A főtt burgonya, vagy a krumplipüré ízesítésén túl olyan konyhai műveletek során is jó hasznát vehetjük a sónak, mint a tojások frissességének ellenőrzése vagy éppen a durvább szennyeződéssel borított serpenyők tisztítása. Harold McGee amerikai írónak, az élelmiszertudományok egyik neves császárának hála most megtudhatunk tíz olyan zseniális konyhai trükköt a sóval, amit ezen túl mindenkinek ismernie és alkalmaznia is kell- írja a Fine Dining Lovers.
Ez a teszt pofonegyszerű. Nincs más dolgunk, mint egy fazékba, lábasba, vagy bármilyen edénybe vizet engedni, abba egy jó adag sót szórni, majd mehet bele a tojás. Ha friss, akkor elsüllyed, ha már régi, akkor bizony a víz tetején fog lebegni.
Ha nem szeretnénk, hogy a szeletet gyümölcseink idő előtt megbarnuljanak, akkor áztassuk őket sós vízbe.
Mindenkivel előfordult már, hogy sütés közben bizony kilöttyent egy kevés zsír vagy olaj, és ráégett a sütőre. Nos, ebben az esetben sem kell méregdrága súrolószerekre költenetek, hanem elég, ha az ételmaradékot megszórjátok egy kevés sóval, majd miután kihűlt a sütő, egyszerűen csak letörlitek a szennyeződést a felületről.
Ezeket a serpenyőket már csak a súlyuk miatt sem egyszerű a mosogatóban tisztára súrolni. Ám ha egy kis sós vízzel próbáljátok ledörzsölni az odaégett ételmaradékot, akkor máris könnyebb dolgotok lesz. A szennyeződéseken túl a rozsdafoltokat is leszedi, de a rézedényeket is újjá varázsolja.
Sokszor okoznak fejfájást (nem csak) a konyhában a különféle rovarok. Ha viszont sót szórunk az útjukba, akkor pillanatok alatt búcsút inthetünk nekik.
Bármennyire is hihetetlen, de a vörösbor által hagyott foltokkal is könnyedén veszi fel a harcot ez az alap hozzávaló. Nincs más dolgotok, mint egy szivacsot átitatni a só és egy kevés víz keverékével, majd kidörzsölni a pecsétet a textíliából.
Ha rövid időre egy könnyed sóoldatba áztatjuk a húst, akkor az sütéskor még puhább lesz. A pulykahúsok esetében is kiválóan alkalmazható.
Ha halsütésre készültök, akkor érdemes az elkészítés előtt egy közepes sóhéjat képezni rajtuk. Ebben az esetben biztosak lehettek abban, hogy nem fog kiszáradni a húsuk.
Ha szeretnénk a vágódeszkákat is jó alaposan megtisztítani, akkor 1-2 kiskanál nagyobb szemű só és egy fél citrom levének keverékével dörzsöljük át a koszos felületet. Az eredmény szembetűnő lesz.
Ha tojásfőzés közben egy kevés sót adunk a főzővízhez, akkor forrás közben a tojáshéj nem fog megrepedni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.