Tojásos nokedli fejes salátával
Vadas marha
Csupacsokis brownie
Klasszikus kuglóf
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kínai szezámmagos csirke
Tárkonyos csirkeraguleves
Zsemlegombóc
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Praktikus

Másnapos vagy? Ezekkel az ételekkel és italokkal könnyebben túléled a macskajajt

/Fotó: Shutterstock
Legyen szó bármilyen ünnepről, könnyen előfordul, hogy az ember több alkoholt fogyaszt a kelleténél, amire természetesen csak másnap, a szűnni nem akaró fejfájás és émelygés emlékeztet. Hosszú hétvége ide vagy oda, a szabadnapok száma bizony véges, és nem mindenki jelenthet beteget a munkahelyén. Ha megtörtént a baj, csak semmi pánik, hiszen jól megválasztott ételekkel és italokkal enyhíthetjük a fájdalmas panaszokat.

Mindenek előtt szeretnénk leszögezni, hogy a legjobb megoldás a másnaposság elkerülésére a megelőzés. Mielőtt iszogatni kezdenénk, együnk fehérjében gazdag ételeket, illetve minden pohár alkoholos ital után igyunk ugyanannyi vizet. Lefekvés előtt pedig szintén elengedhetetlen egy nagy pohár víz. Azonban ha mégis megtörtént a „baj" – mert kivel ne fordult volna már elő –, akkor a következő ételek és italok a segítségünkre lehetnek.

Jól megválasztott ételekkel és italokkal enyhíthetjük a fájdalmas másnapot. /Fotó: Shutterstock
Jól megválasztott ételekkel és italokkal enyhíthetjük a fájdalmas másnapot. /Fotó: Shutterstock

Tojás

Főve, sütve, lágyan, keményen – mindegy, csak tojás legyen! Fehérjében és aminosavakban gazdag étel, ami segít enyhíteni a másnaposság kellemetlen tüneteit. Ha bírja a gyomrunk, készítsünk tükörtojást, mártogassuk a sárgáját teljes kiőrlésű pirítóssal.

Avokádó

Az egészséges zsírokban és rostokban gazdag avokádó a legjobb barátunk lesz a nehéz reggelen, hiszen nyugtatja a gyomrot, az igencsak megterhelt májat. Emellett remek káliumforrás (ami alkohol hatására csökkenhet a szervezetünkben).

Zabkása

Szigorúan vízzel készítve tökéletes a háborgó, ám üres gyomornak, és energiával látja el a testünket az előttünk álló nehéz napon. Nem emeli meg hirtelen a vércukorszintünket, sőt, segít stabilizálni azt. B-vitaminban gazdag táplálék, ami szintén fontos vitamin a májnak, plusz feltölt energiával.

Banán

Szintén a kálium visszapótlásában segíti a szervezetet. Ráadásul könnyen emészthető gyümölcsként nyugtatja a kavargó gyomrot, ugyanakkor magnéziumban is gazdag, ami izomerősítő ásványi anyag: ez pedig kifejezetten jól jön, mikor nagyon gyengének érezzük magunkat…

Spárga

Segít lebontani a méreganyagokat, hozzájárulva, hogy gyorsabban múljon a kínzó fejfájás és hányinger.

Zöldség- és gyümölcslevek

Legszívesebben kávéval próbálnánk elűzni a fejfájást és az ólmos fáradtságot, de sokkal jobbat teszünk a szervezetünknek egy vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag zöldség- vagy gyümölcslével. A lényeg, hogy legyen C- és B-vitaminban gazdag, ezek ugyanis támogatják a máj munkáját. Ráadásul a gyümölcscukor, a fruktóz segít, hogy a vérünkből gyorsabban ürüljön ki a sok alkohol. Készítsünk energetizáló levet kígyóuborkából, almából, zellerből, kelkáposztából és gyömbérből. Ha nincs időnk (vagy inkább energiánk) elkészíteni ezt az italt, facsarjuk egy citrom levét egy pohár vízbe, gyors megoldásként ez is sokat segíthet.

HIDEG JOGHURTOS UBORKALEVES >>>

Hideg joghurtos uborkaleves
Hideg joghurtos uborkaleves

Joghurt

A vércukorszintet kiegyensúlyozó fehérjében, kalciumban gazdag, ráadásul a benne található baktériumok nyugtatják a gyomrot, a bélrendszert.

Kókuszvíz

A legfontosabb teendőnk: hidratálni, hidratálni, hidratálni. Természetesen jó a sima csapvíz is, a kókuszvízben azonban több az elektrolit, ami felgyorsítja a regenerációt.

Paradicsomlé

Fokozza a májfunkciót, így segíti az alkohol gyorsabb lebomlását a szervezetben.

Gyömbértea

Nyugtatja a gyomrot. Egy kis mézzel édesítve felturbózhatjuk a hatását, hiszen enyhíti a fejfájást, plusz a mézben található fruktóz segíti az alkohol feldolgozását.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.