Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Praktikus

Így lesz tökéletes a kuglóf és a muffin: 10 tuti tipp kevert tésztához

Forralt vörösboros kuglóf
A népszerű alaptészta hozzávalóit robotgéppel fáradság nélkül összekeverheted. Ezekre figyelj, mielőtt tepsibe vagy muffin-, őzgerinc- és kuglófformába töltöd a masszát!

1. A sütőforma előkészítése

Ezzel kezd a munkát, mert a kevert tésztát az összeállítás után azonnal meg kell sütni. Ecset segítségével kend ki a formát puha vajjal vagy margarinnal, majd ha a recept előírja, szórd meg liszttel, zsemlemorzsával. A tortaformának csak az alját kell kikenni. A tepsit és a szögletes formákat érdemes kibélelni sütőpapírral: megkönnyíti a kész süti kiemelését. A sarkoknál vágd ki vagy ügyesen hajtsd össze. Nem fog elcsúszni a massza betöltésekor, ha az előzőleg kikent formához nyomkodod.

Muffin receptek >>>

2. Vaj vagy margarin

Fontos, hogy a zsiradék ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Legjobb, ha röviddel a felhasználás előtt kiveszed a hűtőből és megvárod, hogy szobahőmérsékleten kenhető állagúra melegedjen. Ekkor keverd habosra a legmagasabb fokozatra kapcsolt géppel.

3. Cukor

A vaníliás vagy vanillincukrot vegyítsd el a cukorral, és apránként add a simára kevert zsiradékhoz. Finom szemcséjű kristálycukrot használj, ez könnyebben oldódik. A receptben esetlegesen előírt mézet szintén adagonként kell a masszába dolgozni.

Kuglóf receptek >>>

4. Tojás

Hagyd szobahőmérsékleten felmelegedni, mert ha túl hideg, akkor összefut a masszában. (Ezt azonban a liszt hozzáadása orvosolja.) A tojásokat soha ne egyszerre tedd a cukorral már simára kevert zsiradékba! Minden tojás hozzáadása után legalább fél percig keverd a masszát, hogy egyenletesen simára dolgozhasd.

5. Sütőpor

A sütőport, valamint a receptben előírt étkezési keményítőt, puding- vagy kakaóport mindig vegyítsd a lisztbe. Sütőpor esetén ez különösen fontos, mert ha közvetlenül érintkezik folyadékkal (pl. tejjel), akkor idő előtt kifejti a hajtóerejét.

PÜSPÖKKENYÉR RECEPTEK >>>

6. Liszt

A szitálás fellazítja a lisztet, és egyenletesen elosztja benne a belevegyített adalékokat, ezáltal a sütemény lazább, könnyebb lesz. A teljes kiőrlésű lisztet azonban ne szitáld át, mert a durvább szemcsék fennakadnak a szitán.

7. Keverés

Az átszitált lisztet adagonként, közepes fokozatra kapcsolt robotgéppel dolgozd a masszába. Ha túl kemény lenne, fellazíthatod tejjel. Ennek mennyisége a liszt felvevőképességétől és a tojások nagyságától függ.

A tej hozzáadása után már ne sokáig keverd a tésztát, máskülönben légbuborékok képződnek benne. Akkor megfelelő az állaga, ha leszakad a keverőpálcáról vagy egy belemerített kanálról.

8. Darabos adalékok

A recept előírása szerint előkészített mogyorót, diót, csokoládét vagy gyümölcsöket ugyancsak közepes fokozaton, minél gyorsabban forgasd a masszába. A hosszú keveréstől a puha bogyós gyümölcsök szétnyomódhatnak és elszínezhetik a tésztát.

9. A tészta formába töltése

A kész masszát tésztalapát segítségével oszlasd el az előkészített formában, és simítsd el a tetejét. A formát csak kb. 2/3 részig töltsd meg, mert sütés közben a tészta megdagad.

10. Sütés

Vedd figyelembe a recept előírását az előmelegítésre és a sütési hőfokra vonatkozóan. A sütési időt befolyásolhatják a tűzhelyed tulajdonságai, ezért tűpróbával ellenőrizd a süteményt. A sütőből kivéve pihentesd a formában 10 percig, majd borítsd ki vagy emeld át rácsra, hogy jobban hűljön. Tortaformánál előbb lazítsd meg késsel a tészta szélét a karima mentén.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.