Így aztán vicces volt, hogy amikor beállítottak a nagyszülők, Ényó elkerekedett szemekkel meredt az asztal közepén virító süteményestálra, amelyen kövér, rózsaszín malackák néztek rájuk nagy-nagy mazsolaszemekkel.
- Te is malacokat sütöttél? - kérdezte nevetve, majd letett az asztalra egy hosszúkás tálat, és lehámozta róla a csomagolást.
- Malackák! - kiáltotta Dorka, aki az aszal körül sündörgött, és azzal a lendülettel kiragadott egy kis malacot.
Bizony, egyre járt az agyunk, így az év utolsó napján a malacok megszállták a lakásunkat. Ráadásul az egyik "csapat" édes volt, és marcipános, a másik pedig sós-pogácsa ízű. Nem csak Dorkának, de nekünk is tetszettek a kurta farkú röfik, akikből a tesóméknak is vittünk egy adagot, hogy nekik is szerencsét hozzanak az új esztendőre.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg marcipán massza (én pirosat vettem), 15 dkg cukor, 4 tojássárgája, 4 ek tej
A tetejére: 5 dkg mazsola, 0,5 dl tej
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk.
2.) Kiszúrjuk egy nagyobb és egy kisebb pogácsaszaggatóval. A nagy lyukúból 2x annyira lesz szükségünk, hiszen ebből lesz a malackák feje, illetve a másik darabot félbevágva a füleik. A kicsi pogácsaszaggatóval tudjuk kiszúrni az orrukat, amelybe egy saslikrúddal 2 lyukat fúrhatunk (orrlyuk gyanánt), majd miután összeállítottuk a fejecskéjüket, a szemeiket mazsolaszemekből kirakjuk.
A malackákat eleve sütőpapírral kibélelt tepsiben rakjuk össze, tejjel megkenjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Hivatalosan 12 perc a sütési idő, de nekem annyi idő alatt nem sültek meg, lehet, hogy azért mert vastagabbak voltak a malacok, nem tudom, mindenesetre rá kellett hagynom még a sütésre egy kis időt.
Ényó szerencse malacai sör- vagy borkorcsolyaként is kitűnően funkcionálhatnak, hiszen sósak, mint a pogácsák, és nagyon etetik magukat. Picikék, így a gyerekek is szívesen a kezükbe veszik őket, sőt, előszeretettel nyomják őket tömegesen a zsebükbe. :-)
Hozzávalók: 2 bögre liszt, 20 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1/2 bögre reszelt füstölt sajt, 1 csapott evőkanál só, 1/2 csokor apróra vágott kapor
A tetejére: 1 tojás, pici tejjel összekeverve, naapraforgómag, vagy fenyőmag
Elkészítés:
1.) A tésztát alaposan összegyúrjuk és 1/2 órát állni hagyjuk.
2.) 5 mm vastagra nyújtott résézből közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a malacfejeket. Az orrhoz és a fülekhez 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a fej aljára rányomjuk. az orrlyukaknak 2 mélyedést készítünk. A fülekhez kis háromszög alakúra vágjuk a tésztát és a fejhez illesztjük. Megkenjük a tejes tojással és elkészítjük a szemeket a magokból.
3.) 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük.
Természetesen a hagyományos lencsefőzelék és sült malac sem maradhatott el az ünnepi asztalról, igaz, mi ezt csak másnap, elsején ettük, nem szilveszterkor, mivel aznap a bátyám több tál kocsonyával várt minket, ami után már senki nem tudott volna meleg ételt enni.
Hozzávalók: 1,5 kg oldalas, 2 paprika, 4 paradicsom, 2 vöröshagyma, libazsír, fél üveg vörösbor, sertés sült fűszerkeverék (bio), sült krumpli fűszerkeverék (bio), só, fél üveg száraz fehér bor
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, alaposan bedörzsöljük sóval és sertés sült fűszerrel, majd libazsírral kikent sütőtálba (jénaiba) tesszük.
2.) Megszórjuk a felkarikázott zöldségekkel: paradicsommal, paprikával, hagymával, majd ezekre sült burgonya fűszert szórunk, és kb. fél üveg száraz fehér bort öntünk rá. Lefedjük ezüstpapírral, és 200 fokon 1 órán át sütjük, eztán levesszük az ezüstpapírt, és további 1 órára a sütőben hagyjuk a húst, majd elzárjuk a gázt, és bent hagyjuk a kész sültet. Kb. 30-40 perc alatt fogyasztható hőmérsékletűre hűl, és a leves is szafttá sűrűsödik. Nagyon finom, akár magában, friss kenyérrel is, de a lencsefőzelékhez is kitűnő.
Aztán jöjjön még egy sütemény, amit szintén Ényó készített még Karácsonykor, de lemaradt a múltkori postból.
Hozzávalók: 2 tojás, 1/2 bögre méz, 1/2 bögre porcukor, 1/2 bögre joghurt, 5 dkg margarin, 1 db. vaníliáscukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbona, 1 teáskanál fahéj, 2 bögre liszt, 3 lime lereszelt héja, húsa és leve
A tetejére: 2 lime filézett húsa, 5 dl tejszín, 5 dkg szeletelt mandula, vagy pisztácia
Elkészítés:
1.) A lime héját lereszeljük. A tojásokat habosra keverjük a mézzel (én kicsit meglangyosítottam, mert így könnyebb vele dolgozni és a tészta hozzávalóival).
2.) 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Kivétel előtt fontos a tűpróba. Kihűtjük.
3.) A tetejére felverjük a tejszínt és 2 lime filézett húsát. A tésztára simítjuk, és megszórjuk szeletelt mandulával.
Mindenkinek nagyon boldog, egészségben és szeretetben gazdag Új Esztendőt kívánunk! Ká, Dorka, Kisbaba és Mirza
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.