A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
PR

Így használd fel a diót!

A diót legtöbbször desszertekben használjuk fel. Nemcsak a karácsonyi bejgli töltelékeként szolgál, hanem nagyon sok más finom sütit is készíthetünk belőle. A dió a mindennapi egészségmegőrzésnek is fontos részévé válhat számos jótékony élettani hatása miatt.

A dió rengeteg esszenciális zsírsavat tartalmaz, valamint számtalan nyomelem és vitamin megtalálható benne. Emellett elemi rosttartalma is hozzájárul ahhoz, hogy fittek és egészségesek maradjunk.

8 CSÚCSSZUPER ÉTEL, AMITŐL OKOSABB LESZEL! >>>

Éppen ezért, érdemes napi szinten egy maréknyi diót elmajszolni, ami - valljuk be - nem megterhelő. Ha viszont nem magában szeretnénk enni, akkor számtalan lehetőségünk nyílik a különféle fogásokba, desszertekbe belekombinálni.

Pírítva tökéletes!

A dió nagyon jó kiegészítője a különféle tartalmas salátáknak, előételeknek, töltelékeknek, köreteknek, de krémlevesekre is érdemes szórni egy-egy kanálnyi tört diót. Nyersen is ideális, de akkor a legfinomabb, ha felhasználás előtt száraz serpenyőben kicsit lepirítjuk, majd egy fém szűrőben vagy konyharuhában óvatosan ledörzsöljük az enyhén megpörkölődött héját. Teljesen más, gazdagabb, teltebb aromái lesznek így a diónak. Sütemények készítésénél is érdemes ezt az előkészítést alkalmazni, egészen különleges, zamatos végeredményt fogunk kapni.

Süteménybe, tortaalapnak kiváló!

A dió nagyon jól alkalmazható a különféle sütemények tésztájába, ennek részben magas zsírtartalma az oka. Ha kellően finomra van darálva, akkor könnyedén kiváltható vele a receptben lévő lisztmennyiség egy része. A dió kellemes állagot, édeskés ízt és nagyon jó textúrát biztosít a süteményeknek. Tört dióval könnyedén készíthetünk például egy gluténmentes sajttortát, ahol a tört kekszből készített alap szerepét az édeskés, gazdag dió veszi át.

Tölteléknek, krémnek mennyei!

Töltelékekben is kitűnő helyen van, a beigli, a zserbó és a flódni mellett számtalan más süteménybe is érdemes egy rétegnyi, dióval készített tölteléket tenni, de sokszor az is elég, ha cukorral elkevert darált diót hintünk a sütemény rétegei közé. Finomra darált dióval gazdagíthatók a vajkrémek és a különféle sajtkrémek is, s ha igazán finom sült fehérjepaplant szeretnénk a süteményünkre, akkor sütés előtt azt is hintsük meg egy marék, durvára tört dióval.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.