Kijevi csirkemell rizibizivel
Csupacsokis brownie
Vadas marha
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kapros tökfőzelék virslivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus stíriai metélt
Epres blondie
Mákos guba
Körömpörkölt csülökkel
Dubarry-csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Zsemlegombóc
Praktikus

Így tárold az epret, hogy sokáig friss maradjon

A korán érkező tavaszias-nyárias időjárásnak köszönhetően már április közepe-végétől kapható eper a boltokban, és a szedd magad akciók is hamarosan elindulnak. Ha nagy tételben vásárolunk a gyümölcsből, de nem használjuk fel azonnal, akkor érdemes néhány trükkel gondoskodni a hosszú eltarthatóságról.

Sokak kedvence az eper, és a (sajnos) rövid ideig tartó szezonban igyekszünk minél többet fogyasztani belőle. Ám előfordul, hogy nagyobb mennyiséget vásárolunk, mint amennyit egy ültő helyünkben el is fogyasztunk. Ilyenkor jól átgondolt tárolási tervre van szükség, mert igen kényes, gyorsan romló gyümölcsről van szó. Összegyűjtöttünk néhány praktikát, amiket betartva sokáig élvezhetjük az édes és zamatos epret.

Hamarosan indulnak a szedd magad akciók, ahol finom hazai eperhez juthatunk hozzá (Fotó: Shutterstock)
Hamarosan indulnak a szedd magad akciók, ahol finom hazai eperhez juthatunk hozzá (Fotó: Shutterstock)

Ha tehetjük, válogassunk

Legelső lépésként jól nézzük meg, milyen eperszemeket teszünk a kosarunkba. Akár boltban, akár szedd magad kertészetben vesszük meg az epret, törekedjünk arra, hogy ép szemeket válasszunk, a már sérült gyümölcs ugyanis sokkal hamarabb romlik.

Ne mossuk meg azonnal

Bár jól megtanultuk, hogy mosatlan gyümölcsöt nem szabad enni, az is fontos, hogy ne mossuk meg az összes epret azonnal. Egyszerre csak annyi szemet tisztítsunk meg, amennyit megeszünk vagy felhasználunk a süteménybe. A többit tegyük a hűtőbe, és ne is érje őket víz.

Egyszerre csak annyit epret mossunk meg, amennyit el is fogyasztunk (Fotó: Shutterstock)
Egyszerre csak annyit epret mossunk meg, amennyit el is fogyasztunk (Fotó: Shutterstock)

Ne tároljuk ömlesztve

A puha eperszemek könnyen sérülnek, megnyomódnak, és az összetört, ütődött gyümölcsök sokkal könnyebben megromlanak. Ezért ha tehetjük, ne pakoljuk egymásra az epreket, és egymás mellé se rakjuk őket túl szorosan. Ha mégis muszáj sok-sok epret együtt tárolnunk, akkor a sorok közé tegyünk papírtörlőt, ami magába szívja a nedvességet, így az eperszemek nem poshadnak meg.

Ha minden kötél szakad

Hogyha sok eper marad felhasználatlanul, és már nincs ötletünk, mit kezdjünk vele, le is fagyaszthatjuk. Felengedés után, igaz, már nem lesz olyan az állaga, mint frissen, de így is használhatjuk turmixban, vagy készíthetünk hűsítő eperkrémlevest belőlük.

Ha érdekel, hogyan kell almaecetes vízzel átmosni az epret, a ripost.hu cikkében elolvashatod.

A legjobb epres sütemények receptjét pedig a Mindmegettén találod>>>


Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.