Zsemlegombóc
Dödölle - az eredeti recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Epres blondie
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus grízgaluska leves
Vadas marha
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Körömpörkölt csülökkel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Praktikus

Ilyen gyakran tisztítsd meg a kávéfőzőt!

Ilyen gyakran tisztítsd meg a kávéfőzőt!
Ha a konyhában takarítasz nem feltétlenül a kávéfőző az első, amit megszabadítasz a szennyeződésektől. Pedig ha naponta használod, akkor nem árt óvatosnak lenni, ugyanis akár a kotyogó, akár a legmodernebb gép is remek táptalaja lehet a baktériumoknak, penésznek.

Sok vannak, akiknek a reggeli rituálé elengedhetetlen része, egy jó erős kávé elfogyasztása. A kávéfőző megtisztítása azonban már nem tartozik annyira a napi rutin közé, mint a kávéivás. Pedig a kávéfőző tisztítása igenis fontos, ugyanis nemcsak a vízkő, hanem a baktériumok, szennyeződések, penészgombák is megtelepszenek a tartályban.

Milyen gyakran tisztítsuk a kávéfőzőt?

A szakemberek szerint, ha naponta használod a kávéfőzőt, akkor legalább havonta egyszer tisztítani kell. Teljesen mindegy, hogy kotyogós kávéfőződ van, vagy modern géped, a tisztítás elengedhetetlen. Utóbbiak között már vannak olyan gépek, amelyek jelzik a fogyasztónak, ha szükséges a vízkőtlenítés. Sokan állítják, hogy a kotyogóst nem kell tisztítani. Pedig ha nem tiszítjuk meg a hagyományos kávéfőzőt, akkor előfordulhat, hogy a zacc eltömíti a szűrőt, a zamatos kávé helyett pedig égett ízű fekete italt kortyolhatunk.

Hogyan tisztítsuk a kávéfőzőt?

A kávéfőző tisztításakor nem kell nagy ördöngösségre gondolni, csak egy üveg ecet legyen kéznél. Az ecet az egyik leghatásosabb szer a vízkő ellen és baktériumölő hatása is van.

A kávéfőző víztartályát töltsd fel 2:1 arányban vízzel és 10 %-os ecettel. Egy ideig hagyd így állni, majd főzd át üresben. Ezt a folyamatot ismételd meg kétszer. Az ecetes mosás után végezz el néhány főzést vízzel, hogy a következő kávé főzésekor ne legyen ecet ízű és ecet szagú a kávé.

Persze nem csak a tartályt kell tisztítani. Legalább ilyen fontos a kávéfőző többi részének a tisztítása is. A kivehető alkatrészeket, például szűrőkosarat, tejhabosító fúvókáját meleg szappanos vízzel takarítsd át, vagy áztasd be ecetes vízbe és utána mosd el. A kávéfőző külsejét pedig egy ecetes törlőkendővel, szivaccsal töröld át.

Hasznos tanácsok

Ha minden főzés után elmosod a kávéfőző részeit, akkor esélyük sem lesz a baktériumoknak megtelepedniük a gépen. A zacctartályt minden egyes főzés után takarítsd ki, töröld szárazra, ezzel is óvod a gépet. A kávékiöntő fedelét pedig érdemes nyitva hagyni, hogy kiszáradjon, ezzel is megakadályozod a baktériumok szaporodását.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.