Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legegyszerűbb sokszor a legjobb, minden csak az arányoktól és az alapanyagok minőségétől függ. Illatos gyümölcs egy kis fűszeres morzsával sütve: ez a crumble, vagyis a morzsasüti. Elronthatatlan és szenzációs!

A szegény konyha a találékonyság művészete. Néhány alapanyagból képes izgalmas ízeket alkotni. Semmi furfang, semmi fakszni, jöhetnek a natúr ízek! Itt most kétféle gyümölcs, pici liszt, cukor, tejszín és vaj játsszák a szerepet, kevés vörösbor és egy maréknyi pisztácia ad hozzá némi fantáziát!

Sült nektarin pisztáciás morzsával, vörösboros ribizliszósszal és tejszínhabbal
Sült nektarin pisztáciás morzsával, vörösboros ribizliszósszal és tejszínhabbal

A gyümölcsök frissen a legjobbak, persze előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag nem fogy el, nem esszük meg, vagy túl sokat vásárolunk… A túl érett gyümölcsök talán nem túl esztétikusak, de lehetnek nagyon finomak, édesek, és persze további felhasználásra kitűnőek. A legfinomabb pálinkák és lekvárok is érett, egészséges gyümölcsökből készülnek. A sérült részeket kivágva vagy levágva különleges desszerteket készíthetünk belőlük.

Pisztáciamorzsa alatt sült nektarin ribizlimártással és tejszínhabbal
Fél óra alatt elkészül ez a csoda, isteni!
Fél óra alatt elkészül ez a csoda, isteni!

Hozzávalók:
4 szép nagy nektarin
8 dkg liszt
4 dkg hideg vaj
4 dkg cukor
pisztácia
1 teáskanál fahéj

A ribizlimártáshoz:
30 dkg ribizli
3 evőkanál cukor
2 dl vörösbor
1 teáskanál keményítő

Valamint:
3 dl tejszín
2 evőkanál porcukor

Elkészítés: A lisztet, a cukrot és a fahéjat összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal. A nektarinokat félbevágjuk, a magot eltávolítjuk. Kis talpat vágunk nekik, sütőtálba tesszük, elosztjuk rajtuk a morzsát, megszúrjuk aprított pisztációval, és 200 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Közben a ribizlimártáshoz a cukrot karamellizáljuk, felengedjük a borral, kicsit besírítjük, majd hozzáadjuk ribizlit. Óvatosan átkeverjük, majd kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A tejszínt felverjük a porcukorral.

A morzsás nektarinokat a ribizlis szósszal és tejszínhabbal tálaljuk.

Omlós, roppanós, krémes, édes, fanyar... csodás!
Omlós, roppanós, krémes, édes, fanyar... csodás!

Ennél a desszertnél a süti van a gyümölcsön, nem pedig fordítva. Ez a morzsasüti, vagyis a crumble egyik változata.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

Én nem fogyózom, pedig rám férne, de aki igen, az itt is spórolhat. A pisztáciát kihagyva még soványabb az energia-bevitel, ugyanis 100g pisztáciában 630 kalória lapul, és várja, hogy zsírrá alakujon. :)

A kopasz barack az őszibarack természetes mutációja. Az amerikaiak kezdték az 50-es években Európába szállítani. A kínaiak kísérletezték ki, de a franciák is dolgoztak rajta! Az őszibarackfába szilvát oltottak, így kapták ezt a szép, sima magbaválós csodát.

A pisztáciát tetszés szerint kiválthatjuk dióval, mandulával vagy más csonthéjassal, természetesen a barackkal ugyanez a helyzet: körte, alma, szilva és még sok minden felválthatja. Ha játszanak a hozzávalókkal, meséljék el a tapasztalatokat, ízélményeket!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.