Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egészséges

Most akkor mégsem káros a koleszterin? De, csak nem úgy!

Eddig ugye az volt a hivatalos álláspont, hogy a magas koleszterinszint növeli a szív- és érrendszer megbetegedések kockázatát, így a magas koleszterintartalmú ételektől legtöbbször óva intettek, vagy legalább mértékletességre. Most azonban itt egy új kutatás Amerikából, ami megdönteni látszik az ismert álláspontot több mint 50 tanulmány eredményére támaszkodva, és egy új szemszögből közelíti meg a témát.

Különbséget kell tennünk az ételek által bevitt koleszterinek, és az emberi szervezet által termelt koleszterin között – állítja az Egyesült Államok szívbetegségekkel foglalkozó szervezete. A szakemberek mindeddig úgy gondolták, hogy nagyban növelik a szívbetegségek rizikóját a magas koleszterintartalmú ételek, ám a legújabb kutatás eredménye szerint egyáltalán nem mutat egyértelmű összefüggést a koleszterin-dús étkezés és az ebből adódó szívbetegségek nagyobb valószínűsége között.

Persze azért nem árt tisztázni néhány alapvető dolgot, mielőtt előkapnánk a sertés, vagy libazsíros bödönt, majd kanyarintanánk egy izmosabb szelet kolozsvári szalonnát a reggeli pirítós mellé.

A kutatás leginkább arra világít rá, hogy az étrend által bevitt koleszterin nem annyira veszélyes, mint ahogy eddig gondoltuk, ám a szervezetünk által termelt koleszterin továbbra sem ártalmatlan - sőt! Egészségünkre nézve továbbra is nagyon veszélyesek a telített zsírsavak, amit tényleg érdemes kerülni. A kettő viszont gyakran együtt jár.

Tehát ez a szívbetegségekkel foglalkozó szervezet arra jutott, hogy ha megfontoltan fogyasztunk koleszterint, akkor a szervezetünk kevesebbet termel, így a testünk által előállított veszélyes koleszterin is kevesebb lesz. Ám a koleszterin-dús ételek fogyasztására ezen túl is érdemes figyelni, hiszen az ilyen ételek gyakran tartalmaznak telített zsírokat is, ami már kétség nélkül növeli a betegségek kialakulásának lehetőségét. Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy nem zavarodtunk össze egy picit, ám egy dologban szinte biztosan kiegyezhetünk; fő a mértékletesség, és minden rendben lesz.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.