Klasszikus grízgaluska leves
Káposztás tészta egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Körömpörkölt csülökkel
Tojásos nokedli fejes salátával
Hagymás rostélyos
Mákos guba
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kuglóf
Csupacsokis brownie
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell
A máj – legyen szó sertés-, marha- vagy éppen csirkemájról – isteni finom alapanyag, amit kár lenne azért száműzni az étrendedből, mert tartasz az elkészítésétől. Bárkivel megeshet, hogy a máj nem pont olyan állagú lesz, mint szeretné, de most eláruljuk, hogyan érdemes hozzáfogni a sütéshez, hogy biztosan tökéletes legyen a végeredmény.

A máj kedvelt alapanyag, ami viszonylag olcsó, és sokféleképpen elkészíthető. Ettől függetlenül vannak, akik úgy gondolják, hogy mivel méregtelenítő szervről van szó, nem kellene megenni. Valójában a máj nem raktározza a mérgeket, csak kiválasztja, így fogyasztása semmiképpen nem káros – sőt, mivel tápanyagokban gazdag, érdemes beiktatni az étrendbe.

Fried,Chicken,Liver,With,Onions,And,Parsley,In,A,Plate.
A sült máj, ha jól van elkészítve, nem száraz / Fotó: Shutterstock

Miért egyél májat?

A máj az egyik leggyakrabban fogyasztott belsőség, nem véletlenül: könnyen elérhető, egyszerűen elkészíthető és olcsó. Leginkább a sertés- és a csirkemáj fogy, de népszerű a sertésmáj is, míg a liba- és kacsamáj már egyre inkább luxusnak számít, hiszen ezeknek az ára igencsak borsos. A máj A- D-vitaminban, illetve vasban, rézben, cinkben, mangánban és szelénben gazdag.

Hogyan készíts sült májat?

Ha nincs ötleted, hogy mit készíts vacsorára, a sült máj remek választás! A máj, mint minden étel, attól lesz száraz, ha túlsütik. Mivel zsírtartalma kevés, így a puhaságát a nedvességtartalma biztosítja. Ahhoz, hogy tuti finom legyen a végeredmény, érdemes a nyers, megmosott és papírtörlővel szárazra törölt májat cukros tejben áztatni, ettől ugyanis lédús lesz. Ugyanígy működik a hagyma is: vágd fel a hagymát és keverd el a májjal. Hagyd állni sütés előtt legalább egy órát: a hagyma lédússá, szaftossá és még ízletesebbé teszi a májat.

A tökéletes rántott csirkemájhoz a májat minden esetben alaposan meg kel tisztítani /Fotó: Shutterstock
A tökéletes sült csirkemájhoz a májat minden esetben alaposan meg kel tisztítani /Fotó: Shutterstock

Mire figyelj még?

  • Bár sokan arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad megsózni a nyers májat, ha kipróbálod, rájössz majd, hogy ennek nem sok a valóságalapja… Ettől függetlenül ha úgy érzed, jobban bízol az internet népében, mint magadban, ne sózd meg a nyers májat.
  • Ne vágd apróra a májat, hiszen úgy valóban könnyen összetöpörödik, kiszárad.
  • Ne tegyél alá sört, bort vagy bármi folyadékot: elég a zsír!
  • Magas hőfokon, rázogatva süsd. Pár perc pirítás után ellenőrizd, hogy milyen a belseje, és ha még rózsaszínű, vedd le a hőfokot. Amíg tálalásig a serpenyőben marad, pont jó lesz.

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.