Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Praktikus

Befőzési kisokos: tippek, hogy tökéletes legyen a lekvár, a befőtt

Hazai gyümölcseink érésével egy időben elindul a befőzési szezon, hiszen a zamatos finomságokat érdemes tartósítani a téli hónapokra. A befőzési kisokos segítségével bátran neki vághattok a munkának.

Bár sokan felesleges macerának tartják a befőzést, valójában speciális eszközök nélkül is könnyen készíthető házilag szörp, befőtt, dzsem, zselé vagy lekvár. A saját finomsághoz magad válogathatod össze akár a biohozzávalókat, az egyedi fűszerezéssel pedig különleges ízvilágot hozhatsz létre. A házi készítmények ajándékba is adhatók. Mindössze friss, ép, érett gyümölcsökre vagy zöldségekre, fűszerekre, édesítő- és tartósítószerekre, tiszta üvegekre és tökéletesen illeszkedő lapkákra van szükség hozzájuk.

ELLENÁLLHATATLAN LEKVÁROS SÜTIK: 100 BEVÁLT RECEPT >>>

A házilag főzött lekvárt ízlés szerint variálhatjuk (Shutterstock)
A házilag főzött lekvárt ízlés szerint variálhatjuk (Shutterstock)

Befőzési Jótanácsok

1. Bevált és új:
A régi családi receptekben és a kipróbált szakácskönyvi leírásokban megbízhatsz, ám nyugodtan alkalmazhatsz egy kis csavart is a befőzéssel készült finomságokhoz. Vanília, fahéj, mandulalikőr, rum vagy éppen zöldfűszerek hozzáadásával teljesen eltérő karaktert adhatsz egy-egy lekvárnak, befőttnek.

2. Sterilizálás:
Sok múlik a csírátlanításon. Ehhez az üvegeket mosd át forró vízzel, rakd be a meleg sütőbe, vagy mosogatógépben, magas hőfokon mosd tisztára, majd fejjel lefelé állítsd őket tiszta konyharuhára, hogy maguktól megszáradjanak. Sose töröld el őket, mert a beléjük kerülő szöszök miatt megromolhat a beletöltött lekvár, befőtt.

Fontos, hogy mindig egészséges gyümölcsöket használjunk a befőzéshez (Shutterstock)
Fontos, hogy mindig egészséges gyümölcsöket használjunk a befőzéshez (Shutterstock)

3. Tartósítás:
A befőzés során a leggyakrabban használt tartósítőszer a nátrium-benzoát, de ha kellően tisztán dogozol, és megfelelő a befőzési eljárás, tartósítószer nélkül is készíthetsz nagyon finom és különleges lekvárokat, befőtteket.

Fanny-tanács:
A főzési idő és a cukormennyiség emelésével, valamint pektin hozzáadásával egyre sűrűbb lesz a lekvár. A befőzőcukor már eleve tartalmaz pektint, vagyis természetes zselésítőanyagot. A termék használatával órák helyett percekre rövidül a lekvárkészítés folyamata.

Lekvárt, befőttet tartósítószer nélkül is készíthetünk (Shutterstock)
Lekvárt, befőttet tartósítószer nélkül is készíthetünk (Shutterstock)

Mi az a dunsztolás?

A dunsztolás során tulajdonképpen az üvegben rekedt levegőt „tisztítjuk meg” kívülről történő melegítéssel, a lekvárok, dzsemek hosszabb eltarthatóságáért. A száraz dunszt során az üvegeket 2-3 napig pihentesd száraz, meleg helyen, takaróba csavarva. Nedves dunszt esetén a lezárt üvegeket tedd egy nagyobb lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi a 3/4-ig ellepi őket. Forrald 20 percig, majd hagyd kihűlni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.