Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
PR

Így grillezzünk sertéshúst, hogy igazán finom legyen

Sokan ódzkodnak a sertéshús grillezésétől, pedig a tévhittel ellentétben pont olyan könnyű dolgozni vele, mint a csirkehússal. Ha jó minőségű alapanyagot választunk, és figyelünk a megfelelő konyhatechnológiára – mint ahogy más húsfélék esetében is – ,garantált a siker.

A vörös húsoknak, köztük a sertéshúsnak is, fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban. A sertéshúsból készült ételek a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok fő fogásai, jó okkal: a sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyaggazdagsága miatt táplálkozásunk szerves része, fontos ásványianyag-, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk. Ezen jó tulajdonságai miatt a nyári szabadtéri sütögetésekből sem szabad kihagyni.

A sertéshús egyszerűen grillezhető  / Fotó: Shutterstock
A sertéshús egyszerűen grillezhető / Fotó: Shutterstock

Milyen húst válasszunk grillezéshez?

Az első és legfontosabb szempont a minőség. A sertésállomány fajtaösszetétele és a takarmányozás az alapja annak, hogy kiváló minőségű húsok kerülhessenek feldolgozásra. A gyártók kínálatukban szem előtt tartják az egészséges táplálkozás igényét és a különböző fogyasztói rétegek keresletének történő megfelelést.

Jól grillezhető a tarja, amely kitűnő ízű, kissé szaftos húsféle. Előnye, hogy a benne található vékony zsírrétegnek köszönhetően nem szárad ki sütés közben, változatos módon pácolható, így igazán zamatos lesz a végeredmény.

Grillezett pikáns sertésnyárs

Grillezett pikáns sertésnyárs
Grillezett pikáns sertésnyárs

Hozzávalók:

2 gerezd fokhagyma
1/4 tk csilipor
1/2 tk őrölt fahéj
2 tk édes-nemes paprika
2 ek olívaolaj
65 dkg sertéstarja

Elkészítése:

A páchoz a megtisztított fokhagymát présen átnyomjuk, majd egy tálban összekeverjük a csiliporral, a fahéjjal, a paprikával és az olajjal. A hideg vízben megmosott, leszárított húst kb. 3 cm-es kockákra vágjuk, a pácba forgatjuk, és letakarva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

A grillt előkészítjük közepes hőfokon történő direkt sütésre. A pácból kiemelt húskockákat konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és fém sasliknyársakra vagy előzőleg beáztatott fapálcikákra húzzuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a forró rostélyra helyezzük, majd körbeforgatva kb. 10 percig sütjük.

Praktikus tanácsok hús vásárlásához

Mindig alaposan vegyük szemügyre a húspult kínálatát: ha a hús szaga, színe, állaga nem megfelelő, inkább ne vásároljuk meg. Lejárt szavatosságú hústermék se kerüljön a kosárba, mint ahogy sérült csomagolású termék sem. A fasírt, kolbász készítéséhez szükséges darált húst megbízható helyről szerezzük be, vagy még jobb, ha otthon daráljuk, és egy napon belül feldolgozzuk. Figyeljünk a csomagolt húsok, húskészítmények jelölésére (ne legyen áthúzva, átragasztva) és arra, hogy magyar nyelven is szerepeljen rajta minden információ. Vásárlás után a húsokat hűtőszekrényben, elkülönítve, 0–5 fokon tároljuk, és dolgozzuk fel minél előbb.

Így bánjunk a sertéshússal

Grillezés során is be kell tartani az alapvető higiénés szabályokat: a hússal való foglalatoskodás előtt és után alaposan mossunk kezet. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk a kész ételekhez. A húsokat hőkezelés előtt alaposan tisztítsuk meg, vágjuk le az inakat és a felesleges zsíros részeket. Pácolás után a húst fóliával lefedve a hűtőszekrényben hagyjuk érlelődni. Ha minden grillezésre kerülő alapanyagot egyforma vastagságúra szelünk, sütéskor egyszerre készülnek el.

A grillezni kívánt ételeket csak közvetlenül a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, és csak annyit készítsünk el, amennyi egyszerre elfogy. Az ízletes sajtos, brokkolis karajt mindenki szeretni fogja.

Grillezett karaj sajtos brokkolival
Grillezett karaj sajtos brokkolival

Grillezett karaj sajtos brokkolival

Hozzávalók:

A karajhoz:
2 szelet karaj
1 szál zöldhagyma
6 dkg sajt
8 szelet bacon

A brokkolihoz:
1/2 fej brokkoli
2 dl tejföl
1 db tojás
1 gerezd fokhagyma

bors
5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A karajszeleteket vékonyra klopfoljuk, a közepét megszórjuk a felkarikázott zöldhagymával, rátesszük a felszeletelt sajtot (3-3 kis szeletet), ráhajtjuk a húst, és betekerjük egyenként 4-4 szelet baconbe. Kontaktgrillsütőben fél óra alatt megsül.

A brokkolit sós vízben pár percig főzzük, de vigyázzunk, hogy roppanós maradjon. A tejfölben elkeverjük a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, belepréseljük a fokhagymát, majd beleforgatjuk a brokkolit. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük. A húst a brokkolival tálaljuk.

Grillezzünk okosan

A szabad tűzön való sütéskor kis mennyiségű rákkeltő anyagok is keletkeznek, amelyekkel óvatosnak kell lenni. Megfelelő előkészületekkel azonban biztonságosan grillezhetők az ételek. A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) általában a szerves anyagok tökéletlen égése következtében jönnek létre. Akkor keletkeznek a grillezés során, amikor a parázsba zsír, hús- vagy páclé cseppen, és megég. Ezek a felcsapó füsttel belélegezhetők, és a húsra is rákerülhetnek. Minél zsírosabb a hús, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a zsírja kicsorog, következésképpen nagyobb a PAH-képződés esélye is. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha figyelünk arra, hogy a zsiradék ne csöpögjön a faszénre vagy a fűtőszálra – jó megoldás a grilltálca használata. Ha mégis lecsöpög a zsír vagy a páclé, és hatására jobban fellobban a láng, érdemes a grillrácsot levenni, és megvárni, amíg a láng elalszik. Ilyenkor a lángon a hús megperzselődik, megég, elszenesedhet. A fekete, égett részeket ne együk meg!

A megmaradt húsételt mielőbb tegyük hűtőbe, mert szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan. A maradékot evés előtt mindig forrósítsuk fel!

Még egészségesebb lehet a grillezés, ha köretként a szokásos rizs / sült krumpli helyett nyers, friss salátákat, párolt zöldségeket és/vagy gabonaféléket (pl. bulgur, köles, kuszkusz, árpagyöngy) fogyasztunk.

Nyári saláta joghurtos dresszinggel

Nyári saláta joghurtos dresszinggel
Nyári saláta joghurtos dresszinggel

Hozzávalók:

25 dkg káposzta
1-2 db kígyóuborka
1 csokor retek

2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
görög joghurt vagy natúr joghurt

Elkészítése:

A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, a torzsáját kivágjuk. Az uborka végeit levágjuk, a retket megtisztítjuk. Megmossuk a zöldségeket, lereszeljük mindet. Megsózzuk, majd félretesszük.

A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A kaprot megmossuk, finomra vágjuk. A joghurtot simára keverjük, hozzáforgatjuk a fokhagymát és a kaprot.

A zöldségekből kinyomkodjuk a nedvességet, majd összeforgatjuk a fokhagymás-kapros joghurttal. Végül néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Friss kenyérrel kínálhatjuk rántott vagy grillezett húsok mellé.

Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. támogatásával.

Még több grill:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.