Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egészséges

Most akkor mégsem káros a koleszterin? De, csak nem úgy!

Eddig ugye az volt a hivatalos álláspont, hogy a magas koleszterinszint növeli a szív- és érrendszer megbetegedések kockázatát, így a magas koleszterintartalmú ételektől legtöbbször óva intettek, vagy legalább mértékletességre. Most azonban itt egy új kutatás Amerikából, ami megdönteni látszik az ismert álláspontot több mint 50 tanulmány eredményére támaszkodva, és egy új szemszögből közelíti meg a témát.

Különbséget kell tennünk az ételek által bevitt koleszterinek, és az emberi szervezet által termelt koleszterin között – állítja az Egyesült Államok szívbetegségekkel foglalkozó szervezete. A szakemberek mindeddig úgy gondolták, hogy nagyban növelik a szívbetegségek rizikóját a magas koleszterintartalmú ételek, ám a legújabb kutatás eredménye szerint egyáltalán nem mutat egyértelmű összefüggést a koleszterin-dús étkezés és az ebből adódó szívbetegségek nagyobb valószínűsége között.

Persze azért nem árt tisztázni néhány alapvető dolgot, mielőtt előkapnánk a sertés, vagy libazsíros bödönt, majd kanyarintanánk egy izmosabb szelet kolozsvári szalonnát a reggeli pirítós mellé.

A kutatás leginkább arra világít rá, hogy az étrend által bevitt koleszterin nem annyira veszélyes, mint ahogy eddig gondoltuk, ám a szervezetünk által termelt koleszterin továbbra sem ártalmatlan - sőt! Egészségünkre nézve továbbra is nagyon veszélyesek a telített zsírsavak, amit tényleg érdemes kerülni. A kettő viszont gyakran együtt jár.

Tehát ez a szívbetegségekkel foglalkozó szervezet arra jutott, hogy ha megfontoltan fogyasztunk koleszterint, akkor a szervezetünk kevesebbet termel, így a testünk által előállított veszélyes koleszterin is kevesebb lesz. Ám a koleszterin-dús ételek fogyasztására ezen túl is érdemes figyelni, hiszen az ilyen ételek gyakran tartalmaznak telített zsírokat is, ami már kétség nélkül növeli a betegségek kialakulásának lehetőségét. Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy nem zavarodtunk össze egy picit, ám egy dologban szinte biztosan kiegyezhetünk; fő a mértékletesség, és minden rendben lesz.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.