Dödölle - az eredeti recept
Babgulyás
Körömpörkölt csülökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-csirkemell
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
Mákos guba
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tojásos nokedli fejes salátával
Praktikus

Nem érik be a füge? Ne aggódj, eláruljuk, milyen finomság készülhet zöld fügéből!

Idén későn kezdett érni a füge, így könnyen előfordulhat, hogy sok éretlen, zöld füge marad majd a bokrokon. Mutatjuk, hogy mit tehetsz, ha nem szeretnéd kidobni az éretlen fügéket!

A füge elsősorban a melegebb éghajlaton terem, de az elmúlt években nálunk is egyre több kertben próbálkoznak – sikerrel – a termesztésével. A fügefa évente kétszer is terem: az első turnus nyár elején érik be, a második nyár végén, kora ősszel. Idén későn kezdődött az érés, így félő, hogy a következő adag nem érik be a fagyok előtt. Hogy mi legyen a zöld fügékkel? A Ripost cikkében szuper tippeket találtunk.

A zöld fügéből több finomság is készülhet / Fotó: Shutterstock
A zöld fügéből több finomság is készülhet / Fotó: Shutterstock

Készülhet belőle befőtt...

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld füge
  • 2 kg cukor
  • nátrium-benzoát

Elkészítés:

  1. A zöld fügéket megmossuk, levágjuk a szárukat, és több helyen megszurkáljuk őket egy villával. (Így könnyen átjárja majd a cukros lé.)
  2. A fügéket egy lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak ellepi. Felforraljuk a vizet, majd lassú tűzön, lefedve főzzük egy órán át.
  3. Közben sterilizáljuk a befőttesüvegeket.
  4. Ha letelt az egy óra, levesszük a lábost a tűzről, kiszedjük a zöld fügéket, majd üvegekbe tesszük. A levet ne öntsük rájuk: előbb forraljuk fel újra, szűrjük le!
  5. Az üvegben lévő fügékre szórjunk egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot, öntsük a fügékre a forró levet úgy, hogy ellepje őket. Zárjuk le az üvegeket, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.
Édes és finom  az éretlen fügéből készült befőtt / Fotó: Shutterstock
Édes és finom az éretlen fügéből készült befőtt / Fotó: Shutterstock

... és savanyúság is

Hozzávalók:

  • 2 kg éretlen füge
  • 8 dl víz
  • 1 dl 20%-os ecet
  • 3 ek. cukor
  • 1 ek. só
  • 1 mk. nátrium-benzoát
  • 1 mk. borkén
A savanyú zöld füge tökéletes köret húsok mellé / Fotó: Shutterstock
A savanyú zöld füge tökéletes köret húsok mellé / Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  1. A fügék szárát levágjuk, megmossuk, majd annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk. Ezután kivesszük a vízből őket.
  2. A vizet egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk az ecetet, a cukrot, a sót, a tartósítószert és a borként, majd alaposan összekeverjük, míg fel nem oldódnak a száraz hozzávalók.
  3. A kihűlt fügéket szorosan sterilizált befőttes üvegekbe tesszük, majd ráöntjük az alaplevet. Lezárjuk az üvegeket, majd mehet is a kamrába. Dunsztolni nem szükséges.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.