Bár sokan felesleges macerának tartják a befőzést, valójában speciális eszközök nélkül is könnyen készíthető házilag szörp, befőtt, dzsem, zselé vagy lekvár. A saját finomsághoz magad válogathatod össze akár a biohozzávalókat, az egyedi fűszerezéssel pedig különleges ízvilágot hozhatsz létre. A házi készítmények ajándékba is adhatók. Mindössze friss, ép, érett gyümölcsökre vagy zöldségekre, fűszerekre, édesítő- és tartósítószerekre, tiszta üvegekre és tökéletesen illeszkedő lapkákra van szükség hozzájuk.
1. Bevált és új:
A régi családi receptekben és a kipróbált szakácskönyvi leírásokban megbízhatsz, ám nyugodtan alkalmazhatsz egy kis csavart is a befőzéssel készült finomságokhoz. Vanília, fahéj, mandulalikőr, rum vagy éppen zöldfűszerek hozzáadásával teljesen eltérő karaktert adhatsz egy-egy lekvárnak, befőttnek.
2. Sterilizálás:
Sok múlik a csírátlanításon. Ehhez az üvegeket mosd át forró vízzel, rakd be a meleg sütőbe, vagy mosogatógépben, magas hőfokon mosd tisztára, majd fejjel lefelé állítsd őket tiszta konyharuhára, hogy maguktól megszáradjanak. Sose töröld el őket, mert a beléjük kerülő szöszök miatt megromolhat a beletöltött lekvár, befőtt.
3. Tartósítás:
A befőzés során a leggyakrabban használt tartósítőszer a nátrium-benzoát, de ha kellően tisztán dogozol, és megfelelő a befőzési eljárás, tartósítószer nélkül is készíthetsz nagyon finom és különleges lekvárokat, befőtteket.
Fanny-tanács:
A főzési idő és a cukormennyiség emelésével, valamint pektin hozzáadásával egyre sűrűbb lesz a lekvár. A befőzőcukor már eleve tartalmaz pektint, vagyis természetes zselésítőanyagot. A termék használatával órák helyett percekre rövidül a lekvárkészítés folyamata.
A dunsztolás során tulajdonképpen az üvegben rekedt levegőt „tisztítjuk meg” kívülről történő melegítéssel, a lekvárok, dzsemek hosszabb eltarthatóságáért. A száraz dunszt során az üvegeket 2-3 napig pihentesd száraz, meleg helyen, takaróba csavarva. Nedves dunszt esetén a lezárt üvegeket tedd egy nagyobb lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi a 3/4-ig ellepi őket. Forrald 20 percig, majd hagyd kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.