Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A szokatlan külsejű főzőedény nem hiányozhatott nagymamáink konyhájából – nem véletlenül. Ideje leporolni a szekrény mélyén heverő kuktákat, vagy az első adandó alkalommal beszerezni egyet. Azt is megmondjuk, miért.

A kukta régóta nyújt segítséget a főzésben a kezdő és a rutinos háziasszonyoknak egyaránt. Hogy miért olyan hasznos, azt a Bors napilap cikke alapján máris eláruljuk.

Bármilyen főzőfelületre tehetjük a kuktát (Fotó: Shutterstock)
Bármilyen főzőfelületre tehetjük a kuktát (Fotó: Shutterstock)

Már nem veszélyes

Régen előfordulhatott, hogy a hatalmas nyomás nem tudott távozni az edényből, melynek eredményeképpen a fedő lerobbanhatott a kukta tetejéről. Hogy ez milyen arányban fordult elő, vagy egyáltalán tényleg megtörtént-e, kérdéses, mindenesetre megnyugtató tény, hogy a mai gyártmányok használata teljesen veszélytelen. A rendszeresen tisztán tartott biztonsági szelep ugyanis meggátolja, hogy túlságosan nagy nyomás keletkezzen főzéskor.

 

Miért érdemes kuktában főzni?

A nagy nyomású főzőedény használatának igazából csak előnyei vannak. Kezdetnek például, hogy minden tűzhelyen használható, akár még az indukciós főzőlapra is nyugodt szívvel rátehetjük. A jól záródó fedelének köszönhetően kevesebb ételszagot enged a lakásban terjengeni, és a csempét is megóvjuk a felfröccsenő zsíros foltoktól. De ami manapság talán a legvonzóbbá teszi, az az, hogy rengeteg energiát takaríthatunk meg, ugyanis a kuktában elkészített ételek főzési ideje kb. negyedével csökken. A megspórolt energia mellett az ételek íze finomabb, a tápértékük pedig jóval magasabb lesz. 
 

A zöldségek párolásához elég csak az edény negyedéig tölteni a vizet (Fotó: Shutterstock)
A zöldségek párolásához elég csak az edény negyedéig tölteni a vizet (Fotó: Shutterstock)

Tippek a használathoz

Az áram- vagy gázfogyasztás mellett a vízfelhasználásunkat is csökkenthetjük, ha kuktában főzünk, mert lényegesen kevesebb folyadékot kell az ételekhez adnunk. Fontos figyelni, hogy az edényt maximum háromnegyedig töltsük, de például zöldségpároláskor még kevesebb víz szükséges, ugyanis a légmentesen záródó fedő nem engedi elpárologni a vizet. Az optimális főzési idő eléréséhez a fedő felhelyezése után állítsuk a tűzhelyet a legmagasabb fokozatra, amíg a szelep elkezd sípolni. A teljes elkészítési időt innen számítsuk, és a sípszó után a legkisebb fokozaton főzzük tovább az ételt.

Néhány alapanyag főzési ideje

Hihetetlen, mennyire rövid idő alatt készülnek el egyes hozzávalók a kuktában. Némelyiküknek pár perc is elegendő:

  • spenót, sárgarépa, zöldborsó, padlizsán: 2-3 perc
  • felkockázott burgonya, karalábé: 4-5 perc
  • rizs: 6 perc
  • csirke- és sertéshús: 10-15 perc
  • bárány, borjú és kacsa: 15-20 perc
  • marhahús felszeletelve: 25-30 perc; marhahús egészben: 40-50 perc

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.