Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Praktikus

10 alapvető konyhai trükk, amihez csak sóra lesz szükséged

A só mint tisztító /Fotó: Shutterstock
Nem vitás, hogy a só az egyik legalapvetőbb konyhai alapanyagunk. Legyen szó főzésről vagy sütésről, ez a fantasztikus fűszer tuti, hogy a kezünkbe kerül. A só azonban nemcsak fűszer, hanem igazi csodaszer.

A főtt burgonya, vagy a krumplipüré ízesítésén túl olyan konyhai műveletek során is jó hasznát vehetjük a sónak, mint a tojások frissességének ellenőrzése vagy éppen a durvább szennyeződéssel borított serpenyők tisztítása. Harold McGee amerikai írónak, az élelmiszertudományok egyik neves császárának hála most megtudhatunk tíz olyan zseniális konyhai trükköt a sóval, amit ezen túl mindenkinek ismernie és alkalmaznia is kell- írja a Fine Dining Lovers.

A só az egyik legalapvetőbb konyhai alapanyag /Fotó: Shutterstock
A só az egyik legalapvetőbb konyhai alapanyag /Fotó: Shutterstock

1. Tojások frissessége

Ez a teszt pofonegyszerű. Nincs más dolgunk, mint egy fazékba, lábasba, vagy bármilyen edénybe vizet engedni, abba egy jó adag sót szórni, majd mehet bele a tojás. Ha friss, akkor elsüllyed, ha már régi, akkor bizony a víz tetején fog lebegni.

2. Szeletelt gyümölcsök

Ha nem szeretnénk, hogy a szeletet gyümölcseink idő előtt megbarnuljanak, akkor áztassuk őket sós vízbe.

3. Tiszta sütő

Mindenkivel előfordult már, hogy sütés közben bizony kilöttyent egy kevés zsír vagy olaj, és ráégett a sütőre. Nos, ebben az esetben sem kell méregdrága súrolószerekre költenetek, hanem elég, ha az ételmaradékot megszórjátok egy kevés sóval, majd miután kihűlt a sütő, egyszerűen csak letörlitek a szennyeződést a felületről.

Így szabadítsátok meg az odaégett ételmaradéktól a sütőt /Fotó: Shutterstock
Így szabadítsátok meg az odaégett ételmaradéktól a sütőt /Fotó: Shutterstock

4. Öntöttvas serpenyők tisztítása

Ezeket a serpenyőket már csak a súlyuk miatt sem egyszerű a mosogatóban tisztára súrolni. Ám ha egy kis sós vízzel próbáljátok ledörzsölni az odaégett ételmaradékot, akkor máris könnyebb dolgotok lesz. A szennyeződéseken túl a rozsdafoltokat is leszedi, de a rézedényeket is újjá varázsolja.

5. Kártevőirtás

Sokszor okoznak fejfájást (nem csak) a konyhában a különféle rovarok. Ha viszont sót szórunk az útjukba, akkor pillanatok alatt búcsút inthetünk nekik.

6. Vörösboros folt

Bármennyire is hihetetlen, de a vörösbor által hagyott foltokkal is könnyedén veszi fel a harcot ez az alap hozzávaló. Nincs más dolgotok, mint egy szivacsot átitatni a só és egy kevés víz keverékével, majd kidörzsölni a pecsétet a textíliából.

Ne essetek pánikba, kilöttyent a vörösbor /Fotó: Shutterstock
Ne essetek pánikba, kilöttyent a vörösbor /Fotó: Shutterstock

7. Az omlós hús titka

Ha rövid időre egy könnyed sóoldatba áztatjuk a húst, akkor az sütéskor még puhább lesz. A pulykahúsok esetében is kiválóan alkalmazható.

8. Halsütés

Ha halsütésre készültök, akkor érdemes az elkészítés előtt egy közepes sóhéjat képezni rajtuk. Ebben az esetben biztosak lehettek abban, hogy nem fog kiszáradni a húsuk.

9. Vágódeszka tisztítása

Ha szeretnénk a vágódeszkákat is jó alaposan megtisztítani, akkor 1-2 kiskanál nagyobb szemű só és egy fél citrom levének keverékével dörzsöljük át a koszos felületet. Az eredmény szembetűnő lesz.

10. Kemény tojáshéj

Ha tojásfőzés közben egy kevés sót adunk a főzővízhez, akkor forrás közben a tojáshéj nem fog megrepedni.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.