Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Praktikus

7 szuper helyettesítő, ha elfogyott otthon a zsír

Főzés zsírral
A sertészsír az elmúlt években újra kedvelt és népszerű főzési alapanyag lett, ezért szinte minden konyhában megtalálható. Az ételeknek gazdag ízt és krémes állagot ad. Ha elfogyott, vagy esetleg táplálkozási okokból keresünk más alternatívát, több lehetőség közül választhatunk.

Kókuszolaj

Sokáig csak mint szuperegészséges zsírhelyettesítőről beszéltek, ma már kicsit árnyaltabb a kép: kiderült, hogy nem minden előnyös hatása bizonyított kellőképpen. Általánosságban elmondható, hogy a szív egészségére jótékonyan hat, hiszen csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét. A legtöbb receptben azonos mennyiségű kókuszolajjal helyettesíthető a disznózsír, különösen bő zsírban sütésnél vagy grillezésnél. Használatakor vegyük figyelembe, hogy a finomítatlan kókuszolaj kókuszos ízű és aromájú, így az ételek ízét kissé megváltoztathatja.

Vaj

Az egyik legjobb alternatíva zsír helyett a vaj. A recept néhány kisebb módosításával vajjal a végeredmény állaga, íze szinte ugyanolyan lesz. Mivel a vaj kevésbé zsíros, így kicsivel többet kell használunk a tökéletes végeredmény eléréséhez: 20 dkg zsír helyett érdemes 28-30 dkg vajjal számolni.

Ha vajjal helyettesítjük a zsírt, kicsit többet érdemes használni belőle/ Fotó: Shutterstock
Ha vajjal helyettesítjük a zsírt, kicsit többet érdemes használni belőle/ Fotó: Shutterstock

Napraforgóolaj

Sokan főznek és sütnek napraforgóolajjal. Mivel magas a füstpontja (a hőmérséklet, amelyen az olaj égni és füstölni kezd), jó alternatívája a disznózsírnak magas hőfokon történő főzési módoknál, például sütésnél, grillezésnél. Helyettesítésnél valamivel kevesebb olajat használjunk, mint amennyi zsírt kellene: 20 dkg zsír helyett kb. 1,8 dl olajjal számoljunk.

A sütemények, péksütemények sűrűbbek és kevésbé lágyak lesznek, ha zsír helyett olajat használunk. Egyes ételeknél, mint például a tortilla esetében az olajhoz adott víz javíthatja a végeredmény állagát.

Olívaolaj

Az antioxidánsokban és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag olívaolaj egészséges helyettesítője a sertészsírnak. Az egyik legegyszerűbb helyettesítő, 1:1 arányban használható. Bizonyos ételek állagát megváltoztathatja, és enyhe, finom olíva ízt adhat az ételeknek. Jellegzetes, sós íze sütésnél, grillezésnél előny is lehet, de süteményeknél inkább zavaró.

Avokádó

Az enyhe ízéről és krémes állagáról ismert avokádó tápanyagokban, köztük káliumban, folsavban, valamint C- és K-vitaminban, egészséges zsírokban gazdag. Tökéletesen helyettesíti a zsírt péksütemények, sütemények, kenyerek sütésekor. Ha a recept 20 dkg disznózsírral számol érdemes kb. 12 dkg tört avokádót használni, de lehet, hogy módosítani kell az arányt.

Ha avokádóval sütünk, számolni kell azzal, hogy a végtermék színe, íze, állaga megváltozik, ezért nem minden receptben működik a helyettesítés!

Az avokádópép szuperül helyettesíti a zsírt péksüteményekben és a süteményekben/ Fotó: Shutterstock
Az avokádópép szuperül helyettesíti a zsírt péksüteményekben és a süteményekben/ Fotó: Shutterstock

Marhafaggyú

A marhafaggyú a marha kemény zsírszövete. Hazánkban kevésbé ismert, főleg Nagy-Britanniában használják, hagyományos házias ételek készítéséhez. Jó forrása a konjugált linolsavnak (CLA), és olyan zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz, mint például az A-, a D-, és az E-vitamin.

Sok receptben disznózsír helyett azonos mennyiségű marhafaggyút használhatunk anélkül, hogy jelentősen megváltoztatná a végterméket.

A marhafaggyú általában gazdagabb, húsosabb ízű, mint a disznózsír. Mint ilyen, jobb választás lehet sült vagy grillezett sós ételekhez, és kevésbé működik sütemények készítésénél.

Banánpép

A pépesített banán kiválóan helyettesíti a disznózsírt, segít csökkenteni számos recept kalóriatartalmát, miközben extra tápanyagokat ad hozzá. A banán különösen sok káliumot, rostokat, B6- és C-vitamint tartalmaz. 20 dkg zsír helyett használjunk 12 dkg banánpépet. Elsősorban kenyérsütésnél, süteményekben jó helyettesítő, de nem használható sós ételeknél, illetve értelemszerűen sütni sem tudunk benne.

Előfordulhat, hogy módosítania kell a receptben szereplő egyéb összetevőket, hogy kompenzálja a banán természetes édességét.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.