Tojásos nokedli fejes salátával
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Farsangi szalagos fánk
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Vadas marha
A szokatlan külsejű főzőedény nem hiányozhatott nagymamáink konyhájából – nem véletlenül. Ideje leporolni a szekrény mélyén heverő kuktákat, vagy az első adandó alkalommal beszerezni egyet. Azt is megmondjuk, miért.

A kukta régóta nyújt segítséget a főzésben a kezdő és a rutinos háziasszonyoknak egyaránt. Hogy miért olyan hasznos, azt a Bors napilap cikke alapján máris eláruljuk.

Bármilyen főzőfelületre tehetjük a kuktát (Fotó: Shutterstock)
Bármilyen főzőfelületre tehetjük a kuktát (Fotó: Shutterstock)

Már nem veszélyes

Régen előfordulhatott, hogy a hatalmas nyomás nem tudott távozni az edényből, melynek eredményeképpen a fedő lerobbanhatott a kukta tetejéről. Hogy ez milyen arányban fordult elő, vagy egyáltalán tényleg megtörtént-e, kérdéses, mindenesetre megnyugtató tény, hogy a mai gyártmányok használata teljesen veszélytelen. A rendszeresen tisztán tartott biztonsági szelep ugyanis meggátolja, hogy túlságosan nagy nyomás keletkezzen főzéskor.

 

Miért érdemes kuktában főzni?

A nagy nyomású főzőedény használatának igazából csak előnyei vannak. Kezdetnek például, hogy minden tűzhelyen használható, akár még az indukciós főzőlapra is nyugodt szívvel rátehetjük. A jól záródó fedelének köszönhetően kevesebb ételszagot enged a lakásban terjengeni, és a csempét is megóvjuk a felfröccsenő zsíros foltoktól. De ami manapság talán a legvonzóbbá teszi, az az, hogy rengeteg energiát takaríthatunk meg, ugyanis a kuktában elkészített ételek főzési ideje kb. negyedével csökken. A megspórolt energia mellett az ételek íze finomabb, a tápértékük pedig jóval magasabb lesz. 
 

A zöldségek párolásához elég csak az edény negyedéig tölteni a vizet (Fotó: Shutterstock)
A zöldségek párolásához elég csak az edény negyedéig tölteni a vizet (Fotó: Shutterstock)

Tippek a használathoz

Az áram- vagy gázfogyasztás mellett a vízfelhasználásunkat is csökkenthetjük, ha kuktában főzünk, mert lényegesen kevesebb folyadékot kell az ételekhez adnunk. Fontos figyelni, hogy az edényt maximum háromnegyedig töltsük, de például zöldségpároláskor még kevesebb víz szükséges, ugyanis a légmentesen záródó fedő nem engedi elpárologni a vizet. Az optimális főzési idő eléréséhez a fedő felhelyezése után állítsuk a tűzhelyet a legmagasabb fokozatra, amíg a szelep elkezd sípolni. A teljes elkészítési időt innen számítsuk, és a sípszó után a legkisebb fokozaton főzzük tovább az ételt.

Néhány alapanyag főzési ideje

Hihetetlen, mennyire rövid idő alatt készülnek el egyes hozzávalók a kuktában. Némelyiküknek pár perc is elegendő:

  • spenót, sárgarépa, zöldborsó, padlizsán: 2-3 perc
  • felkockázott burgonya, karalábé: 4-5 perc
  • rizs: 6 perc
  • csirke- és sertéshús: 10-15 perc
  • bárány, borjú és kacsa: 15-20 perc
  • marhahús felszeletelve: 25-30 perc; marhahús egészben: 40-50 perc

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.