Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ká és én napok óta a kertben dolgozunk. Kivágtuk a kiszáradt orgonabokrokat és a kerítés tövében évek óta betegeskedő, porlepte sövényt. Vásároltunk 2 zsák fűmagot, ugyanennyi műtrágyát, és ha minden jól megy, egy BobCat segítségével átrendezzük az egész kertet. Lassan, de biztosan körvonalazódni látszik a kis ház bővítési terve...

Ká majd'' minden este a kertrendezésen töri a fejét. A forgatókönyv ugyanaz. Az íróasztalt lassan teljesen ellepő tervrajzai mögül hosszasan magyaráz, hogy hova szórjuk szét a komposztot, merre lapátoljuk el a sódert, mit kezdjünk a romos tégláinkkal, és hogy irtsuk ki végleg a gazokat a kertből. Én pedig lelkesen bólogatok. Mirza, látom, nem áll össze a kép, mondja ilyenkor. Ühüm, hümmögök nagyon tudományosan (mert mi az a BobCat???), és többnyire abban maradunk, hogy majd meglátom.

Elérkezett a várva-várt nap. Még 2 órám volt a BobCat és Ká barátainak (Gábornak és barátnőjének, Betty-nek) az érkezéséig. Lelki szemeim előtt hirtelen egy kisfilm cikázott át, amint délután saras, kék kezeslábasban, hullafáradtan beesünk a kis házba, hogy együnk valamit. De nincs semmi. SEMMI??? Nnna, neeem, azt nem engedheti meg magának a kantin, gondoltam, és lecibáltam a polcról a szakácskönyveimet.

Néhány perc múlva már káposztát reszeltem. Azt terveztem, Káposztás palacsintákat sütök, és curry-s darált hússal, valamint újhagymás túróval fogom megtölteni. Igaz, a túrót eredetileg a rétesemhez vettem, de mit számít? Majd kitalálok valami mást! Hozzávalók: 22 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl tej, 1 evőkanál olaj, 12 dkg (reszelt, pirított, sós, borsos) káposzta, só, pici cukor.
A káposztát úgy készítettem el, mint legutóbb, a kiflik töltelékéhez, azaz olajon cukrot pirítottam, hozzákevertem a reszelt káposztát, megsóztam, megborsoztam és barnára pároltam, majd összeállítottam a palacsintatésztát, 20 percig állni hagytam, aztán kisütöttem. A tészta jó sűrű volt, talán 8-9 palacsinta jött ki belőle.

40 dkg darált húst egyszerűen, egy kockára vágott hagymán és kevés olajon megpirítottam, sóztam, borsoztam, és alaposan megszórtam curry-vel és oregánóval. Kis vizet öntöttem rá, és addig kevergettem, míg sűrű szaftja lett. Közben egy doboz túrót összekevertem 3 dl tejföllel, megsóztam, borsoztam és hozzákevertem 3 szál karikára vágott újhagymát. A palacsintákat egy tálra rétegeztem: palacsinta, darált hús, palacsinta, túró, palacsinta, darált hús, palacsinta, túró. Legfölülre épp túró jutott. Az egészet lefóliáztam és a hűtőbe tettem, hogy majd délután leöntöm fehérmártással, megszórom sajttal és megsütöm.

A palacsinta után még arra is volt időm, hogy gyorsan kisüssek 3 rúd Almás-barackos rétest (a legutóbbi receptem szerint), ugyanis legutóbb maradt még egy zacskó réteslapom. Ezúttal az anyai intelmeket a hátam mögött hagyva nem 4, hanem 2 lapra pakoltam a tölteléket, és mivel nem volt elég almám, a töltelékhez reszeltem majd egy doboznyi kopasz barackot. A rudak mondjuk legutóbb, 4 lappal szebbek lettek...

