Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
PR

Ünnepeljünk malaccal! Így készítsük el a sertéshúst karácsonykor

Göngyölt töltött sertésdagadó
A magyar konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga a sertéshús, az ünnepi ételek nagyrésze is sertéshúsból készül: rántott hús, sült oldalas vagy töltött dagadó egyaránt meghatározó elemei a vasárnapi ebédeknek, családi-baráti összejöveteleknek is. Nézzük, mi mindent készíthetünk belőle az év végi, karácsonyi-szilveszteri szezonban!

MIÉRT EGYÜNK SERTÉSHÚST?

A sertéshús nem csak ízletes alapanyag, de fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk.Jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat: ezek biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét, és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő - a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett - B1-vitamin tartalma.

Megfelelő arányban található benne nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.

A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium és az immunrendszert erősítő cink tartalmának köszönhetően pedig a vöröshús fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.

Ropogós bőrös malacsült
Ropogós bőrös malacsült

MENNYI HÚST EGYÜNK NAPONTA?

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek (egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott).

Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 gramm hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

Miért vörös a vörös hús?

A vöröshúsok (ezen belül a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma.

A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk. Különösen a nőknek magas a vas igénye, terhesség és szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik.

Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy nem érdemes a sertéshúst kiiktatni az étrendünkből, akkor sem, ha egészségesebben szeretnénk étkezni, mert nem csak, hogy finom, de szuperegészséges ételek is készülhetnek belőle. Bár karácsonykor és újévkor inkább a szaftosabb sültek és ropogós pecsenyék vannak a középpontban, aki szeretne, isteni lakomát tud varázsolni soványabb karajból vagy szűzpecsenyéből is! Mindegyikre hoztunk egy-egy ínycsiklandó példát - de akinek mindez kevés, ihletet meríthet több száz receptből itt!

Göngyölt-töltött sertésdagadó

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db alma
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 12 dkg csirke vagy sertés máj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 20 dkg szárított vörös áfonya
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • ½ tk őrölt szegfűszeg
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 ek metélőhagyma
  • bors
  • A sertés elkészítéséhez
  • 1 db sertésdagadó (bőrével és hasaaljával kb.4 kg)
  • Dijoni mustár
  • olíva olaj
  • bors
Göngyölt töltött sertésdagadó
Göngyölt töltött sertésdagadó

Elkészítése:

  1. Egy serpenyőben a vajon 10 percig dinszteljük az apró kockára vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát, amíg meg nem puhul. Belekeverjük a meghámozott és kockára vágott almát és további 10 percig dinszteljük. Ezt követően félretesszük hűlni.
  2. Egy keverőtálban összeöntjük és alaposan összekeverjük a darált sertéshúst, az apróra vágott májat, a zsemlemorzsát, a felvert tojást, a hagymás keveréket, a szárított áfonyát, a gyömbért, a szegfűszeget és a finomra vágott zöldfűszereket, a petrezselymet, kakukkfüvet és a metélőhagymát, majd sóval és borssal gazdagon ízesítjük.
  3. Kiterítjük a dagadót, megkenjük a dijoni mustárral, fűszerezzük, és hosszában végig a dagadó közepére helyezzük a tölteléket.
  4. A töltelék köré tekerjük a disznóhúst, ügyelve arra, hogy a hús sehol ne fedje át önmagát. Zsineggel összekötjük, beolajozzuk és fűszerezzük. A bőrét megszurkáljuk, majd 160°C fokos sütőben körülbelül 3 órán keresztül sütjük.
  5. Ha úgy gondoljuk, szakácsfáklyával ropogósra piríthatjuk a bőrt a sütési idő leteltét követően.

Fokhagymás sült oldalas

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 10 szem egész fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 dl ketchup
  • 0,8 dl méz
  • 1 ek édes csiliszósz
  • olaj
  • őrölt bors
Pikáns sertésoldalas
Pikáns sertésoldalas

Elkészítés:

  1. Az oldalast feldaraboljuk egy nagy fazékban feltesszük főni az egész borssal, kevés sóval, a megpucolt hagymával, 2 gerezd fokhagymával. Kb 1-1,5 óra alatt puhára főzzük, majd kiszedjük és hagyjuk hűlni.
  2. Míg hűl az oldalas elkészítjük a mázat. Egy tálban összekeverjük a ketchupot, a mézet és az édes csiliszószt és belenyomunk 2 gerezd fokhagymát.
  3. Az oldalast egy vékonyan kiolajazott tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd minden oldalról megkenjük a mázzal. 200 fokra előmelegített sütőben (ha van grill fokozatunk, akkor azon), elkezdjük sütni. Sütés közben megfordítjuk. Kb. 20 perc alatt megpirul szépen mind a két oldala. A mázas oldalast krumplipürével tálalhatjuk.


