Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Praktikus

5 tipp, hogy sokáig friss maradjon a zamatos eper

Itt az eperszezon, az üzletekben és a piacokon már bőséges a kínálat. Nem is mindig tudunk ellenállni, és akár nagyobb mennyiséget is megveszünk egyszerre. Az eper sajnos gyorsan romlik, pedig nincs annál bosszantóbb, amikor ki kell dobni a drága gyümölcsöt.

Bár a május igen hűvös és esős volt, most már mindenhol kapható eper. A friss, zamatos epernél nincs jobb, mégis előfordul, hogy nem fogy el aznap, amikor megvettünk. Mivel gyorsan romlik, muszáj odafigyelni a tárolásra, hogy még pár napig ehető maradjon. A praktikus tanácsokat a ripost.hu gyűjtötte össze.

A friss, zamatos epernél nincs is finomabb gyümölcs / Fotó: Shutterstock
A friss, zamatos epernél nincs is finomabb gyümölcs / Fotó: Shutterstock

1. Csak a hibátalan, ép szemeket tegyük el későbbre!

A megvásárolt epret rögtön nézzük át: a puha, sérült szemeket azonnal együk meg. Tárolni csak az ép szemeket érdemes! Ha penészes is akad közte, azonnal dobjuk ki, mert könnyen tönkreteszi a többit is.

2. Ne mossuk meg!

Mindig csak annyit mossunk meg, amennyit biztosan elfogyasztunk. Ha víz éri, sokkal rövidebb ideig tudjuk tárolni az epret.

3. Azonnal tegyük a hűtőbe

Nagyon jól néz ki az eper a pulton vagy az étkezőasztalon, de csak akkor hagyjuk szobahőmérsékleten, ha néhány órán belül elfogyasztjuk. Ha később esszük meg, tegyük a hűtőbe!

Mindig válogassuk át az epret: a rossz szemeket ne tegyük a hűtőbe! / Fotó: Shutterstock
Mindig válogassuk át az epret: a rossz szemeket ne tegyük a hűtőbe! / Fotó: Shutterstock

4. Egy sorba terítsük

A hűtőszekrényben sem mindegy, hogyan tároljuk az epret: csakúgy, mint a többi bogyós gyümölcsöt, az epret sem lehet ömlesztve tárolni, mert a súlyuk miatt megtörik egymást a szemek. Az epret mindig óvatosan, egyenként tegyük a tálcára vagy a dobozba.

5. Almaecet, a varázsszer

Hosszabb ideig eláll az eper, ha kap egy kis almaecetes fürdőt. 8 rész vízhez adjunk 1 rész almaecetet, és ebben a keverékben áztassuk 5 percig az epret. Utána öblítsük le folyó vízzel, papírtörlőn csepegtessük le, majd mehet a hűtőbe.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.