Ká, Apa és én köszöntővel ébresztettük Anyát. Apa egy mályvaszínű orchidea, mi pedig egy illatozó liliomcsokrot ajándékoztunk neki. Ezenkívül kapott egy nagyon szép kis karórát és egy világoskék szabadidőruhát, amiben igazán nagyon helyesen nézett ki. Mondjuk szegény még mindig olyan sovány, mint egy etióp, de egy kétoldali tüdőgyulladás ronda dolog...
A köszöntés után nekiálltam a húsfélék elkészítéséhez. Persze már a besózásnál kiderült, hogy gőzöm nincs arról, mit miben és milyen hőfokon kell kisütni, hiszen sütőben még nem nagyon sütöttem húst. A kisházban ilyenkor mindig Anyát tárcsáztam, de így, hogy együtt lakunk, csak be kellett kopognom a szobájába. A harmadik kopogás és az ötödik kérdés után a névnapos kötényt húzott és kijött a konyhába, hogy besegítsen a kantinnak.
Pikáns csirkemell. Hozzávalók: 4 db csirkemell filé, 1 mokkáskanál gyömbér, 2 gerezd áttört fokhagyma, 6 evőkanál tejföl, 1,5 evőkanál ketchup, 1 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál őrölt kurkuma, 1 mokkáskanál bors, só.
Elkészítés: A csirkemelleket megmossuk és besózzuk, majd 10 percig állni hagyjuk. Kivajazunk egy jénai tálat. Elkészítjük az öntetet: a tejfölt összekeverjük a ketchuppel és a fűszerekkel, majd minden egyes csirkemellet megkenünk a kész krémmel alul és fölük. A megkent húsokat a kivajazott tálba tesszük, majd a maradék krémet rájuk öntjük. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. A kész sültet koktélparadicsommal és hagymaszárakkal (vagy bármilyen zöldséggel) díszíthetjük.
A csirkemellhez könnyű zöldsalátát készítettünk. Hozzávalók: 1 jégsaláta, 1 kisebb répa lereszelve, 1 kígyóuborka felkarikázva, 1 lilahagyma csíkokra vágva, 3 paradicsom felaprítva, olívaolaj, salátafűszer, oragánó, só, bors. Elkészítés: A hozzávalókat megmossuk, felaprítjuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk egy kis oregánóval és salátafűszerrel, majd alaposan összekeverjük az egészet.
A csirkével párhuzamosan Fűszeres busafilét is sütöttünk. Ezt még én is meg tudom enni anélkül, hogy megfulladnék a szálkákon, ráadásul az egyik legkönnyebb, de mégis laktató, diétás fogás. Hozzávalók: 80 dkg busafilé vagy szelet, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál citromlé, 1 csipet só, 2 csipet bors, 1/2 csomag petrezselyem. Elkészítés: Megmossuk, besózzuk és 15 percig állni hagyjuk a busafiléket. Közben pácot készítünk: 4-5 evőkanálnyi olajhoz hozzákeverjük a sót, borsot és az apróra vágott petrezselymet. A pácban megforgatjuk a busafiléket, majd egy teflonban azonnal puhára sütjük az egészet. Megszórjuk még egy kis petrezselyemmel vagy apróra vágott snidlinggel és azonnal fogyasztható.
A busafilékhez párolt zöldségeket készítettünk, ami szintén néhány perc alatt elkészült, lévén hogy trükköztünk, és mirelit zöldségeket használtunk. A zacskó tartalma igazán ígéretesnek tűnt: brokkoli, karfiol, bébirépa, cukkíni, zöldbab és néhány karika édesburgonya. A zöldségeket vajon megpároltuk, és húsokkal tálaltuk.
Édesség gyanánt kétféle rétest terveztem: mákosat és almás-túrósat. Ígéretesnek tűnő mákos receptet azonban nem találtam, hiszen minden leírás a következőképp kezdődött: "Terítsük ki és olajozzuk meg a réteslapokat, majd szórjuk meg cukrozott mákkal..." Ez lehet a fűrészporos verzió, gondoltam, és úgy döntöttem, hogy családunk kedvencének, a mákos bejglinek a töltelékét fogom felhasználni a rétesemhez. El is készítettem a tölteléket, majd az almás rétesnél megtanult módszerrel beletöltöttem a réteslapokba . A végeredmény egy mindent elsöprő sikerű almás-mákos rétes lett!
Az almás-túrós rétes hasonlóan jól sikerült, ráadásul észrevettem, hogy egyre gyorsabban végzek 1-1 rúd feltekerésével. Gyakorlat teszi a mestert? Remélem! Hozzávalók: 50 dkg áttört túró, 6 evőkanál tejszín, 3 tojássárga, 1 csipet só, 15 dkg porcukor, 10 dkg mazsola, 3 kisebb alma meghámozva, és lereszelve, zsemlemorzsa. (+ 1 csomag réteslap és olaj a megkenéséhez). Elkészítés: 4 réteslapot használtam egy rúdhoz. Elkészítettem a tölteléket, majd egy nedves konyharuhán egy ecset segítségével minden egyes réteslapot megcsepegtettem olajjal. A negyedik lapot megszórtam egy kis zsemlemorzsával, hogy ne áztassa el a töltelék, majd elterítettem rajta a túrót, és a nedves konyharuha segítségével feltekertem a rudat. Kizsírozott tepsin, előmelegített, forró sütőben 12 perc alatt készre sütöttem.
Az ünnepi menü remekül sikerült, noha őszintén aggódtam, hogy a család férfitagjai "miért nincs rendes köret" -című transzparensekkel a kezükben lázadni fognak a zöldfélék ellen, esetleg krumplit vagy rizst követelnek. Ehhez képest békésen rágták a zöldségeket. Persze lehet, hogy a tűzhelyen illatozó réteses tálak győzték meg a fiúkat arról, hogy nem is baj, hogy ezúttal ilyen könnyű fogásokat kaptak ebédre...
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.