Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Praktikus

Ettől az egyszerű hozzávalótól nem olvad el a porcukor a sütiken

A porcukor kedvelt cukrászati hozzávaló, amellyel nemcsak édesítjük a süteményeket, hanem díszítőelemként is használjuk. Ám gyakori, hogy a szép cukorszórás néhány órán belül megolvad a desszert tetején, „elcsúfítva" a legszebb remekművet is. Most eláruljuk, mitől marad csoda szép a cukorréteg!

Biztosan veled is gyakran előfordul, hogy a porcukorral meghintett sütemény néhány perc (esetleg óra) alatt beissza a cukrot, tönkretéve a tökéletesnek indult látványt. Ez egyszerű folyamat: a porcukor feloldódik, amikor felszívja a nedvességet a sütiből, és persze a környezet páratartalma is segíti a folyamatot. Ekkor már hiába szórsz még több cukrot a desszertre, a látvány nem lesz szebb, viszont a süti egyre édesebbé válik… Ha kíváncsi vagy a megoldásra, most megosztjuk veled a nagyi titkát, mitől lesz szép a porcukorszórás!

Nem mindegy az sem, hogyan szórod a cukrot / Fotó: Shutterstock
Nem mindegy az sem, hogyan szórod a cukrot / Fotó: Shutterstock

egyszerű megoldások

A legegyszerűbb, ha kivárod, amíg a sütemény kihűl, és utána szórod meg a porcukorral. Előfordul azonban, hogy erre nincs idő. Ha igazán szépen és tökéletesen szeretnéd tálalni a porcukorral meghintett süteményt, a legjobb, ha kukoricakeményítőt adsz a porcukorhoz.

A kukoricakeményítőt gyakran használják sűrítőként és csomósodásgátlóként. Higroszkópos anyag, azaz képes arra, hogy begyűjtse és megkösse a nedvességet, így a porcukor könnyed, szemcsés marad. A kukoricakeményítő egyébként javítja a cukormázak állagát is: anélkül sűrít, hogy a végeredmény íze megváltozna, miközben simává és selymessé teszi a mázt, és növeli az eltarthatóságát.

Egy kevés kukoricakeményítő, és a friss, meleg süteményen is szép marad a szórás / Fotó: Shutterstock
Egy kevés kukoricakeményítő, és a friss, meleg süteményen is szép marad a szórás / Fotó: Shutterstock

Ennyit használj belőle

Annak érdekében, hogy a porcukor ne olvadjon meg, adj 1 csésze porcukorhoz 2-3 teáskanál kukoricakeményítőt. Ha szép cukormázra vágysz, akkor használj kukoricakeményítőt tartalmazó porcukrot, vagy adj kukoricakeményítőt közvetlenül a cukormázhoz.

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.