ELŐÉTELEK
A gombócok remek előételek, hiszen mi szabjuk meg, mekkora falatokkal kívánjuk jóllakatni a vendégeinket. Pontosabban nem jóllakatni, csak ízelítőt adni, megmutatni, mire is vagyunk képesek a konyhában. Ilyen partifalatok lehetnek a már gyárilag gömbölyded picinyke mozzarellák, a töltött, bundázott olajbogyók, a fasírtgolyóbisok, rántott camembert gömbök, de akár a friss sajtból formázott gömböcskék friss zöldfűszerbe hempergetve.
LEVESEK
Aztán persze ott vannak a levesbe szánt gombócok. Húsgombóc, májgombóc, maceszgombóc. Ezeknek a receptje is általában családonként változik, de a lényeg ugyanaz: gazdaggá, változatossá tenni a húslevest vagy bármilyen más levest.
Grízgombóc
Hozzávalók:
1 tojás
5 dkg gríz
1-2 kiskanál olvasztott libazsír
Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verem. Ebbe óvatosan belekeverem a sárgáját, sózom. Hozzáadom a grízt és a zsírt. Hagyom egy kicsit állni, amíg a gríz megszívja magát. Nem túl erősen forrásban levő (nem lobogó) vízbe szaggatom, és óvatosan megfőzöm.
Húsgombóc
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéscomb
½ bögre rizs
1 tojás
só
1 kávéskanál szárított kakukkfű
Elkészítés: A fél bögrényi rizst kis olajon megfuttatom, cseppet sózom, bögrényi vízzel felöntöm, és takarékon megpárolom. Mikor kész és már kihűlt, akkor a darált hússal és a tojással alaposan összedolgozom, fűszerezem, majd vizes kézzel kisméretű gombócokat formálok belőle, és a forrásban lévő, de nem vadul fortyogó levesbe teszem. Néhány percet hagyok neki, majd tálalom a levest. Ha nagyobb kiadásban készítem, akkor egy kis paradicsomszószban főzöm és főételként tálalom.
Malajziában és Szingapúrban halból készített golyóbisokkal dobják fel a leveseket. Thaiföldön inkább előételként fogyasztják.
Ha már hal és ha már gombóc, akkor ide tartozik a zsidó konyha egyik alapétele, a gefilte fish. Ennél az ételnél a hal húsát kaláccsal, macesszel keverik, fűszerezik, és visszatöltik a hal bőrébe, ám a kimaradt anyagból gombócokat gyúrnak, megfőzik, majd kis olajon lepirítják őket. Paradicsomszósszal kínálják.
FŐÉTELEK
A gombócok főételként is megállják a helyüket az asztalon. Készíthetünk spenótos, sajtos, darált húsos gombócot. Ezekhez a szárazabb töltelékkel rendelkező gombócokhoz nagyon jó kísérő egy kanál tejföl, de alkothatunk is valami klassz mártást. Példának okáért egy spenótos gombóc rendkívül jól érzi magát egy kevés sajtmártás alatt.
De a spenótot nem feltétlenül muszáj krumplis tésztába rejteni. Összekeverhetjük némi túróval, megadhatjuk a szilárdságát egy kis tojással és máris kész a spenótos túrógombócunk. Itt is jó, ha van egy bevált túrógombóc recept, amiből kiindulva alkothatunk.
A gombócokat általában enyhén sós, már forró vízben főzzük ki. Miután feljött a víz tetejére, még egy kicsit érdemes főzni. Nagyobb méretű gombócoknál nem árt egy-egy példányt beáldozni és felvágni, hogy kellően átfőtt-e az egész.
Vagy készíthetünk húsgolyókat, ízesíthetjük kedvünk szerint és egy kevés olajban kisütve tálalhatjuk a családnak feltétként vagy körettel. De a krumplis tésztát egy kis csavarral kroketté is varázsolhatjuk.
S nem szabad megfeledkeznünk a gombócok egy másik nagy családjáról, a köretnek szánt gombócokról. Ide tartozik a szalvétagombóc vagy zsemlegombóc, illetve gyakran vendégszerepel a krumpligombóc is, hogy tökéletes partnere legyen egy jó vadasnak.
