A thai konyha nagyon sokrétű, jófajta és friss, nem utolsósorban nagyon sokféle alapanyagból épül fel, akár 20 vagy még annál is több összetevőből. A 4-5 alapíz mégis harmonizál és illik egymáshoz. Konyhájukra jellemző a sok őshonos fűszernövény, amelyektől nagyon jellegzetesek lesznek az ételeik.
Gyakran használják a thai chilit, azt az apró pirosat, ami valamilyen oknál fogva sokkal kellemesebben csíp, mint magyar barátja. A galangal gyökeret, ami a tom yum leves egyik alapfűszere, itthon sajnos inkább szárítva vagy valami lében lehet kapni, ami persze meglehetősen tönkrevágja az eredeti igazi ízét. A citromfűszárt, amely kellemesen fanyar citromízű, és melynek a gumóját használjuk. A kaffir-levelet, ami nem más, mint a lime, vagyis a zöld citrom levele. Gyakori fűszerük még a thai bazsalikom, a koriander és a curry, a mogyoróhagyma, a sonkahagyma és a fokhagyma. No meg a nyers zöldbors, a turmeric és a gyömbér.
Alapanyagok tekintetében gyakori az üvegtészta különböző fajtái, a hosszúszemű rizs (nagyon fontos: Thaiföld a jázminrizs hazája), a cukrok közül a pálmacukor, a barnacukor. Ezek mellett az osztrigaszósz, különféle halszószok, kókusztej, tápióka, tamarind is népszerű a thai ételekben. És persze a mangó, minden mennyiségben, de az ananász és a papaya is egész évben terem, ezek is szerepelnek bőven a kínálatban.
Használják a tenger gyümölcseit, csirkét, szárnyasokat. Érdekes, hogy e gazdagság mellett is minden étkezésnél megtaláljuk a rizst: naponta ötször-hatszor is fogyasztják.
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
1 szál sárgarépa
¼ fej káposzta
2 színes paprika
2 gerezd fokhagyma
1 szál thai citromfű
1 db thai chili
1 dkg galangal gyökér
4 lime levél
4 dl kókusztej
3 dl csirkeleves
8 dkg rizstészta
2 evőkanál halszósz
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsecet
korianderlevél
2 evőkanál olaj
Elkészítés: 1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük.
2. A csirkemellet a forró olajon megpirítjuk, hozzátesszük a citromfűszálat, a chilit és a galangal gyökeret, átforgatjuk, meglocsoljuk a rizsecettel, a szójaszósszal és a halszósszal, újra átforgatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket.
3. Felöntjük a csirkelevessel, forraljuk 2-3 percig.
4. Hozzáadjuk a kókusztejet is. Az 5 percre langyos vízbe áztatott üvegtésztát apróra vágjuk, és a levesbe tesszük.
4. Összeforraljuk a levest, megszórjuk az apróra vágott korianderrel, és azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Tálalható: azonnal
Egy időben gyakran jártam a budapesti Thaiföldi Nagykövetségre, és nagyon magával ragadott az a nyugodtság és az a tisztelet, ahogy ott ezek az emberek viselkedtek. Kedvesek és érdeklődőek voltak. Ők szervezték azt a képzést, ahol egy bangkoki étterem séfje magyar szakácsoknak mutatta be (nyilván nagyvonalakban) az alapokat, a pad-thai-t, a tom-yum kong-ot, a tápiókazselét.
Szerencsére itthon is megjelentek különböző thai éttermek, amelyek tényleg jók. Különleges ízviláguk a világ minden pontján hódít nagy sikerrel. Itt gyorsan leszögezem: a plázákban nagy betűkkel jelölt thai éttermek nem adják vissza - vagy inkább meg sem közelítik – azt, amire azt mondhatjuk: thai konyha. Itt rendszerint kínaiak szolgálják fel portékájukat, amit saját maguk íze-kedve szerint főznek. És még csak nem is hasonlít a thai ízvilágra.
Valószínűleg az lenne a legjobb, ha a helyszínen találkozhatnánk a thai finomságokkal, az alapanyagok kavalkádjával, a fűszerek illatával, az ételkészítési technikákkal, ezzel a csodálatos kultúrával. Én elmegyek és személyesen megnézem.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.