15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Praktikus

Így süss tökéletes sült csirkét!

A csirke igazi Jolly Joker, ha húsételekről van szó. Bár önmagában nincs benne semmi izgalmas, de kiválóan fűszerezhető, rengeteg szósz illik hozzá, és gyorsan elkészül. Ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot, jól jöhet néhány jól bevált tipp, amelyet bármikor bevethetünk, illetve mutatjuk a mi kedvenc receptünket!

Ahhoz, hogy valóban tökéletes és ízletes legyen a sült csirke, több dologra is oda kell figyelni. Az első rögtön a vásárlás: törekedjünk arra, hogy megbízható helyről szerezzük be a húst, és a minősége legyen kifogástalan.

Mindenki imádni fogja az egyben sütött csirkét (Shutterstock)
Mindenki imádni fogja az egyben sütött csirkét (Shutterstock)

MIBEN SÜSSÜK a csirkét?

  • A tapadásmentes serpenyőket most félretehetjük, ezekben nehezen sül kéreg a húsra. Az öntöttvas edény viszont csodákat művel a csirkével! Ha bor is kell a húshoz a recept szerint, akkor az acél vagy a réz serpenyő a nyerő.
  • Ami a zsiradékokat illeti: a semleges ízű olajok és a vaj tökéletesen illik a csirkéhez, néhány gerezd fokhagyma a hús mellé dobva pedig sosem árt!

Sütés előtt

  • Ha a főzés előtt a fagyasztóból vesszük ki a csirkehúst, hagyjunk neki néhány órát felhasználás előtt, hogy magától melegedjen fel szobahőmérsékleten. Ha siettetjük a dolgot, a hús belseje még akkor is hideg marad, amikor a külseje már teljesen megsült.
  • Sütés előtt néhány órával sózzuk és fűszerezzük be a húst, és lefedve tegyük be a hűtőbe. Így az ízek jó mélyen beszívódnak a húsba, és sokkal puhább is lesz.

Így süssük a csirkehúst

  • Ha egész, de már konyhakész csirkénk van, belül kenjük meg fűszervajjal, majd tömjük tele citromkarikákkal, rozmaringágakkal, zsályával, fokhagymagerezdekkel. Kívülről kenjük le olívaolajjal, végül jól sózzuk és borsozzuk meg.
  • Az egész csirkét, valamint az egész combokat, és más nagy, csontos részeket 220-230 fokos, előmelegített sütőben süssük, így biztosan átsül és megpirul, kb. egy óra alatt.
  • Ha a csirke mellé krumplit, répát teszünk, hogy együtt süljenek, számoljunk vele, hogy a zöldségekből kiáramló gőz miatt a hús bőre nem sül majd ropogósra.
Így lesz kívül ropogós, belül omlós a sült csirke (Shutterstock)
Így lesz kívül ropogós, belül omlós a sült csirke (Shutterstock)

Piríthatjuk is

  • A csirke combja és szárnya az alakjuk miatt nem egyformán kapják a hőt az edényben, tehát nehéz eltalálni a tökéletes állapotot. Ha előfőzzük, vagy pároljuk, azután fűszerezzük és pirítjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a csontoknál is átfő a hús.
  • A csirkemellfilével viszont nagyon könnyű dolgunk van, ha serpenyőben pirítjuk. Először hirtelen süssük meg mindkét oldalát, majd fűszerezzük és lefedve hagyjuk puhára párolódni.

Mikor lesz már kész?

Ha van a konyhánkban egy húshőmérő, ennek a kérdésnek a megválaszolása nagyon egyszerű: amikor a termométer 85 fokot mutat a hús legvastagabb részében, elkészült a csirke! Vegyük le a tűzről a húst. A legfontosabb lépés csak most következik: tálalás és felszeletelés előtt 10 percig pihentessük letakarva. A fedő vagy alufólia alatt, a gőz átjárja a húst, szaftossá teszi, és gondoskodik róla, hogy az ízek benne maradjanak.

GRILLEzve is csodásan finom

  • A húst grillezéskor nem kell túl gyakran megforgatni, elegendő maximum 1-2 alkalommal.
  • Két módon érhetjük el, hogy a grillcsirke igazán zamatos legyen: pácolással, vagy bedörzsöléssel. A pác íze intenzív, a húst porhanyóssá teszi. A fűszeres bedörzsöléssel a húsra zamatos kérget süthetünk.
Csirkemellet grillezhetünk is, de figyeljünk rá, hogy ne legyen száraz (Shutterstock)
Csirkemellet grillezhetünk is, de figyeljünk rá, hogy ne legyen száraz (Shutterstock)

A kakukkfüves ropogós sült csirke hozzávalói:

  • 1 egész csirke (kb. 1,2 kg)
  • 4 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 20 dkg vegyes erdei gomba
  • 2,5 dl fehérbor
  • 5 ág kakukkfű

Elkészítése:

  1. A megtisztított csirkét bedörzsöljük sóval. Egy tepsit kikenünk a vaj harmadával, és elosztjuk benne a feldarabolt hagymát, fokhagymát, paradicsomot és gombát. Enyhén megsózzuk a zöldségeket, majd ráhelyezzük a csirkét.
  2. Felöntjük borral és a maradék vajat elosztjuk a csirkén, a megmosott kakukkfű ágakat a tepsibe helyezzük.
  3. A csirkét lefedjük. 200 fokos sütőbe 20 percig sütjük, azután fedő nélkül, 160 fokon még 30-40 percig. Közben néha meglocsoljuk a pecsenyelével. Szükség esetén pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Sült burgonyát kínálhatunk mellé.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.