A népi gyógyászatban már régóta használják a mézet, nem véletlenül, hiszen számos betegség esetén segít, enyhíti a tüneteket és az immunrendszer erősítésében is fontos szerepe van. A tárolásával kapcsolatban időnként fellángol a vita: vajon a hűtőben a helye, vagy elég a konyhapulton tárolni? Az igazság valahol a kettő között van.
Íme az okok, amiért a mézet nem kell hűtőben tárolni:
Hűvös helyen, közvetlen napfénytől távol, szorosan zárt edényben a méz gyakorlatilag koráltalan ideig megőrzi a minőségét. A legjobb, ha az eredeti edényben tárolod, amiben a termelőtől megvásároltad. Semmiképpen ne tedd át a mézet fémdobozba, mivel az oxidálódhat. A méz tárolásakor a legveszélyesebb dolog, ha extrém melegnek, napfénynek teszed ki, illetve ha nedvesség kerül a tárolóedénybe. Érdemes picit hűvösebb helyet keresni számára, mint a konyha, ahol a sütés-főzéstől bizony néha magas a hőmérséklet és a pára sem ritka. A mézbe mindig tiszta, szárazra törölt kanállal nyúlj, így nem fog víz kerülni bele.
A méz fajtától, a benne lévő cukor mennyiségétől függően idővel megsűrűsödik, kikristályosodik, ettől azonban még finom és értékes táplálék marad. A kristályosodás első jele, hogy a méz elkezd „homályosodni”, és kisebb-nagyobb kristálydarabkák jelennek meg benne. A kristályos mézet folyékonnyá teheted: vízfürdőben, folyamatosan kevergetve gyorsan felolvad.
Cukor helyett méz?
Sajnos túl sok finomított cukrot fogyasztunk, ami növelheti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség, a rák kockázatát. A cukor számos feldolgozott élelmiszer gyakori összetevője, így előfordulhat, hogy többet fogyasztunk belőle, mint gondolnánk, ami súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet, és megnehezíti a diétákat, fogyókúrákat sőt az egészségesnek gondolt étkezést is.
A méz a benne lévő lévő vitaminok és ásványi anyagok miatt ugyan egészségesebb, mint a cukor, de mértéktelenül mégsem szabad fogyasztani, mivel magas kalóriatartalma miatt nagy mennyiségben hizlal.
Az egyik leggyakrabban készített mézes édesség a puszedli, amit különösen az év végi ünnepek alatt fogyasztunk szívesen. A receptet itt találod, az elkészítését pedig nézd meg videón!
(A kiemelt kép forrása: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.