Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Praktikus

Így aszalj zöldséget és gyümölcsöt otthon, hogy tökéletes legyen a végeredmény!

Az aszalványok finomak és egészségesek, de sajnos drágák a boltban. De miért is kellene vásárolni, amikor otthon is könnyedén elkészíthetjük? Mutatunk néhány tippet, amivel gyerekjáték lesz az aszalás.

A legtöbb gyümölcs aszalható, így bátran próbálkozhatunk kezdőként is az alma, a körte, az őszibarack, az eper és az áfonya aszalásával, míg a zöldségek közül a zeller, a petrezselyemgyökér, a sárgarépa és a paradicsom is alkalmas a szárításra. Próbálkozhatunk a fűszernövényekkel is, a siker garantált – írja cikkében a Fanny magazin.

Az aszalt gyümölcsök egészséges nassolnivalók / Fotó: Shutterstock
Az aszalt gyümölcsök egészséges nassolnivalók / Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, mutatjuk, mire kell figyelni:

Figyeljünk az alapokra

Mossuk meg az ép, érett gyümölcsöket, zöldségeket, majd hagyjuk lecsepegni. Ezután hámozzuk meg és daraboljuk egyforma szeletekre, ez segíti a párolgást és gyorsítja az aszalás folyamatát. A nassolnivalót vágjuk vékonyabbra, hogy ropogósra száradjon.

Egy apró trükk

A könnyen barnuló gyümölcsöket, például almát, körtét, őszibarackot az aszalás előtt néhány percre tegyük citromos vízbe, ezzel elősegíthetjük a szín megtartását. A cseresznye és a meggy sem reped meg, ha aszalás előtt leforrázzuk, a szilvát pedig tegyük szénsavas vízbe, hogy a felszínén levő viaszréteg feloldódjon, ezáltal meggyorsíthatjuk az aszalást.

A legfontosabb: a hőfok

A sütőben történő aszaláshoz béleljük ki a tepsit sütőpapírral, és tegyük egymás mellé az alapanyagokat. Légkeveréses sütőben, alul-felül sütéssel, alacsony hőmérsékleten aszaljunk: a lédúsabb gyümölcsöknek 60 fokra, míg a kevésbé lédúsaknak alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük.

A szárítás egyszerű, a végeredmény finom és látványos / Fotó: Shutterstock
A szárítás egyszerű, a végeredmény finom és látványos / Fotó: Shutterstock

A sütőajtót hagyjuk nyitva

Ha sütőben aszalunk, ellenőrizzük az aszalványokat, és az egymás fölé rakott tepsiket időnként cserélgessük, hogy egyenletesen tudjanak száradni. Résnyire támasszuk ki a sütő ajtaját, így biztosítsuk a megfelelő szellőzést.

Figyeljük az időjárást!

Csak akkor próbálkozzunk a szabadtéri aszalással, ha nem jeleznek borús, esős időt. Tegyük az aszalótálcát szélvédett, árnyékos helyre, és takarjuk le apró szövésű, légáteresztő anyaggal, például szúnyoghálóval vagy tüllanyaggal, hogy ne tudják ellepni a bogarak. Hátránya, hogy több napig is eltarthat a folyamat.

Az ellenőrzés ne maradjon el

Miután elkészültünk, ellenőrizzük az aszalványokat: fontos, hogy nem szabad keményre száradniuk, akkor vannak készen, ha megnyomkodva, kettétörve nem engednek magukból nedvességet, de a tapintásuk még puha, rugalmas.

Tartsuk levegőtől elzárva

Érdemes az aszalványokat szobahőmérsékleten még egy-két napig szikkasztani, így biztosan elkerüljük a penészesedést. Ezután tároljuk légmentesen záródó befőttesüvegben, ahol maximum 4–12 hónapig fogyaszthatjuk rágcsálnivalóként, süteményben, főtt ételben is.

Tipp:

  • Ha nem szeretnénk kísérletezni a hagyományos módszerekkel, érdemes beruházni egy aszalógép vásárlásába. Kényelmes a használata, hiszen tartja az ideális hőfokot, és az egyenletes hőelosztásról is gondoskodik.
  • Ha süteményekben szeretnénk felhasználni, egy csészényi aszalt gyümölcsöt néhány percig áztassunk ugyanennyi forró vízben. Ezáltal az elvesztett víz egy részét visszaadjuk a gyümölcsnek, így újra friss, zamatos gyümölcsöt kapunk.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.