Az egekbe szökő éttermi árak, no és a kihívás miatt egyre többen főzőcskézünk otthon. Bármit el tudunk már készíteni – hála az internetnek. Néhány rossz szokással azonban tönkretehetjük a legjobb receptet is. Íme, a leggyakoribb konyhai tévedéseink, melyeket szinte minden kezdő elkövet.
Nehéz elhinni, hogy egy csipetnyi só vagy sütőpor elég – higgyük el, ha a receptben „csak” ennyi szerepel. Ha túlzásba esünk, ugyanúgy kérdéses lesz a végeredmény, mintha kifelejtenénk az adott alapanyagot. (Ugyan nem hozzávaló, de gyakori hiba, hogy nyújtáskor alaposan megszórjuk liszttel a tésztát, hogy ne tapadjon le. A sok liszt azonban könnyen megkeményítheti a tésztát, amitől a végeredmény katasztrofális lesz.)
Gondoljuk végig, mi minden „történik” a pulton: rátesszük a bevásárlószatyrot, az előre csomagolt alapanyagokat, megfogdossuk koszos kézzel, esetleg még a házi kedvencünk is sétál rajta... Nyilván igyekszünk minél gyakrabban áttörölni fertőtlenítő kendővel ezt a területet, de ügyeljünk rá, hogy a kanál, fakanál, amivel az étel készül, ne közvetlenül a pulton pihenjen. Tegyük egy kisebb tányérra – így még a takarítás is könnyebb lesz, hiszen nem kell feltörölni a kanálról lecsepegő ételmaradékot is.
Akár zöldséget, akár húst sütünk, fontos, hogy a sütőedényt kellően átforrósítsuk. Különösen akkor kell erre figyelnünk, ha olajban sütünk, hiszen ha nem elég forró az olaj, az étel megszívja magát olajjal, elázik, ráadásul hosszabb ideig is tart majd a sütés.
Azt gondolhatjuk, hogy egy életlen késsel kisebb az esélye, hogy megvágjuk magunkat, de ez nem igaz. Pont az életlen penge csúszik meg könnyen, mivel nem lehet vele jól dolgozni. Az éles késsel kisebb erőt kell kifejteni, hogy „átverekedjük” magunkat a felaprózandó alapanyagokon. Ha jó késsel dolgozunk, nem csak gyorsabban végzünk, de szebben, precízebben is dolgozhatunk.
A saláták lényege az, hogy gyorsan elkészíthetők – állítják a türelmetlenkedők. Ám míg egyes zöldségeket könnyedén áttörölhetünk egy papírtörlővel, a levelesekről nehezebb felszárítani a felesleges vizet. Pedig ha kimarad ez a fontos lépés, a salátánk nem lesz friss és ropogós, ráadásul rövidebb ideig áll majd el.
Míg főzés közben szabadon szárnyalhat a fantázia, sütés közben érdemes követni a recepteket. Nem mindegy, hogy mely alapanyagból mennyit használunk: könnyen ehetetlen lehet a végeredmény, ha az érzéseinkre hagyatkozunk, miközben két kézzel szórjuk a lisztet, a cukrot stb.
A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a drága bort meghagyjuk különleges alkalmakra, főzéshez meg jó lesz az olcsóbb, rosszabb minőségű ital. Érdemes megfogadni a mesterszakácsok tanácsát: főzéshez válasszunk úgy bort, mintha meginnánk! Itt is, mint annyiszor, az aranyközépút a megoldás: nem kell a legdrágább borral megöntözni a tésztához készülő szószt, de arra figyeljünk, hogy jó minőségűt használjunk alapanyagként – így az elkészült étel finomabb lesz.
Megint a türelmetlenség, ami tönkreteheti a munkánkat: ha megfelelően átsült a steak vagy a sütemény hagyjuk kicsit pihenni, mielőtt nekiesünk a késsel! Ha túl korán szeletelünk, nagyobb eséllyel szárad ki a hús, esik szét a süti.
Szakértők szerint jó úton haladunk a hús tönkretételéhez, ha a hűtőből kivéve azonnal sütni kezdjük. Érdemes megvárni, míg szoba-hőmérsékletű lesz, így készen finomabb lesz az étel. Persze nem szabad túl sokat várni, főleg a meleg napokon.
Ha ízletes, különleges ételt szeretnénk tálalni, érdemes már főzés közben fűszerezni. Ha csak a végén használjuk a fűszereket, nem főnek össze az ízek. (Rosszabb esetben pedig egyáltalán fel sem oldódnak.)
Olvass még több konyai hibáról:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.