A készen vásárolt üveges termék nagy előnye, hogy bespájzolhatod és bármikor előkaphatod, amikor szükség van rá. Ám a pesto esetén is igaz, hogy a házi finomabb. Percek alatt könnyedén elkészítheted pl. medvehagymából, ha van botmixered vagy késes aprítógéped.
A valódi genovai pestóhoz 7 hozzávaló kell:
A szezontól, az ízlésedtől, illetve a rendelkezésedre álló alapanyagoktól függően a pestóba tehetsz diót, petrezselymet, zsenge reteklevelet, újhagymát, spenótot vagy mediterrán zöldfűszereket vegyesen.
Friss vagy szárított paradicsom hozzáadásával, valamint sárgarépával felhasználásával piros pestót készíthetsz.
A sárgarépapesto hozzávalói
1 kg sárgarépa
2 dkg friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
3 dl zöldségleves-alaplé
3 szem koriander
3 szem fekete bors
5 dkg pisztácia (héj nélkül)
2 db kardámomtermés
só
1 ek akácméz
4 ek lime-lé
1. A megtisztított, feldarabolt sárgarépát, gyömbért és fokhagymát a fazékban felforrósított 2 ek olívaolajon megpároljuk. Felöntjük az alaplével, egyet forralunk rajta, majd félrehúzzuk, és botmixerrel durvára pürésítjük.
2. A koriandert, a borsot, a pisztáciát és a kardámomot mozsárban összezúzzuk. A pürét a fűszerekkel, valamint csipetnyi sóval, a mézzel és a lime-lével ízesítjük. Végül belekeverjük a maradék olívaolajat. Sós kekszekkel, pl. krékerrel vagy chipsekkel fogyasztjuk.
Az eredeti genovai pestóba az előírások szerint kizárólag fenyőmagot lehet tenni, de a házi pestókhoz nyugodtan adhatsz mandulát, diót, mogyorót, paradiót vagy akár tökmagot.
Időhiány esetén tökéletes megoldás egy gyors tésztaétel. Mialatt fő a spagetti, a fussilli vagy a túrós tésztához való metélt, frissen elkészíthetsz hozzá egy isteni pestót.
Pesto a pastán túl
A pestóval töltött paradicsom kiváló előétel, a pestóval megkent pirítós pedig remek borkorcsolya.
Spanyol pesto hozzávalói
8 dkg fenyőmag
1 db kis zöld csilipaprika
2 doboz rukkola
1 csokor bazsalikom
1 csokor petrezselyem
10 dkg manchego vagy más kemény juhsajt
1 db narancs
12 ek olívaolaj
só
1 db ciabatta vagy bagett
1. A fenyőmagot zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd kihűtjük és felaprítjuk. A megmosott, kicsumázott csilipaprikát, valamint a leöblített, leszárított rukkolát, bazsalikomot és petrezselymet finomra vágjuk. A narancsról a héj fehér részét is eltávolítjuk, majd a gerezdeket kifilézzük és apró darabokra vágjuk. Az így előkészített hozzávalókat egy tálban összeforgatjuk 10 ek olívaolajjal, és sóval, borssal ízesítjük.
2. A ciabattát keresztben félbevágjuk, megöntözzük 2 ek olívaolajjal és aranybarnára grillezzük kb. 2 perc alatt. A fél ciabattákat 5-5 darabra vágjuk, és megkenjük a pestóval, vagy a pestóba mártogatva fogyasztjuk.
Tálaláskor a minestrone típusú levesekbe vagy a burgonyapüré tetejére kanalazhatsz egy kevés pestót.
A pestóban pácolt csirkemellet vagy bárányhúst némi olívaolajjal meglocsolva süsd meg forró sütőben. A pestóval megkent halszeletet csomagold alufóliába és a sütőben süsd készre 20-30 perc alatt.
A maradék pestót salátaöntetekbe keverheted vagy bevetheted dresszingként, ha majonézzel dúsítod.
Gyümölcssaláta mentás pestóval
2 dkg fenyőmag
4 dkg dió
1 db kezeletlen lime
1 csokor menta
2-3 ek akácméz
1 db bébiananász
2 db kis körte
1 db nagy narancs
1. A pestóhoz a zsiradék nélkül megpirított fenyőmagot és dióbelet rövid hűlés után durvára aprítjuk. A megmosott lime egyik feléről lereszeljük a héjat, és a gyümölcs levét kifacsarjuk. A leöblített, leszárított mentacsokorról lecsipkedjük a leveleket, majd a mézzel és a lime-lé felével együtt botmixerrel pépesítjük egy magas falú keverőpohárban. Szükség esetén lime-lével hígítjuk.
2. A gyümölcssalátához a meghámozott bébiananászt hosszában 4 cikkre vágjuk, és a torzsa eltávolítása után ujjnyi vastagon felszeleteljük. A meghámozott és negyedelt körtéket a magház kivágása után vékony cikkekre daraboljuk. A narancsról a héj fehér részét is levágjuk, és a gerezdeket kifilézzük.
3. Az előkészített gyümölcsöket kistányéron adagonként elrendezzük, majd megcsepegtetjük a pestóval és megszórjuk az aprított pirított magvakkal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.