Idén későn kezdett érni a füge, így könnyen előfordulhat, hogy sok éretlen, zöld füge marad majd a bokrokon. Mutatjuk, hogy mit tehetsz, ha nem szeretnéd kidobni az éretlen fügéket!
A füge elsősorban a melegebb éghajlaton terem, de az elmúlt években nálunk is egyre több kertben próbálkoznak – sikerrel – a termesztésével. A fügefa évente kétszer is terem: az első turnus nyár elején érik be, a második nyár végén, kora ősszel. Idén későn kezdődött az érés, így félő, hogy a következő adag nem érik be a fagyok előtt. Hogy mi legyen a zöld fügékkel? A Ripost cikkében szuper tippeket találtunk.
Készülhet belőle befőtt...
Hozzávalók:
2 kg zöld füge
2 kg cukor
nátrium-benzoát
Elkészítés:
A zöld fügéket megmossuk, levágjuk a szárukat, és több helyen megszurkáljuk őket egy villával. (Így könnyen átjárja majd a cukros lé.)
A fügéket egy lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi. Felforraljuk a vizet, majd lassú tűzön, lefedve főzzük egy órán át.
Közben sterilizáljuk a befőttesüvegeket.
Ha letelt az egy óra, levesszük a lábost a tűzről, kiszedjük a zöld fügéket, majd üvegekbe tesszük. A levet ne öntsük rájuk: előbb forraljuk fel újra, szűrjük le!
Az üvegben lévő fügékre szórjunk egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot, öntsük a fügékre a forró levet úgy, hogy ellepje őket. Zárjuk le az üvegeket, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.
... és savanyúság is
Hozzávalók:
2 kg éretlen füge
8 dl víz
1 dl 20%-os ecet
3 ek. cukor
1 ek. só
1 mk. nátrium-benzoát
1 mk. borkén
Elkészítés:
A fügék szárát levágjuk, megmossuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk. Ezután kivesszük a vízből őket.
A vizet egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk az ecetet, a cukrot, a sót, a tartósítószert és a borként, majd alaposan összekeverjük, míg fel nem oldódnak a száraz hozzávalók.
A kihűlt fügéket szorosan sterilizált befőttes üvegekbe tesszük, majd ráöntjük az alaplevet. Lezárjuk az üvegeket, majd mehet is a kamrába. Dunsztolni nem szükséges.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.