Tojás nélkül nehéz boldogulni a konyhában, hiszen önmagában is sokat és sokszor fogyasztjuk, de alapanyagként is gyakran használjuk. A tojás nemcsak sokoldalúan felhasználható, de számtalan egészségügyi előnye is van: kiváló fehérje-, vitamin-, tápanyag- és antioxidánsforrás. A tojás HDL-t (jó koleszterint) is tartalmaz, és csökkenti az LDL-t, vagyis a rossz koleszterint. Éppen ezért nem kell lemondani róla, mutatjuk a spórolós tippeket!
Ahogy a neve is sugallja, a porított tojás dehidratált tojás. A tejporhoz hasonló állagú tojáspor készülhet egész tojásból, csak tojásfehérjéből vagy csak sárgájából. Általánosságban elmondható, hogy 1 evőkanál tojáspor 1 átlagos méretű tojásnak felel meg. Amellett, hogy az ára sokkal barátibb, mint a friss tojásé, a tojáspor számos más szempontból is jobb, mint a hagyományos tojás. Először is a tojásport nem kell hűteni. Másodszor: rendkívül hosszú az eltarthatósági ideje. Ha megfelelően, zárt edényben tárolják, a tojáspor akár kilenc évig sem romlik meg! A friss tojáshoz hasonlóan a tojáspor is gazdag fehérje- és kalciumforrás.
A folyékony tojás nem más, mint pasztörizált, homogenizált és kartondobozokba töltött tojás. Kapható folyékony egész tojás, folyékony tojásfehérje és folyékony tojássárgája. És bár nem lehet belőlük főtt vagy buggyantott tojást készíteni, a folyékony tojások szinte bármilyen receptben felhasználhatók. Alapszabály, hogy 1 nagy tojás helyett 4 evőkanál folyékony tojást kell használni. (Ennek ellenére mindig olvasd el a dobozon a gyártó ajánlását, mielőtt főzni, sütni kezdenél!) Akárcsak a valódi tojásokat, a folyékony tojásokat is le lehet fagyasztani, így eltarthatósági idejük körülbelül egy évre meghosszabbítható.
A tojás áremelkedését tekinsd lehetőségnek arra, hogy kreatív legyél a sütésben, főzésben. Különösen, mivel rengeteg olcsó és könnyen beszerezhető tojásalternatíva található a szupermarketek polcain, hiszen a vegánok és a tojásallergiások már évek óta sikerrel helyettesítik a tojást receptjeikben. A tojás számos célt szolgál a főzés során: amellett, hogy ízesít, nedvesít, segíti az összetevők megkötését, és kelesztőanyagként is működik. Szerencsére ezeket más összetevőkkel is megoldhatod: a banán, a sütőtök, az avokádó vagy az édesburgonya remekül helyettesíti a tojást. Ezek nemcsak ízletesek, hanem magas tápanyagtartalommal is rendelkeznek. Használat előtt alaposan pépesítsd őket! Ha az étel megengedi az enyhén földes vagy diós ízvilágot, a tojást helyettesítheted őrölt lenmaggal vagy chiamaggal is. És ha nincs más kéznél, növényi olaj és víz, vagy ecet és szódabikarbóna hozzáadása a recepthez szintén jó megoldás.
Mivel a tojás akár 5 hétig is megőrzi frissességét, bátran vásárolj egyszerre nagyobb mennyiséget, ami így általában lényegesen olcsóbb a 10 darabos kiszerelésnél.
Örök kérdés: vajon a tojást meg kell mosni? Nos, tárolás előtt semmiképp, mert megsérülhet a természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. A szemmel láthatóan tiszta tojás egyáltalán nem igényel kezelést tárolás előtt, illetve annak során. Ha erősen szennyezett héjú tojást vásárolsz, akkor csak közvetlenül felhasználás előtt tisztítsd meg, majd alaposan öblítsd le. A tojás héján vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok ételmérgezést okozhatnak. Ahogy már fentebb írtuk, a tojás akár 5 hétig is friss maradhat. Ezt követően kezdi elveszíteni színét, ízét, és az állaga is megváltozhat. Annak érdekében, hogy a tojás minél tovább friss maradjon, tárold őket valamivel 5 fok alatt. És bár nagy a kísértés, hogy a tojásokat a hűtőszekrény ajtaján belüli, erre a célra kialakított rekeszbe helyezd, ez nem a legjobb hely, mert itt ki van téve a hőmérséklet-ingadozásnak. Ehelyett tárold a tojást az eredeti dobozában, a hűtőszekrény középső polcán. Még egy jó tanács: ha feltörtél egy tojást, soha ne tedd vissza a dobozba az üres héjat, mert ez a többi tojást baktériumokkal szennyezheti.
Ha úgy találod, hogy sokkal több a tojás, mint amit a következő hetekben el tudsz fogyasztani, fagyaszd le őket: verd fel, és a keveréket tedd zárható fagyasztózacskóba. Mivel a tojássárgája fagyasztáskor besűrűsödik, és a főzés során túlságosan zselatinossá válhat, érdemes 4 tojássárgájához 1 és 1/2 teáskanál cukrot vagy kukoricaszirupot, vagy ⅛ teáskanál sót keverni. Ne felejtsd el a zacskókat felcímkézni!
A pácolás nemcsak tartósítja a tojást, hanem ízesíti is. A pácolt tojás önmagában is fogyasztható snackként vagy saláták, hidegtálak kiegészítéseként. A pácolt tojást is rendkívül egyszerű elkészíteni: forrald fel a tojásokat, hámozd meg, és merítsd ecetből, cukorból és egyéb összetevőkből, például fokhagymából, borsból, édesköménymagból, valamint friss kakukkfűből és tárkonyból álló, forrásban lévő főzetbe. Lezárás után az üvegeket legalább 1 hétig hűvös és sötét helyen kell tárolni.
Ha nem vagy elégedett a porított és folyékony tojással, próbáld ki a szójaalapú, chiamagból és csicseriborsóból készített „tojást".
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.