyencek a zöldre esküsznek. A kávéhoz nagyon illik, arab és keleti országokban sok helyen kapunk kardamomos kávét. De húsokhoz, rizshez, kolbászokhoz, likőrökhöz, curryhez is kitűnő fűszer. Ráadásul az emésztést javítja, gátolja a puffadást, serkenti a szív működését.

A banán nálunk leginkább desszertként szerepel, de sok helyen köretként is fogyasztják. Rengeteg fajtája van, főleg a sokkal semlegesebb, kevéssé édes fajták kerülnek főételekbe. De nyugodtan lecserélhetjük ebben a receptben más gyümölcsre is. Használjuk ki a szezon kínálatát és kreativitásunkat is!

Mascarponés receptek a Mindmegettén >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.