Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Praktikus

Nem szívesen készítesz rántott ételeket? Tévhitek, amiknek nem szabad bedőlni

Mi magyarok imádjuk a bő olajban sült ételeket, legyen szó rántott húsról, sült krumpliról vagy éppen bundázott sajtról, zöldségekről. Sajnos alapvetően ezek nem a legegészségesebb finomságok, és bár sok igazság van magával a sütéssel kapcsolatos megállapításokban, sok a tévhit is. Ezeknek jártunk utána.

Sokan vannak, akik a sütést nehéz feladatnak tartják, ami még ráadásul nagy piszokkal is jár – az elkészült ételről már nem is beszélve, ami úszik a zsírban… És ez csak a jéghegy csúcsa, ha a tévhitekről van szó! Nézzük, mivel lehet még elrettenteni a kezdő szakácsokat a rántott ételek készítésétől!

Sok tévhit kering a rántott ételekről / Fotó: Shutterstock
Sok tévhit kering a rántott ételekről / Fotó: Shutterstock

„Olajban sütni nehéz.”

Gyakori érv a sütés ellen, hogy nehéz feladat. Természetesen mint minden főzési technika, ez is ijesztőnek tűnhet egészen addig, míg az ember meg nem tanulja. Egyszerűen tehát gyakorolni kell, ez a titok. A kulcs egyébként a jól megválasztott sütési hőfok, és arra is fontos figyelni, hogy ne zsúfold tele az edényt.

„A rántott ételek készítése nagy rendetlenséggel jár.”

Kétségtelen, hogy nem a legtisztább munka: a liszt és a zsemlemorzsa szóródik, a tojás elcsöppen, az olaj pedig fröcsög… De ezek olyan problémák, amelyeket kordában tudsz tartani: panírozz a tűzhelyhez közel, használj mély edényt a sütéshez, fröccsenésgátlót, és egy papírtörlővel folyamatosan takaríts, így elkerülheted, hogy a végén káosz legyen a munkafelületen.

„Olívaolajban nem lehet sütni.”

Az egyik leggyakoribb tévedés, hogy az olívaolaj nem alkalmas sütésre. Ez a tévhit az olívaolaj füstpontja miatt alakulhatott ki, ami köztudottan alacsony. (A füstponton az olaj elkezd lebomlani, káros vegyületek jönnek létre.) Az extra szűz olívaolaj füstpontját a legtöbb szakmai forrás 180 és 200 fok közé teszi, ám a legújabb tanulmányok szerint ez akár a 210 fokot is elérheti. Így tehát igenis lehet sütni olívaolajban is, csak nem mindegy, milyen olajat választasz.

Extra szűz olívaolajban ránthatsz húst és zöldségeket is / Fotó: Shutterstock
Extra szűz olívaolajban ránthatsz húst és zöldségeket is / Fotó: Shutterstock

„Sok olajat pazarolunk ezzel a sütési móddal.”

Ebben van némi igazság, beismerjük, hiszen nagy mennyiségű olajra van szükség a sütéshez. Azonban a legtöbb olajat három-négy alkalommal fel lehet használni, attól függően, hogy mit sütöttél és mennyire sikerült az olajat leszűrni és helyesen tárolni. Erősen fűszerezett, és/vagy nagyobb mennyiségű élelmiszer sütése után azonban nem ajánlott az olajat újra felhasználni.

„Az olajban sült ételek egészségtelenek.”

Vannak, akik egyenesen démonizálják a rántott ételeket, pedig nem feltétlenül kell ezeknek a sülteknek egészségtelennek lenniük. A kulcsszó a mértékletesség: minden azon múlik, milyen gyakran eszel rántott ételeket, és persze az is fontos, hogy mit és miben rántasz ki. Az egészségesebb zsiradékok használata és az olaj megfelelő hőmérsékletének biztosítása, hogy az élelmiszerek ne szívjanak fel túl sok olajat fontos lépések. Gyakori tévhit az, hogy az egészséges ételeket, mint a zöldségek, gyümölcsök és sovány fehérjék nem lehet megsütni. Az, hogy ezeket az ételeket megsütöd, nem jelenti azt, hogy elveszítik az összes értékes tápanyagaikatt: egyszerűen csak felvesznek egy kis plusz zsírt.

„Csak a morzsában sült hús és zöldség az igazi.”

Valójában többféle élelmiszer létezik, ami tökéletes panírnak. Használhatsz különféle liszteket, zúzott kukoricapelyhet, zabpelyhet, magvakat, rizst, sajtot – a lényeg, hogy bátran kísérletezz, hogy megtaláld a kedvenc állagot és ízt.

„A rántott ételek mindig túl zsírosak.”

Ha az olaj megfelelő hőmérsékletű, az étel kevesebb olajat szív fel, és ropogós lesz, nem zsíros. Ha másképp nem boldogulsz, szerezz be egy hőmérőt! Gyakori hiba, hogy a rántott ételről nem itatják fel a felesleges zsiradékot, és azért lesz „tocsogós” a hús vagy a krumpli. Ezt papírtörlő és szűrő alkalmazásával megelőzheted.

Ez a sült édesburgonya biztosan nem zsíros! / Fotó: Shutterstock
Ez a sült édesburgonya biztosan nem zsíros! / Fotó: Shutterstock

„Kevés ételt lehet kirántani.”

Többet, mint gondolnád, és ehhez a Mindmegette oldalán is találsz recepteket. Mi is kirántottuk már a hurkát és tejbegrízt is – a végeredmény pedig meglepően finom lett. Valószínűleg ebben az esetben is csak a fantázia szab határt annak, hogy mi kerül bundába és utána az olajba.

„A rántott ételeket nem lehet jól fűszerezni.”

Bőségesen fűszerezzük a lisztet – javasolják a szakácsok, séfek, ha a rántott ételek kerülnek szóba. A só és a bors alap, de mehet a lisztbe paprika, fokhagymapor és cayenne is bőségesen, mint ahogy zöldfűszerek is. A tojásba mehetnek gyógynövények és fűszernövények, csípős, édes szószok, például juharszirup vagy szójaszósz, mustár.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.