A bűnöst jól ismerjük: a gyümölcsök és a zöldségek érésekor felszabaduló etilén gáz az, ami tönkre teheti a csodaszép érett őszbarackjainkat, szőlőnket vagy avokádónkat. Persze, mindegyik más tempóban érik, más a húsa textúrája, ezért a belőlke felszabaduló etilén mennyisége és intenztiása változó. Hogy nekünk, egyszeri vásárlónak könnyebb legyen az életünk, az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal Élelmiszerbiztonsági részlege a Cornell Egyetemmel kooperációban összeállított egy 20-as listát, a 10 legtöbb etilént termelő és a 10 etilénre legérzékenyebb gyümölcs és zöldség nevével, azzal az infóval kiegészítve, hogy melyik, hány napig tartható el a hűtőben, mélyhűtőben vagy szobahőmérsékleten - egymástól mindenképp szeparáltan!
...azaz nem csak az etiléngázra érzékenyektől, de egymástól is távol tartandók!
Alma
A konyhapulton 3 hétig, a hűtőben 4-6 hétig, a mélyhűtőben 8 hónapig áll el.
Avokádó
Az érett avokádó hűtőben 3-4 napig eláll.
Banán
Az utánérő banán szobahőmérsékleten 1-2 napig bírja, 3-4 napig eláll a hűtőbe téve, fagyasztva 2-3 hónapig jó. Folpakba csavarva a folyamat lelassítható!
Sárgadinnye
Az egész, bontatlan dinnyék 2 hétig tartanak ki a hűtőben, de ha egyszer felvágos, utána 4 napon belül érdemes elfogyasztani. Egy hónapra lefagyasztható.
Mangó
Bár ritkán jutunk hozzá, de ha mégis, jó, ha tudjuk, hogy a mangó 3-5 napig áll el a konyhapulton, 1 hétig a hűtőben.Fél évre le is fagyaszthatod, ha érett példányhoz jutsz.
Körte
Az érett körte 1-2 napot marad ép szobahőmérsékleten vagy a kamrában, 3-5 napig a hűtőben, 2 hónapig a mélyhűtőben.
Barack és szilva
1-2 napig tárolhatod a spájzban, 3-5 napig a hűtőben, 2 hónapig a méylhűtőben - pont, mint a körtét. Szintán utánérő fajta, így, ha kissé kemáyn darabokhoz jutopttál csak hozzá a piacon, praktikus szobahőmérsékleten tárolni, így 1-2 nap alatt puha lesz!
Krumpli
Elképesztően tartós növény, hónapokig eláll a spájzban, száraz és hűvös helyen, legfeljebb szobahőmérsékleten - ellenben, ha hűtőbe trakod 1-2 hétnél tovább nem húzza.
Paradicsom:
Kamrában 7 nap, lefagyasztva 2 hónap az eltarthatósága - hűtőbe ne tedd, mert jelentősen veszít az élevezeti értékéből!
Eper
Az eper a konyhapulton maximum 1 napot bír ki - ha frissen szedett, legfeljebb kettőt. Érdemes hát hűtőbe tárolni, így akár 3 napot is megérhet, ha beérett.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.