Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Nem minden élelmiszert kell hidegen tárolni ahhoz, hogy megnöveljük az eltarthatósági idejét. A méz ilyen, sőt nemhogy nincs szüksége a hűtőre, valójában akkor a legízletesebb és a legjobban kezelhető állagú, ha szoba-hőmérsékleten tároljuk.

A népi gyógyászatban már régóta használják a mézet, nem véletlenül, hiszen számos betegség esetén segít, enyhíti a tüneteket és az immunrendszer erősítésében is fontos szerepe van. A tárolásával kapcsolatban időnként fellángol a vita: vajon a hűtőben a helye, vagy elég a konyhapulton tárolni? Az igazság valahol a kettő között van.

A méz tárolására legalkalmasabb az az edény, amiben a termelőtől megvetted / Fotó: Shutterstock

Hűtőben ne!

Íme az okok, amiért a mézet nem kell hűtőben tárolni:

  • Kristályosodás – Hűtőben a méz gyorsabban kristályosodik, amitől megszilárdul, megnehezítve az adagolást és a használatot.
  • Nem növeli az eltarthatóságát – A méz természetes módon is hosszú ideig eltartható, mivel alacsony víztartalma és magas cukorkoncentrációja gátolja a baktériumok és penészgombák szaporodását.
  • Az íze és az állaga miatt – Szoba-hőmérsékleten a méz selymes, folyékony állagú marad, és az aromája is intenzívebb, mint hűtve.

Így tárold a mézet inkább

Hűvös helyen, közvetlen napfénytől távol, szorosan zárt edényben a méz gyakorlatilag koráltalan ideig megőrzi a minőségét. A legjobb, ha az eredeti edényben tárolod, amiben a termelőtől megvásároltad. Semmiképpen ne tedd át a mézet fémdobozba, mivel az oxidálódhat. A méz tárolásakor a legveszélyesebb dolog, ha extrém melegnek, napfénynek teszed ki, illetve ha nedvesség kerül a tárolóedénybe. Érdemes picit hűvösebb helyet keresni számára, mint a konyha, ahol a sütés-főzéstől bizony néha magas a hőmérséklet és a pára sem ritka. A mézbe mindig tiszta, szárazra törölt kanállal nyúlj, így nem fog víz kerülni bele.

A kristályos méznek semmi baja / Fotó: Shutterstock

A kristályos méz nem rossz!

A méz fajtától, a benne lévő cukor mennyiségétől függően idővel megsűrűsödik, kikristályosodik, ettől azonban még finom és értékes táplálék marad. A kristályosodás első jele, hogy a méz elkezd „homályosodni”, és kisebb-nagyobb kristálydarabkák jelennek meg benne. A kristályos mézet folyékonnyá teheted: vízfürdőben, folyamatosan kevergetve gyorsan felolvad.

Cukor helyett méz? 
Sajnos túl sok finomított cukrot fogyasztunk, ami növelheti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség, a rák kockázatát. A cukor számos feldolgozott élelmiszer gyakori összetevője, így előfordulhat, hogy többet fogyasztunk belőle, mint gondolnánk, ami súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet, és megnehezíti a diétákat, fogyókúrákat sőt az egészségesnek gondolt étkezést is.

A méz a benne lévő lévő vitaminok és ásványi anyagok miatt ugyan egészségesebb, mint a cukor, de mértéktelenül mégsem szabad fogyasztani, mivel magas kalóriatartalma miatt nagy mennyiségben hizlal.

Az egyik leggyakrabban készített mézes édesség a puszedli, amit különösen az év végi ünnepek alatt fogyasztunk szívesen. A receptet itt találod, az elkészítését pedig nézd meg videón!

 

(A kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.