A rántott hús az az étel, amit mi, magyarok különösen kedvelünk. Sőt, nem csak a húst, de a zöldségeket is szívesen fogyasztjuk ropogós vagy éppen omlós bundában. Imádjuk a rántott sajtot, de a halat is, annak ellenére, hogy pont a panírozással és a bő zsíradékban sütéssel tesszük egészségtelenné és magas kalóriatartalmúvá még a legegészségesebb húst vagy zöldséget is.
De ha figyelünk az étrendünk összeállításánál, és változatosan, vitamindúsan táplálkozunk, néha belefér a rántott hús. És ha már lúd, legyen kövér: úgy szeretjük, ha a panír tökéletesen simul a hús fölé, és szinte roppan, amikor beleharapunk.
Leggyakrabban zsemlemorzsába forgatjuk a húst, amelyet fűszerekkel (pl. rozmaringgal, kakukkfűvel) vagy magokkal (pl. tökmaggal, napraforgómaggal vagy szezámmaggal) dúsíthatunk. A japán panko morzsa kéregtelen kenyérből készül, így ropogósabb lesz a végeredmény. A zsemlemorzsán túl használhatunk durvára őrölt kekszet, diót, sőt kukoricapelyhet is. Panírozni nem örgöngösség, néha mégis túl puha lesz a panír, esetleg leesik sütés közben. Hogy mit tehetünk? Eláruljuk!
Az hússzeletet először lisztbe mártjuk: egy nagyobb edényt használjunk, amibe belefér a hússzelet. Nem kell tapogatni, nyomkodni, egyszerűen rázogassuk az edényt, és hagyjuk, hogy mindenhol szépen bevonja a liszt a húst. Ezután a lisztbe mártott ételt felvert tojásba vagy íróba mártjuk, és ezután jöhet a zsemlemorzsa. A forró zsíradékba tett panírozott ételt ne piszkáljuk, hagyjuk, hogy néhány perc alatt megsüljön és csak utána fordítsuk meg nagyon óvatosan.
Ha így készítjük a rántott húst, valószínűleg minden rendben lesz, de hogy biztosan szép és ropogós legyen a végeredmény, még egy fontos lépés van: miután bekentünk a húst liszttel, takarjuk le és tegyük egy órára hűtőszekrénybe. A liszt ragacsossá válik és sokkal jobban magához vonzza a zsemlemorzsát. Végül pedig ha a serpenyőbe szellősen sütjük a hússzeleteket, egészen biztos, hogy szép, aranybarna héjat kapunk.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.