Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Praktikus

5 tipp, hogy kevesebb hulladékot termelj a konyhádban!

Így termelhetsz kevesebb hulladékot a konyhában!
Az élet bizonyos területein könnyű takarékoskodni. Autó helyett tömegközlekedés, műanyag szatyor helyett vászontáska, PET-palack helyett kulacs – ezek mind hasznos alternatívák. De mi a helyzet a „muszáj” tevékenységekkel? Enni például mindenképpen kell. De hogyan termelhetünk kevesebb hulladékot a konyhában?

#1 Írjunk listát, tervezzünk!

Az első és legfontosabb, hogy amennyire lehet, fogjuk vissza az élelmiszer fogyasztásunkat. Ez persze nem éhezést jelent. Az Élelmiszerbank adatai szerint a megtermelt élelmiszerek csaknem egyharmada a kukában végzi. Az elpazarolt étel egy részét azok a javak teszik ki, amelyeket senki nem vásárolt meg a lejárati határidő előtt és a lejárt ételeket a kereskedő egyszerűen kidobja, megsemmisíti. De jelentős a fogyasztók pazarlása is. Ki ne dobott volna már ki megpenészedett, felbontott lekvárt, megszáradt kenyeret, savanyú tejet?



Menütervezéssel és a rendelkezésre álló ételek listájával elkerülhető a pazarlás, ráadásul a pénztárcánk is megérzi majd a különbséget. Érdemes a termékeket olyan viszonteladótól vásárolni, aki a felesleges termékeket nem megsemmisíti, hanem rászorulóknak ajánlja fel. Kicsiben ezt mi magunk is megtehetjük! A maradékot adjuk tovább annak, aki még használni tudja: akár a környezetünkben élő szervezeteknek, vagy az idős szomszédunknak is, illetve Facebook-on is vannak olyan csoportok, ahol fel tudjuk ajánlani a megmaradt ételeinket, ilyen például a Budapest Minden Ingyen csoport. Egy finom, házi fogást senki sem fog tudni visszautasítani!

#2 Vásároljunk csomagolásmentesen!

Nagyanyáink még hírből sem ismerték az hálóba csomagolt fokhagymát, a zsugorfóliába húzott uborkát, a műanyag tálcán kínált zöldségeket. Tanuljunk tőlük! Elő a karkosárral, a többször használható tojástartóval, a saját szatyrunkkal, textil zsákunkkal! Filteres tea helyett vásároljunk teafüvet, zacskós tej helyett kimérőset. Terjednek a csomagolásmentes boltok is, sok helyen pedig már visszaváltható üveget, dobozt is használhatunk. Egy kis türelemmel hamar fel lehet térképezni a lehetőségeket.

#3 Kerüljük a műanyagot!

Rengeteg műanyag tárgynak van környezetbarát alternatívája. A mosogatószivacsot lecserélhetjük például luffa-szivacsra, tengeri uborkára, de egy kis elszántsággal pólófonalból is kellemes pótlékot horgolhatunk. Az ételtároló dobozokat üveg vagy fém edényekre cserélhetjük, a műanyag fólia helyett pedig a méhviaszos, mosható kendő is kiváló megoldás, felvágottakat is biztonságosan tárolhatunk benne. Az italunkat magunkkal vihetjük üvegben, fém termoszban, vagy bambuszból, porcelánból készült „újrapohárban”. Szívószálból is van már fém vagy bambusz változat. Ezt akár magunkkal is vihetjük, ha valamilyen okból a szívószálazás a praktikusabb.

#4 Komposztáljunk!

Ezt akár a legkisebb panel konyhában is megtehetjük. Ma már léteznek kompakt, szagokat elnyelő komposztálók is. Egy kis ügyességgel akár olyan komposztot is kialakíthatunk, amelyik kis mennyiségben még a papírhulladékot is képes lebontani. A komposztdoboz a szagokat is magában tartja, így emiatt sem kell aggódnunk.

#5 Kevesebb vegyszer

Ecet, szódabikarbóna, mosószóda – ez a környezetbarát háztartás szentháromsága. És, ha még a mosogatószerünk is környezetbarát, akkor kijelenthetjük, hogy durva vegyszer, és vegyszeres flakonok nélkül sikerül tisztán tartanunk a konyhánkat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.