Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Praktikus

Sosem talánád ki, melyik fűszertől lesz elképesztően finom a bolognai szósz!

A bolognai szósz az egyik legnépszerűbb az olasz tésztaraguk között, nem véltlenül: a fűszeres-paradicsomos-darált húsos mártás sokféle tésztához passzol. Számos "eredeti recept" létezik, persze mindenki a sajátjára esküszik - mi pedig arra a fűszer-trükkre, amit most megosztunk veletek! Próbáljátok ki, nem bánjátok meg!

A bolognai szósz receptje pont olyan, mint a legtöbb tradícionális recepté, amelynek eredete a múlt homályába vész. Egy biztos, a hagyományos receptben van passzírozott paradicsom, darált hús, fehér bor, tej és különböző fűszerek. Egy ilyen egyszerű mártásban minden egyes íz fontos szerepet játszik, így az, hogy miből és mennyit raknunk bele, a komplett ízélmény megváltoztatja. Ha extrém jó bolognaira vágysz, van egy tuti tippünk: lépj át a hagyományos rozmaring-kakukkfű-bazsalikom triumvirátusán, és nyúlj a fahéj után! Igen, tény, hogy a fahéj nem a leggyakoribb kiegészítője a bolognai mártásnak, de hidd el nem fogod megbánni!

Eredeti bolognai ragu szélesmetélttel (Fotó: Mindmegette)
Eredeti bolognai ragu szélesmetélttel (Fotó: Mindmegette)


A melengető, enyhén édes, picit csípős ízvilága a fahéjat sokkal izgalmasabb fűszerré teszi, mint gondolnánk: a gazdag húsételekhez ép púgy remekül illik, mint almás pitébe vagy forró csokoládéba szórva, ami garantáltan fantasztikus kísérője a bolognai szósz gazdag ízvilágának.

Használhatsz fahéjrudakat - 50 dkg darált húshoz egy fél rúd elegendő -, mivel a mártás főzési ideje jellemzően hosszú, és ennyi idő alatt tökéletesen kiázik belőle az aroma. Ha csak őrölt fahéjad van, az is tökéletesen megteszi, de a mennyiségre figyelj: 1/4 teáskanálnyinál többet ne adj a fenti mennyiséghez!

És, mivel ahány ház, annyi bolognai, most mi is iderakjuk a saját autentikus receptünket, amit bizony nem spagettivel, hanem úgy, ahogy Olaszországban szokás, házi szélesmetélttel, azaz tagliatellével szervíroztunk!

Hozzávalók az eredeti bolognai szószhoz:

A szószhoz:

  • 5 dkg pancetta
  • 2-3 ek extra szűz olívaolaj
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 1/2 db sárgarépa
  • 1 db szárzeller
  • 5 dkg salsiccia
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg darált marhahús
  • 1/2 pohár fehérbor
  • 20 dkg konzerv paradicsom
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1/2 pohár víz
  • 1/2 pohár tej
  • bors

A tagliatelle tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 4 db tojás

Elkészítése:

  1. A tagliatelle al ragu, azaz az eredeti olasz bolognai spagetti elkészítéséhez megolvasztjuk a pancettát, majd hozzáöntjük az olívaolajat, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a répát, a zellert és legvégül egy kis puhulás után a szeletelt salsicciát (olasz kolbász) is.
  2. Belekeverjük a darált húst (előbb a sertést, majd 5 perccel később a marhahúst), sózzuk egy kicsit, majd 10 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a bort.
  3. Megvárjuk, amíg az alkohol elpárolog. Ezután hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a paradicsompürét, majd hozzáöntjük a vizet és 2-3 órán keresztül főzzük.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.