Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Alapételek

Pesto kisokos! A zöld vagy a piros, tésztákhoz vagy salátákhoz?

Tagliatelle al pesto
Az olaszok híres fűszeres szószával, a pestóval villámgyorsan fenséges eledellé varázsolhatod a legegyszerűbb főtt tésztát, de feldobhatod a salátákat és a húsokat is. A klasszikus genovai változat mellett számos ízvariációja létezik, így akár édes desszerthez is kínálhatod.

Bolti vs házi pesto

A készen vásárolt üveges termék nagy előnye, hogy bespájzolhatod és bármikor előkaphatod, amikor szükség van rá. Ám a pesto esetén is igaz, hogy a házi finomabb. Percek alatt könnyedén elkészítheted pl. medvehagymából, ha van botmixered vagy késes aprítógéped.

Zöld pestók

A valódi genovai pestóhoz 7 hozzávaló kell:

  1. bazsalikom
  2. fokhagyma
  3. parmezán
  4. fenyőmag
  5. olívaolaj
  6. bors.

A szezontól, az ízlésedtől, illetve a rendelkezésedre álló alapanyagoktól függően a pestóba tehetsz diót, petrezselymet, zsenge reteklevelet, újhagymát, spenótot vagy mediterrán zöldfűszereket vegyesen.

A bazsalikom adja a genovai pesto friss, üde színét
A bazsalikom adja a genovai pesto friss, üde színét

Piros pestók

Friss vagy szárított paradicsom hozzáadásával, valamint sárgarépával felhasználásával piros pestót készíthetsz.

Szicíliai pesto >>>

Paradicsom-pesto >>>

A sárgarépapesto hozzávalói

1 kg sárgarépa
2 dkg friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
6 ek olívaolaj
3 dl zöldségleves-alaplé
3 szem koriander
3 szem fekete bors
5 dkg pisztácia (héj nélkül)
2 db kardámomtermés

1 ek akácméz
4 ek lime-lé

1. A megtisztított, feldarabolt sárgarépát, gyömbért és fokhagymát a fazékban felforrósított 2 ek olívaolajon megpároljuk. Felöntjük az alaplével, egyet forralunk rajta, majd félrehúzzuk, és botmixerrel durvára pürésítjük.

2. A koriandert, a borsot, a pisztáciát és a kardámomot mozsárban összezúzzuk. A pürét a fűszerekkel, valamint csipetnyi sóval, a mézzel és a lime-lével ízesítjük. Végül belekeverjük a maradék olívaolajat. Sós kekszekkel, pl. krékerrel vagy chipsekkel fogyasztjuk.

Fenyőmag helyett

Az eredeti genovai pestóba az előírások szerint kizárólag fenyőmagot lehet tenni, de a házi pestókhoz nyugodtan adhatsz mandulát, diót, mogyorót, paradiót vagy akár tökmagot.

Pesto tésztával

Időhiány esetén tökéletes megoldás egy gyors tésztaétel. Mialatt fő a spagetti, a fussilli vagy a túrós tésztához való metélt, frissen elkészíthetsz hozzá egy isteni pestót.

Tagliatelle al pesto >>>

Pasta pesto sajttal >>>

Túrós tészta pestóval >>>

Pesto a pastán túl

A pestóval töltött paradicsom kiváló előétel, a pestóval megkent pirítós pedig remek borkorcsolya.

Spanyol pesto hozzávalói

8 dkg fenyőmag
1 db kis zöld csilipaprika
2 doboz rukkola
1 csokor bazsalikom
1 csokor petrezselyem
10 dkg manchego vagy más kemény juhsajt
1 db narancs
12 ek olívaolaj

1 db ciabatta vagy bagett

1. A fenyőmagot zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, majd kihűtjük és felaprítjuk. A megmosott, kicsumázott csilipaprikát, valamint a leöblített, leszárított rukkolát, bazsalikomot és petrezselymet finomra vágjuk. A narancsról a héj fehér részét is eltávolítjuk, majd a gerezdeket kifilézzük és apró darabokra vágjuk. Az így előkészített hozzávalókat egy tálban összeforgatjuk 10 ek olívaolajjal, és sóval, borssal ízesítjük.

2. A ciabattát keresztben félbevágjuk, megöntözzük 2 ek olívaolajjal és aranybarnára grillezzük kb. 2 perc alatt. A fél ciabattákat 5-5 darabra vágjuk, és megkenjük a pestóval, vagy a pestóba mártogatva fogyasztjuk.

Mihez passzol?

Tálaláskor a minestrone típusú levesekbe vagy a burgonyapüré tetejére kanalazhatsz egy kevés pestót.

Minestrone
Minestrone

A pestóban pácolt csirkemellet vagy bárányhúst némi olívaolajjal meglocsolva süsd meg forró sütőben. A pestóval megkent halszeletet csomagold alufóliába és a sütőben süsd készre 20-30 perc alatt.

A maradék pestót salátaöntetekbe keverheted vagy bevetheted dresszingként, ha majonézzel dúsítod.

Ne hidd, hogy a pesto csak sós falatokhoz illik

Gyümölcssaláta mentás pestóval

2 dkg fenyőmag
4 dkg dió
1 db kezeletlen lime
1 csokor menta
2-3 ek akácméz
1 db bébiananász
2 db kis körte
1 db nagy narancs

1. A pestóhoz a zsiradék nélkül megpirított fenyőmagot és dióbelet rövid hűlés után durvára aprítjuk. A megmosott lime egyik feléről lereszeljük a héjat, és a gyümölcs levét kifacsarjuk. A leöblített, leszárított mentacsokorról lecsipkedjük a leveleket, majd a mézzel és a lime-lé felével együtt botmixerrel pépesítjük egy magas falú keverőpohárban. Szükség esetén lime-lével hígítjuk.

2. A gyümölcssalátához a meghámozott bébiananászt hosszában 4 cikkre vágjuk, és a torzsa eltávolítása után ujjnyi vastagon felszeleteljük. A meghámozott és negyedelt körtéket a magház kivágása után vékony cikkekre daraboljuk. A narancsról a héj fehér részét is levágjuk, és a gerezdeket kifilézzük.

3. Az előkészített gyümölcsöket kistányéron adagonként elrendezzük, majd megcsepegtetjük a pestóval és megszórjuk az aprított pirított magvakkal.

Minden, amit a pestóról tudni kell >>>

Rengeteg recept pestóval >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.