Mire elmosogattam, már mindenki a kertben tüsténkedett. Gróf Tituszt bezártuk a padlásra, mert folyton a BobCat (azaz kis földmunkagép) előtt téblábolt, és ismételt felszólításra sem volt hajlandó abbahagyni a markoló szaglászását - akadályozva ezzel a munkát. Az pedig nyilván nem jutott el konok kis fejéig, hogy vajon mi történne vele, ha egy ilyen monstrum átgázolna fehér zoknis lábain.

A BobCat letúrta a föld legfelső, gazos rétegét és kihordta az utcára, kiegyengette a talajt, feltöltötte a gödröket, kiásta és szétterítette a komposztot, majd egy autóbeállót épített. Amikor a földmunka elkészült, a markoló lapátját telepakoltuk téglákkal. Délután 3-kor úgy éreztem, hogy tőből szakadnak ki a karjaim, annyira megerőltető volt. Közben nyeltük a port és a gazok által felvert polleneket, prüszköltünk, köpködtünk, pókok szaladgáltak a kezünk alatt, és még sehol sem tartottunk...

Sosem gondoltam, hogy kerti munkában ennyire el lehet fáradni. Zombiként vonszoltam magam után a gereblyét és az ásót, hogy kitisztítsam az elrendezett földet, és elkezdjek gödröket ásni a 25 óvodás korú tujának, amit Gáboréktól kaptunk ajándékba. A fiúk azonban megszabadítottak e nemes feladattól, így hamarosan bemenekülhettem a kantin melegébe. Mielőtt nekiláttam volna a terítésnek, lezuhanyoztam, mert a lábaim úgy néztek ki, mint az ördögök öreganyjáé, noha edzőcipőben voltam. Fásultan és egyben meghökkenve figyeltem, hogy a saras lé hogy tekereg a lefolyó körül, mielőtt eltűnne a lyukon. Te jó ég, gyermekkoromban nem voltam ilyen retkes! A harmadik szappanozás azonban eltűntette a kerti munka utolsó nyomait is a lábujjaimról, így tiszta melegítőbe bújtam, és a víztől cuppogó papucsomban kicsattogtam a konyhába.

Előmelegítettem a sütőt, és gyorsan fehérmártást készítettem vajból, lisztből és tejből ügyelve arra, hogy kellően sűrű legyen. Amikor elkészült, beleszórtam egy kis ételízesítőt, hogy jobb színe és íze legyen. Megkentem vele az egész palacsinta-tornyot, majd ráreszeltem kb. 10-15 dkg sajtot, és betettem a forró sütőbe. A kis lánghoz közel állítottam a sütő gombját, majd gyorsan megterítettem.


25 perc alatt a palacsinta tetején a fehérmártás és a sajt aranybarnára sült. Megszórtam petrezselyemmel és tálaltam. Közben a társaság többi tagja is beszállingózott. A kerti munka megtette a hatását: pirospozsgás, mosolygós arcok vették körül családi asztalunkat, és a palacsinta illata megtöltötte a kis házat. Ká barátai odáig voltak a látványtól. Te ilyeneket tudsz sütni, kérdezték, és Ká büszkén simogatta meg az arcom. Még ilyenebbeket is!

A kert gyönyörű lett: a föld szépen elegyengetve, kigereblyézve, befüvesítve, a kerítés mentén méteres örökzöldek, a sóder helyén kocsibeálló. És ez bizony, mind a két (pardon: tíz) kezünk munkája! Gróf Titusz vérig sértődött, és fejét felszegve, lesújtó pillantásokat lövelve felénk vonult át a kerten, miután Ká kiszabadította a padlás-adta kényszer-karanténból. (Szerencsére, többnyire az Öregúr duzzogása csak addig tart, amíg a nagyon divatos króm tálja előtt meg nem jelenünk valami finomsággal.)

A rakott palacsinta és a rétes is őrületes sikert aratott mind az ízével, mind a küllemével, és furcsa, de miközben ettem, arra gondoltam: jé, én ilyeneket tudok sütni?

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.