BACONBE TEKERT TÖLTÖTT KARAJSZELETEK

Hozzávalók:

  • 6 szelet karaj
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg feta sajt
  • 10 dkg szárított paradicsom
  • 15 dkg bébi spenót
  • 12 szelet bacon

Elkészítése:

  1. A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és bedörzsüöljük a zúzott fokhagymával. A feta sajtot és a szárított paradicsomokat kisebb szeletekre vágjuk.
  2. A kiterített szeletekre néhány levél spenótot teszünk, rá a sajtot és a szárított paradicsomot és feltekerjük. A göngyölt szeleteket végül betekerjük a baconnel.
  3. Egy tűzálló tálat vékonyan, kevés zsiradékkal kikenünk és elhelyezzük benne a hústekercseket. Alufóliával lefedve 175 fokra előmelegített sütőben egy órán át sütjük, majd a fóliát levéve addig pirítjuk, míg a bacon szép piros lesz.

FOKHAGYMÁS-ROZMARINGOS SZŰZÉRME KRUMPLIVAL

Hozzávalók:

1/4 bögre olívaolaj
3 tk balzsamecet
10 gerezd fokhagyma
1/2 bögre friss rozmaring levél

bors
60 dkg szűzérme
1 kg krumpli

Rozmaringos-fokhagymás szűzérme
Rozmaringos-fokhagymás szűzérme

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  2. Az olívaolajat, a balzsamecetet, a fokhagymát, a rozmaringot, a sót, a borsot aprítóba tesszük és kb. 2 perc alatt krémes állagúra aprítjuk.
  3. Egy tepsit kikenünk olajjal, belefektetjük a szűzérmét. A krém ¾-ével megkenjük a hús mindkét oldalát. Betesszük a sütőbe 10 percre, 5 perc után megfordítjuk, hogy a másik oldala is piruljon.
  4. A krumplit megmossuk, meghámozzuk és negyedekre vágjuk, majd összeforgatjuk a maradék krémmel. A húst kivesszük a sütőből, eloszlatjuk köré a krumplit és visszatesszük 45 percre sülni. A sütő hőmérsékletét levesszük 175 fokra.
  5. Ha megsült a szűzérme, kivesszük a sütőből, 10 percig hagyjuk pihenni, majd felszeleteljük. A burgonyával tálaljuk.

Néhány praktikus tanács

  • A hússal való foglalatoskodás előtt és után alaposan mossunk kezet.
  • A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez.
  • A vásárlás után a húsokat a hűtőben, elkülönítve, 0-5 oC -on tároljuk, vagy dolgozzuk fel minél előbb.
  • Figyeljünk a csomagolt húsok, húskészítmények jelölésére (ne legyen áthúzva, átragasztva). magyar nyelven is szerepelnie kell az információknak.
  • Sérült előre csomagolt terméket ne vegyünk meg!
  • Ha a húsok szaga, állaga nem megfelelő, vagy a színe eltér az átlagostól, inkább ne vásároljuk meg.
  • Darált húst csak megbízható helyről vegyünk, vagy magunk daráljuk le otthon, és egy napon belül dolgozzuk fel.
  • Lejárt szavatosságú, akciós hústermék ne kerüljön a kosarunkba!
  • A pácolt húst is hűtőszekrényben tároljuk!
  • A húsokat hőkezelés előtt alaposan tisztítsuk meg, vágjuk le az inakat és a felesleges zsíros részeket;
  • Hőkezelés során ügyeljünk arra, hogy a hús ne száradjon ki;
  • A húsokat alaposan hőkezeljük, egyben sült húsoknál a húsok belseje 75 oC felett legyen.
  • Köretként a szokásos rizs/sült krumpli helyett válasszunk nyers salátákat, párolt zöldségeket vagy gabonaféléket (pl. bulgur, köles, kuszkusz, árpagyöngy). A húsféléket mindig megbízható helyről (pl. hentesüzlet, piac) szerezzük be, csak hűtőpultban lévő terméket vegyünk, olyan helyről, ahol az eredetét igazolni tudják.
  • A megmaradt húsételt mielőbb tegyük hűtőbe, mert szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan, a maradékot evés előtt, azonban mindig forrósítsuk fel!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.