Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Praktikus

Napi praktika: így lesz tökéletes a rántott hús

Sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. Most arra hoztunk egy tippet, hogy lesz tökéletes a rántott hús.

A rántott hús az az étel, amit mi, magyarok különösen kedvelünk. Sőt, nem csak a húst, de a zöldségeket is szívesen fogyasztjuk ropogós vagy éppen omlós bundában. Imádjuk a rántott sajtot, de a halat is, annak ellenére, hogy pont a panírozással és a bő zsíradékban sütéssel tesszük egészségtelenné és magas kalóriatartalmúvá még a legegészségesebb húst vagy zöldséget is.

De ha figyelünk az étrendünk összeállításánál, és változatosan, vitamindúsan táplálkozunk, néha belefér a rántott hús. És ha már lúd, legyen kövér: úgy szeretjük, ha a panír tökéletesen simul a hús fölé, és szinte roppan, amikor beleharapunk.

Megéri házi zsemlemorzsát készíteni / Fotó: Shutterstock
Megéri házi zsemlemorzsát készíteni / Fotó: Shutterstock

Leggyakrabban zsemlemorzsába forgatjuk a húst, amelyet fűszerekkel (pl. rozmaringgal, kakukkfűvel) vagy magokkal (pl. tökmaggal, napraforgómaggal vagy szezámmaggal) dúsíthatunk. A japán panko morzsa kéregtelen kenyérből készül, így ropogósabb lesz a végeredmény. A zsemlemorzsán túl használhatunk durvára őrölt kekszet, diót, sőt kukoricapelyhet is. Panírozni nem örgöngösség, néha mégis túl puha lesz a panír, esetleg leesik sütés közben. Hogy mit tehetünk? Eláruljuk!

Panírozás okosan

Az hússzeletet először lisztbe mártjuk: egy nagyobb edényt használjunk, amibe belefér a hússzelet. Nem kell tapogatni, nyomkodni, egyszerűen rázogassuk az edényt, és hagyjuk, hogy mindenhol szépen bevonja a liszt a húst. Ezután a lisztbe mártott ételt felvert tojásba vagy íróba mártjuk, és ezután jöhet a zsemlemorzsa. A forró zsíradékba tett panírozott ételt ne piszkáljuk, hagyjuk, hogy néhány perc alatt megsüljön és csak utána fordítsuk meg nagyon óvatosan.

Ha így készítjük a rántott húst, valószínűleg minden rendben lesz, de hogy biztosan szép és ropogós legyen a végeredmény, még egy fontos lépés van: miután bekentünk a húst liszttel, takarjuk le és tegyük egy órára hűtőszekrénybe. A liszt ragacsossá válik és sokkal jobban magához vonzza a zsemlemorzsát. Végül pedig ha a serpenyőbe szellősen sütjük a hússzeleteket, egészen biztos, hogy szép, aranybarna héjat kapunk.

Rántott sertésszelet recept

Hozzávalók:

  • 6 szelet csont nélküli karaj (kb. 50-60 dkg)
  • 5 ek liszt
  • 1 ek fokhagymás só
  • 1/2 tk piros paprika
  • 1/2 tk frissen őrölt fekete bors
  • 3 db tojás
  • 2 csésze panko morzsa
  • zsírdék a sütéshez

Elkészítése:

  1. A hússzeleteket kb. ujjnyi vasagra kiklopfoljuk.
  2. Három tálba tesszük az alapanyagokat. Az elsőbe tesszük a lisztet, amihez hozzákeverjük a fokhagymás sót, a paprikát és a borsot. A másodikba felverjük a tojásokat, a harmadikba pedig beleszórjuk a morzsát.
  3. A hússzeleteket először beleforgatjuk a lisztbe, majd egy jénai edénybe helyezzük, lefedjük és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Utána a felvert tojásba mártjuk, a felesleges tojást visszacsepegjük a tálba, majd a morzsában meghempergetjük.
  4. Forró zsíradékban, közepes hőmérsékleten, olalanként 3-4 percig sütjük. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.