Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
PR

Széll Tamás elárulja: így készül a legfinomabb házi szörp

Széll Tamás és Böröcz Zsófia a Duna Televízió Főmenü című műsorának séfjei
A legtöbbeknek a gyerekkort idézi egy pohár hűsítő szörp: a gyümölcsös, mézédes szirup látványa, illata és íze valódi időutazás. Széll Tamás Michelin-csillagos séf nagymamája gyakran készítette el az édes hűsítőt unokájának, aki ma is nagy rajongója a meggyszörpnek - derült ki a Kossuth Rádió Átvitt étterem című rovatából, ahol szintén hasznos gasztrotippeket kaphatnak a konyhaművészet rajongói a Főmenü második évada mellett.

A szörpről sokaknak a gyerekkor és az émelyítő édes íz jut az eszükbe. Miért van szükség rá, hogy ilyen magas koncentrációban tartalmazzon cukrot?

Fotó: MTVA / Nagy Gábor Tamás
Fotó: MTVA / Nagy Gábor Tamás

- Kétféle szörp létezik, az egyik, amit bogyókból préselünk, és cukor hozzáadásával készítünk, illetve az általam áztatós módszerként definiált szörpök, amikor egy kész cukorszirupot főzünk és ebbe áztatjuk bele az adott növényt. Az első típusba tartoznak a különböző bogyósgyümölcsök, míg a másodikba a bodza, a menta vagy a gyömbér. A szörpre sokak mumusként tekintenek a magas cukortartalma miatt, de nélkülözhetetlen, mert olyan tulajdonságú, mint a só, így nagy mennyiségben tartósítószerként működik. A szörp, ha jól van elkészítve, akkor egy-két évig is eltartható aromaveszteség nélkül, mert egy 30-50 százalékos cukoroldat megőrzi az aromát és konzerválja, de még a színanyagot és az esszenciákat is. Az elkészítésnek számtalan módja van, ahány ház, annyi szokás.

Melyik az elterjedtebb módszer?

- Az én nagymamám gyakran készített málnaszörpöt az elsőként említett módszerrel: 50-50 százalékban kevert össze gyümölcsöt és cukrot. Két napig állni hagyta a hűvös kamrában, bekötözte gézbe, majd saját súllyal felfogva lecsöpögtette. Azt a részt, ami kicsöpögött, fölforralta, majd dunsztolta, és el is készült a szörp.

Mi lehet buktató a szörp elkészítésénél?

- Probléma szokott lenni a házi készítésű szörpöknél, hogy a cukrot nem ellensúlyozzák kellően savval, ilyenkor lesz a szörp gejl. Sok kísérletezgetés, tapasztalás vagy jólbevált receptúra szükséges, hogy a szörphöz pontosan mennyi citromsavat vagy levet szükséges hozzáadni. Aki merészebb, egy málnaszörpnél például használhat zöldcitromot is, mert a két gyümölcs jól áll egymásnak.

Fotó: MTVA / Penziás Nikolett
Fotó: MTVA / Penziás Nikolett

Melyiket egyszerűbb elkészíteni? A préselőset vagy az áztatottat?

- Kezdőként a legnagyobb sikerélményt a bodzával érhetjük el. Egyrészt rengeteg van az országban, tudunk szedni szinte bárhol, de fontos, hogy tiszta helyről gyűjtsük és jól átmossuk. A metódus nem bonyolult: elkészítjük a cukorszirupot, beáztatjuk a bodzát egy éjszakára, másnap leszűrjük és mehet is az üvegbe. Fontos hozzátennem, hogy a szörp bármilyen finom is, nem azért van, hogy folyamatosan azt igyuk, amikor szomjasak vagyunk.

Gasztrotippek Széll Tamástól szombatonként 17.00-tól a Főmenüben a Dunán és minden hétfőn, szerdán és pénteken a 10.55-kor a Kossuth Rádióban!

A receptek és konyhai tippek elérhetők a Főmenü Médiaklikk-oldalán.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.