Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A pitetésztába csomagolt ételek a téli gasztronómia kedvelt fogásai. Nem véletlen, hisz a meleg, a tésztában bujkáló gőznek köszönhetően lassan hűlő ételek kifejezetten a hideg napokra vannak kitalálva. Persze a pite nem csak melegen jó, de azért lássuk be, úgy az igazi.

A klasszikus, tepsi vagy nagyobb szuflétál méreteire szabott piték mellett érdemes helyet szorítani a személyre szabott változatoknak is, amelyeket könnyedén magunkkal is vihetünk a munkahelyünkre vagy akár egy nagyobb téli kirándulás alkalmával.

Milyen tésztából készüljön a pite?

A pitetészta sokféle alapanyagból készülhet. Lehet klasszikus omlós tészta, készülhet a bejglihez hasonló élesztős, omlós tésztából, kelt tésztából is, de ha nincs időnk és kedvünk házilag készíteni, akkor bolti leveles tésztával és réteslapokkal is dolgozhatunk.

Hogyan marad bent a töltelék?

Az olajban vagy sütőben sütött piték esetében a legfontosabb kérdés, hogy hogyan marad bent a töltelék. Ez a tészta alapanyagától függ, meg attól is, hogy mennyire tömjük túl a pitét. Az alaposan megpakolt, kissé folyósabb töltelékkel rendelkező pite nagyobb valószínűséggel szakad ki, mint az, amelyikbe nem kerül túl sok töltelék (se túl kevés!), s a töltelék konzisztenciája is megfelelő.

Az omlós tésztából, leveles tésztából készített pitéknél a szélek összedolgozására nagyon jó módszer, ha nem csak villával vagy ujjbeggyel elnyomkodjuk, hanem a két szél közé – ragasztó gyanánt – egy kevés tojásfehérjét is kenünk. A két módszer együttes alkalmazása mellett szinte biztos, hogy a helyén marad a töltelékünk.

A réteslapba csomagolt piték esetében a több irányból történő precíz csomagolás szokott eredményre vezetni, illetve ezeket a pitéket érdemes kicsit átértelmezni, s a megrogyasztott tésztalapokat a muffinsütő kapszlijába tenni, s ebbe kanalazni bele a tölteléket. Az így készített mini pite tetejére is kerülhet még egy réteg, egy darabka, finoman meggyűrt tészta. Azért fontos meggyűrni, fellazítani a lapokat, mert így roppanósra sülnek, plusz textúrát biztosítva a fogásunknak.

Mivel tölthetjük?

A minipiték esetében bármi lehet a töltelék. Mivel a legtöbbször maga a tészta semleges ízvilágú, így édes és sós pitéket egyaránt készíthetünk. Az édesekhez jó alapot adhatnak a különféle gyümölcsök, a túró, darált csonthéjasokból, mákból készített töltelékek.

A sós változatoknál kiindulhatunk a töltött húsokhoz használt klasszikus töltelékekből, a májas, gombás, zöldborsóval pettyezett kenyérbéllel kiegészített keverékeket kedvünk szerint szabhatjuk át. Az előző napról maradt rizses hús, gombapaprikás, pörkölt, bolognai szósz mind új értelmet nyerhet pitébe rejtve.

A töltelékbe kerülhet halkonzerv, darált hús, főtt tojás, különféle zöldségek, amelyeket párolhatunk, főzhetünk, süthetünk kedvünk szerint mielőtt a töltelékhez adjuk. A piték beltartalmának alapját adhatja főtt krumpli, édesburgonya, zeller, karfiol vagy épp sütőtök is.

Az elkészült tészták mellé különféle önteteket is kínálhatunk, tejfölös, sajtos, paradicsomos vagy akár tejszínes mártogatókkal is színesíthetjük a pitetálunkat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.