Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A szokatlan külsejű főzőedény nem hiányozhatott nagymamáink konyhájából – nem véletlenül. Ideje leporolni a szekrény mélyén heverő kuktákat, vagy az első adandó alkalommal beszerezni egyet. Azt is megmondjuk, miért.

A kukta régóta nyújt segítséget a főzésben a kezdő és a rutinos háziasszonyoknak egyaránt. Hogy miért olyan hasznos, azt a Bors napilap cikke alapján máris eláruljuk.

Bármilyen főzőfelületre tehetjük a kuktát (Fotó: Shutterstock)
Bármilyen főzőfelületre tehetjük a kuktát (Fotó: Shutterstock)

Már nem veszélyes

Régen előfordulhatott, hogy a hatalmas nyomás nem tudott távozni az edényből, melynek eredményeképpen a fedő lerobbanhatott a kukta tetejéről. Hogy ez milyen arányban fordult elő, vagy egyáltalán tényleg megtörtént-e, kérdéses, mindenesetre megnyugtató tény, hogy a mai gyártmányok használata teljesen veszélytelen. A rendszeresen tisztán tartott biztonsági szelep ugyanis meggátolja, hogy túlságosan nagy nyomás keletkezzen főzéskor.

 

Miért érdemes kuktában főzni?

A nagy nyomású főzőedény használatának igazából csak előnyei vannak. Kezdetnek például, hogy minden tűzhelyen használható, akár még az indukciós főzőlapra is nyugodt szívvel rátehetjük. A jól záródó fedelének köszönhetően kevesebb ételszagot enged a lakásban terjengeni, és a csempét is megóvjuk a felfröccsenő zsíros foltoktól. De ami manapság talán a legvonzóbbá teszi, az az, hogy rengeteg energiát takaríthatunk meg, ugyanis a kuktában elkészített ételek főzési ideje kb. negyedével csökken. A megspórolt energia mellett az ételek íze finomabb, a tápértékük pedig jóval magasabb lesz. 
 

A zöldségek párolásához elég csak az edény negyedéig tölteni a vizet (Fotó: Shutterstock)
A zöldségek párolásához elég csak az edény negyedéig tölteni a vizet (Fotó: Shutterstock)

Tippek a használathoz

Az áram- vagy gázfogyasztás mellett a vízfelhasználásunkat is csökkenthetjük, ha kuktában főzünk, mert lényegesen kevesebb folyadékot kell az ételekhez adnunk. Fontos figyelni, hogy az edényt maximum háromnegyedig töltsük, de például zöldségpároláskor még kevesebb víz szükséges, ugyanis a légmentesen záródó fedő nem engedi elpárologni a vizet. Az optimális főzési idő eléréséhez a fedő felhelyezése után állítsuk a tűzhelyet a legmagasabb fokozatra, amíg a szelep elkezd sípolni. A teljes elkészítési időt innen számítsuk, és a sípszó után a legkisebb fokozaton főzzük tovább az ételt.

Néhány alapanyag főzési ideje

Hihetetlen, mennyire rövid idő alatt készülnek el egyes hozzávalók a kuktában. Némelyiküknek pár perc is elegendő:

  • spenót, sárgarépa, zöldborsó, padlizsán: 2-3 perc
  • felkockázott burgonya, karalábé: 4-5 perc
  • rizs: 6 perc
  • csirke- és sertéshús: 10-15 perc
  • bárány, borjú és kacsa: 15-20 perc
  • marhahús felszeletelve: 25-30 perc; marhahús egészben: 40-50 perc

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.