Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Praktikus

Ettől a teljesen hétköznapi hozzávalótól nem fő szét a krumpli

Ha szereted a burgonyát, biztosan tudod, hogy vannak kifejezetten főzésre ajánlott fajták. Ám könnyen előfordulhat, hogy nincs otthon ilyen, amikor szükséged lenne rá. Mutatjuk, hogy milyen egyszerűen megakadályozhatod, hogy a krumpli kásás legyen.

A főzni való burgonyákat „B” jelzéssel látják el. Ezek nem, vagy csak kissé főnek szét, textúrájuk közepesen finom, kissé lisztes, szappanos. Olyan fajták tartoznak ide, mint a Desirée, a Balatoni rózsa, a Hópehely, vagy a Red Scarlet. Szerencsés esetben tudsz válogatni az üzletben, és a receptnek megfelelő krumpli kerül a kosaradba. De előfordul, hogy nincs választék, vagy otthon derül ki, hogy más készül majd belőle, mint eredetileg gondoltad. Ekkor sincs baj, jöhet az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, amitől egyben marad minden burgonya!

Nem mindegy, hogy milyen fajta burgonyából készítesz például krumplisalátát / Fotó: Shutterstock
Nem mindegy, hogy milyen fajta burgonyából készítesz például krumplisalátát / Fotó: Shutterstock

Egyszerű hozzávaló, csodás hatás

És hogy mi ez az egyszerű alapanyag? Nem más, mint az ecet! Kb. 10 perc főzés után adj egy kis sót és kevés ecetet a vízhez. Az ecet vékony réteget képez a burgonya külső rétegén, megakadályozva, hogy pépessé váljon és szétessen főzés közben. (Az ecetsav lassítja a burgonyában lévő pektin lebomlását.)

Az ecet sokoldalúan felhasználható - a burgonyát is megmenti / Fotó: Shutterstock
Az ecet sokoldalúan felhasználható - a burgonyát is megmenti / Fotó: Shutterstock

Melyik ecetet válaszd?

Nincs rossz választás! A fehér ételecet, az almaecet vagy a borecetek mindegyike segít megőrizni a burgonya épségét. Ha az étel jellege miatt nem szeretnéd, hogy az ecet íze érződjön, a főzés végeztével öblítsd le a burgonyát – ezzel eltávolítod az ecet markáns ízét.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.