Szalvétagombóc
Hozzávalók:
30 dkg kissé száraz zsemle vagy kenyérbél
2 evőkanál finomliszt
15 dkg vaj
10 dkg húsos szalonna
1,5 dl tej
3 tojás
só
frissen őrölt bors
1 kávéskanál szerecsendió
Elkészítés: Az összetépkedett kenyeret összekeverem a liszttel. A vajat felforrósítom, a kockákra metélt szalonnát megpirítom, majd az egészet a lisztes kenyérre zúdítom. Ezután hozzáadom a tojásokat, a tejet, fűszerezem, majd alaposan elkeverem a masszát, és kicsit hagyom pihenni, majd hengert formázok belőle. Egy nagy anyagszalvétát vajjal alaposan megkenek, és ebbe helyezem a tésztahengeremet, amire rágöngyölítem a szalvétát. Az egészet alaposan gúzsba kötöm, és enyhén sós vízben nagyságrendileg 30 percig főzöm.
Ha egy kicsit messzebb nézünk a saját konyhánknál, láthatjuk, hogy a gombócok máshol is nagy sikert aratnak - legyen szó édes vagy sós gömbökről.
Szicíliában köretként vagy magában arancinit, rizsgombócot kínálnak. A rizst egy kis pecorino sajttal, parmezánnal és ánizskaporral, bazsalikommal vagy oreganoval fűszerezett marhahússal töltik, panírozzák és ujjnyi olajban kisütik.
A japán konyha alapból vonzódik a rizshez, így aztán nem meglepő, hogy az szigetország asztaláról sem hiányozhat a sós rizslabda, az onigiri, ami általában lazaccal töltött. Eredete a múlt homályába vész, viszont annyi bizonyos, hogy még az evőpálcikák előtti időkből származik.
Az olasz konyha talán legismertebb gombóca a gnocchi, tulajdonképp a krumplinudli olasz megfelelője. Nem is csoda, hisz ha lehet hinni a történetíróknak, akkor még a római birodalom idejéből származó gombóc tökéletesen elterjedt a környező, meghódított országok konyhájában is. A krumpli csak a 16. században került a tésztába.
Szót kell még ejteni a fasírtról. Ez a klasszikus húsgolyó szintén nemzetközi sikereket ért el. Már az ókori Rómában is többféleképp készítették ezt az ételt, s azóta a receptek száma csak növekszik.
Görögországban keftedesznek hívják, Indiában kofta néven szerepel, a lengyelek pulpety-ként ismerik, Albániában fetasajtot sütnek bele, Svédországban a sokunk által ismert kötbullar fedőnév alatt fut. Olaszországban egy kis Romano sajttal teszik teljessé a masszát, Horvátországban háromféle húsból készítik és itt kissé el is térnek a formától, de érthető is, hisz laposabb formában jobban át tud sülni a hús a grillen, vagy ott van a belga frikandel, amit hot dog húsként, kolbászformában sütnek, és szósszal, hagymával töltik. A húsgolyókat Amerikában az olaszok által meghonosított módon, spagettihez keverve tálalják. Kínában tésztába csavarják, és levesbetétként vagy olajban sütve előétel gyanánt tálalják.
Fasírt
Hozzávalók:
12,5 dkg húsos szalonna
50 dkg darált sertéscomb
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg tejben feláztatott kenyér
3 egész tojás
só
bors
borsikafű
pirospaprika
Elkészítés: A szalonnát megpirítom és a hagymát megdinszetelem, eközben beáztatom a kenyeret. Majd az egészet összeöntöm a hússal, ráütötöm a tojásokat, jól megfűszereztem, és alaposan kikeverem.
Vizes kézzel gombócokat formázok belőle, majd forró olajban kisütöm.
DESSZERTEK
A desszertek is szeretik ezt a formát. Sok csokoládé eleve így kelleti magát, gondoljunk csak a különböző drazsékra, trüffelekre, a Mozart golyóra. Aztán persze ott van a szilvás gombóc, gyerekkorunk kedvelt étele, de nagy sikere van a mákkal, vagy szilvalekvárral töltött gőzgombócnak is.
