A dió rengeteg esszenciális zsírsavat tartalmaz, valamint számtalan nyomelem és vitamin megtalálható benne. Emellett elemi rosttartalma is hozzájárul ahhoz, hogy fittek és egészségesek maradjunk.
Éppen ezért, érdemes napi szinten egy maréknyi diót elmajszolni, ami - valljuk be - nem megterhelő. Ha viszont nem magában szeretnénk enni, akkor számtalan lehetőségünk nyílik a különféle fogásokba, desszertekbe belekombinálni.
A dió nagyon jó kiegészítője a különféle tartalmas salátáknak, előételeknek, töltelékeknek, köreteknek, de krémlevesekre is érdemes szórni egy-egy kanálnyi tört diót. Nyersen is ideális, de akkor a legfinomabb, ha felhasználás előtt száraz serpenyőben kicsit lepirítjuk, majd egy fém szűrőben vagy konyharuhában óvatosan ledörzsöljük az enyhén megpörkölődött héját. Teljesen más, gazdagabb, teltebb aromái lesznek így a diónak. Sütemények készítésénél is érdemes ezt az előkészítést alkalmazni, egészen különleges, zamatos végeredményt fogunk kapni.
A dió nagyon jól alkalmazható a különféle sütemények tésztájába, ennek részben magas zsírtartalma az oka. Ha kellően finomra van darálva, akkor könnyedén kiváltható vele a receptben lévő lisztmennyiség egy része. A dió kellemes állagot, édeskés ízt és nagyon jó textúrát biztosít a süteményeknek. Tört dióval könnyedén készíthetünk például egy gluténmentes sajttortát, ahol a tört kekszből készített alap szerepét az édeskés, gazdag dió veszi át.
Töltelékekben is kitűnő helyen van, a beigli, a zserbó és a flódni mellett számtalan más süteménybe is érdemes egy rétegnyi, dióval készített tölteléket tenni, de sokszor az is elég, ha cukorral elkevert darált diót hintünk a sütemény rétegei közé. Finomra darált dióval gazdagíthatók a vajkrémek és a különféle sajtkrémek is, s ha igazán finom sült fehérjepaplant szeretnénk a süteményünkre, akkor sütés előtt azt is hintsük meg egy marék, durvára tört dióval.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.