A sertéshús nem csak ízletes alapanyag, de fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk.Jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat: ezek biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét, és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő - a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett - B1-vitamin tartalma.
Megfelelő arányban található benne nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában.
A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium és az immunrendszert erősítő cink tartalmának köszönhetően pedig a vöröshús fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.
Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek (egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott).
Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 gramm hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.
Miért vörös a vörös hús?
A vöröshúsok (ezen belül a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma.
A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk. Különösen a nőknek magas a vas igénye, terhesség és szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik.
A fentiekből egyértelműen látszik, hogy nem érdemes a sertéshúst kiiktatni az étrendünkből, akkor sem, ha egészségesebben szeretnénk étkezni, mert nem csak, hogy finom, de szuperegészséges ételek is készülhetnek belőle. Bár karácsonykor és újévkor inkább a szaftosabb sültek és ropogós pecsenyék vannak a középpontban, aki szeretne, isteni lakomát tud varázsolni soványabb karajból vagy szűzpecsenyéből is! Mindegyikre hoztunk egy-egy ínycsiklandó példát - de akinek mindez kevés, ihletet meríthet több száz receptből itt!
Hozzávalók:
Elkészítése:
Hozzávalók:
Elkészítés:
Hozzávalók:
Elkészítése:
Hozzávalók:
1/4 bögre olívaolaj
3 tk balzsamecet
10 gerezd fokhagyma
1/2 bögre friss rozmaring levél
só
bors
60 dkg szűzérme
1 kg krumpli
Elkészítése:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.