Gőzgombóc
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dl tej
2 dkg élesztő
2 dkg cukor
2 tojás sárgája
csipetnyi só
¼ kg sűrű szilvalekvár
10 dkg vaj
15 dkg őrölt mák
porcukor
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatom a cukros tejben, majd a liszthez adom. Hozzáadom a tojások sárgáját, és az egészet jó kidolgozom. Kicsit pihentetem. A mákot elkeverem annyi porcukorral, amennyit jónak gondolok.
A tésztát kisodrom. Teniszlabdánál kisebb, pingponglabdánál nagyobb darabokra vágom. Ezeket óvatosan megtöltöm lekvárral, majd elegyengetem, hogy a lekvár ne találhasson magának kiutat. Keresek egy nagyobb lábast és egy még nagyobb szitát. A lábas alsó részében vizet forralok, erre helyezem a szitát, amibe beleültetem a gombócokat. Ezután lefedem a gombócokat, hogy a gőz bent maradjon a lábasban, és úgy negyed óra alatt készre gőzölöm a gombócokat. Tálaláskor cukrozott mákkal megszórom és vaníliasodóval körítem.
Ennek az ételnek a cseh változata a knédli. Ebben az esetben kevesebb cukorral készítik a tésztát, majd - mint a szalvétagombócnál – vajas vagy zsírozott vászonszalvétába csavarják a tésztát és felgőzölik és köretként kínálják.
Törökországban és a Kaukázusban ezt a tésztát mantinak hívják, hússal töltik és úgy gőzölik fel. Mentás, fokhagymás joghurttal tálalják. Kínában baoziként ismert.
A nyári gombócok atyja ugyan a szilvás, de ha az ember egyszer rátalált a tökéletes krumplis tésztára, akkor a variációk sora végtelen. Lehet gombolyítani sárgabarackosat, aszalt gyümölccsel, szilvaízzel, birsalmasajttal, mákkrémmel töltött gombócokat is.
Sárgabarackos gombóc
Hozzávalók:
50 dkg aprószemű, érett sárgabarack
1 kg krumpli
20-25 dkg finomliszt
1 diónyi kacsazsír
csipet só
1 tojás
zsemlemorzsa
fahéj
cukor
Elkészítés: A krumplit a hagyományoktól eltérően megpucolom, kockázom, és felteszem főni. Amikor megfőtt, nagyon alaposan lecsöpögtetem, krumplinyomóval tisztességgel megtöröm, hagyom hűlni.
Mire langyosra hűl, addigra kimérem a lisztet, előkeresem a tojást, kimagozom a barackot, lepirítom egy kis vajon a morzsát, majd a liszttel, zsírral, tojással, sóval összegyúrom a tésztát. Igen lisztes deszkán nyújtom, 10x10-es kockákra vágom, a fahéjas cukorral kibélelt barackokkal megtöltöm, alaposan összegöngyölgetem, és lobogó vízben kifőzöm. Morzsába forgatom, és melegen, fahéjas cukorral meghintve tálalom.
Ha tökéletes szilvás gombócot szeretnénk készíteni, akkor a szilváért érdemes kimenni a piacra. A legjobb, tölteléknek való, apró szemű szilva a besztercei.
Túrógombóc
Hozzávalók:
50 dkg félzsíros túró
3 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál zsemlemorzsa
4-5 tojás sárgája és habja
Elkészítés: A túrót villával alaposan összetöröm, összekeverem a rétesliszttel és a prézlivel, hozzáadom a tojások sárgáját és a keményre vert habot. Ha szükségét érzem, akkor egy pici sót adok hozzá. Vizes kézzel a masszából gombócokat formálok, és forrásban lévő vízben kifőzöm. Pirított zsemlemorzsába forgatom, és porcukorral, málnalekvárral vagy tejföllel kínálom. De fahéjas almaszósszal is remek.
Kínában kedvelt desszert a tang yuan, a fekete szezámmagkrémmel vagy mogyoróvajjal töltött gombóc vagy töltetlen, ez esetben édes levesek betéteként szolgál.
A kekszek egy részét is gömbölyded formára alakítjuk, a fánkokat is lehet kerekre szaggatva a forró olajba tenni, aztán ott vannak a puszedlik, a kókuszgolyó, profiterol, a fagylaltról nem is beszélve....
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.