A klasszikus, tepsi vagy nagyobb szuflétál méreteire szabott piték mellett érdemes helyet szorítani a személyre szabott változatoknak is, amelyeket könnyedén magunkkal is vihetünk a munkahelyünkre vagy akár egy nagyobb téli kirándulás alkalmával.
Milyen tésztából készüljön a pite?
A pitetészta sokféle alapanyagból készülhet. Lehet klasszikus omlós tészta, készülhet a bejglihez hasonló élesztős, omlós tésztából, kelt tésztából is, de ha nincs időnk és kedvünk házilag készíteni, akkor bolti leveles tésztával és réteslapokkal is dolgozhatunk.
Hogyan marad bent a töltelék?
Az olajban vagy sütőben sütött piték esetében a legfontosabb kérdés, hogy hogyan marad bent a töltelék. Ez a tészta alapanyagától függ, meg attól is, hogy mennyire tömjük túl a pitét. Az alaposan megpakolt, kissé folyósabb töltelékkel rendelkező pite nagyobb valószínűséggel szakad ki, mint az, amelyikbe nem kerül túl sok töltelék (se túl kevés!), s a töltelék konzisztenciája is megfelelő.
Az omlós tésztából, leveles tésztából készített pitéknél a szélek összedolgozására nagyon jó módszer, ha nem csak villával vagy ujjbeggyel elnyomkodjuk, hanem a két szél közé – ragasztó gyanánt – egy kevés tojásfehérjét is kenünk. A két módszer együttes alkalmazása mellett szinte biztos, hogy a helyén marad a töltelékünk.
A réteslapba csomagolt piték esetében a több irányból történő precíz csomagolás szokott eredményre vezetni, illetve ezeket a pitéket érdemes kicsit átértelmezni, s a megrogyasztott tésztalapokat a muffinsütő kapszlijába tenni, s ebbe kanalazni bele a tölteléket. Az így készített mini pite tetejére is kerülhet még egy réteg, egy darabka, finoman meggyűrt tészta. Azért fontos meggyűrni, fellazítani a lapokat, mert így roppanósra sülnek, plusz textúrát biztosítva a fogásunknak.
Mivel tölthetjük?
A minipiték esetében bármi lehet a töltelék. Mivel a legtöbbször maga a tészta semleges ízvilágú, így édes és sós pitéket egyaránt készíthetünk. Az édesekhez jó alapot adhatnak a különféle gyümölcsök, a túró, darált csonthéjasokból, mákból készített töltelékek.
A sós változatoknál kiindulhatunk a töltött húsokhoz használt klasszikus töltelékekből, a májas, gombás, zöldborsóval pettyezett kenyérbéllel kiegészített keverékeket kedvünk szerint szabhatjuk át. Az előző napról maradt rizses hús, gombapaprikás, pörkölt, bolognai szósz mind új értelmet nyerhet pitébe rejtve.
A töltelékbe kerülhet halkonzerv, darált hús, főtt tojás, különféle zöldségek, amelyeket párolhatunk, főzhetünk, süthetünk kedvünk szerint mielőtt a töltelékhez adjuk. A piték beltartalmának alapját adhatja főtt krumpli, édesburgonya, zeller, karfiol vagy épp sütőtök is.
Az elkészült tészták mellé különféle önteteket is kínálhatunk, tejfölös, sajtos, paradicsomos vagy akár tejszínes mártogatókkal is színesíthetjük a pitetálunkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.