Büszke vagyok a szüleimre, mindig is az voltam. Persze sosem mondtam nekik, mivel a mi családunkban nem divat a másik szembedicsérése. Anya főztjéről pedig már óvodás koromban is himnuszokat zengedeztem, miközben nem voltam hajlandó megenni a levesembe öntött ízetlen burgonyapürét. Így büntették ugyanis azokat a gyerekeket, akik nem ették meg a levest. Zutty, beleöntötték a másodikat, és a továbbiakban így kellett bekanalazni. Persze otthon az első alkalom után elmeséltem a szüleimnek, hogy mi folyik a vidám bohócok és hatalmas plüsskutyák mögött kedvesen mosolygó óvónőim birodalmában. Aztán egyik napról a másikra megszűnt a terror, aki nem evett, az nem evett, de véget ért a csumizás.
Aztán teltek-múltak az évek, és felnőttem. A menzát sosem szerettem, maximum a társaság és a folyamatos ökörködés miatt. Mai napig kiráz a hideg, ha felvillan előttem az a kép, amint a konyhás néni kezében a porcukros bödönnel, a túrós csuszára 2 evőkanál cukrot szór... brrr... Persze mindenkinek vannak különleges szokásai, amitől a másik hideglelést kap. Például Apa a spenótot kristálycukorral szereti, a gyerekkori barátja pedig lekvárral eszi a káposztás palacsintát...
Egy dolog azonban azóta sem változott: az anyukám főztjét szeretem a világon a legjobban. És hiába írok le egy-egy receptet, az ő levese, sültcsirkéje, főzelékei, süteményei valahogy mindig jobbak maradnak, mint amiket (amúgy egyre ügyesebben) én készítek. Talán azért, mert az ő főztje "otthonízű"?
Nem tudom, miért Őszi lepénynek hívják ezt a remek gesztenyés süteményt, hiszen egész télen kapható a gesztenye, ráadásul nekem a hóesésben előbb lenne kedvem gesztenyét enni, mint az őszi esőzések időszakában. No, de ahány ház, annyi szokás. A süti pedig hihetetlen finom! Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 22 dkg margarin, 2 tojássárgája, 1 csipet só + 2 evőkanál víz. Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg gesztenyemassza, 2 szelet (Milka) csoki (kb. akkora szelet, mint egy normál Sportszelet), 7 tojás, 15 dkg porcukor
Elkészítés:
1.) A sütést megelőző nap a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojássárgát és a 2 evőkanál vízben feloldott csipet sót. Az egészet jól összegyúrjuk, és a hűtőbe (vagy a hűvös kamrába) tesszük másnap reggelig. (Mindenképp egy estét hűtőben kell töltenie a tésztának!)
2. Másnap 2 részre osztjuk a tésztát. Az egyik felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy tepsibe tesszük.
3.) Elkészítjük a tölteléket: a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört gesztenyemasszát, a (mikróban vagy gőz fölött) felolvasztott csokoládét, és a tojásfehérjékből vert kemény habot.
4.) A kész tölteléket egyenletesen a tepsibe tett tésztalapra kenjük, majd befedjük a tészta (közben kinyújtott) másik felével. Tojással megkenjük.
5.) Előmelegített sütőben megsütjük kb. 20-25 perc alatt, majd a meleg, de kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.