Bár a május igen hűvös és esős volt, most már mindenhol kapható eper. A friss, zamatos epernél nincs jobb, mégis előfordul, hogy nem fogy el aznap, amikor megvettünk. Mivel gyorsan romlik, muszáj odafigyelni a tárolásra, hogy még pár napig ehető maradjon. A praktikus tanácsokat a ripost.hu gyűjtötte össze.
A megvásárolt epret rögtön nézzük át: a puha, sérült szemeket azonnal együk meg. Tárolni csak az ép szemeket érdemes! Ha penészes is akad közte, azonnal dobjuk ki, mert könnyen tönkreteszi a többit is.
Mindig csak annyit mossunk meg, amennyit biztosan elfogyasztunk. Ha víz éri, sokkal rövidebb ideig tudjuk tárolni az epret.
Nagyon jól néz ki az eper a pulton vagy az étkezőasztalon, de csak akkor hagyjuk szobahőmérsékleten, ha néhány órán belül elfogyasztjuk. Ha később esszük meg, tegyük a hűtőbe!
A hűtőszekrényben sem mindegy, hogyan tároljuk az epret: csakúgy, mint a többi bogyós gyümölcsöt, az epret sem lehet ömlesztve tárolni, mert a súlyuk miatt megtörik egymást a szemek. Az epret mindig óvatosan, egyenként tegyük a tálcára vagy a dobozba.
Hosszabb ideig eláll az eper, ha kap egy kis almaecetes fürdőt. 8 rész vízhez adjunk 1 rész almaecetet, és ebben a keverékben áztassuk 5 percig az epret. Utána öblítsük le folyó vízzel, papírtörlőn csepegtessük le, majd mehet a hűtőbe.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.