Elsősorban hidegtűrő, hosszú tenyészidejű zöldségeket kell veteményezni, amelyek jól viselik a hűvös időt, és az enyhe téli időjárás miatt – ami egyre inkább jellemző Magyarországra is – szépen fejlődésnek indulnak. Gondoskodni kell megfelelő takarásról, és persze nagyon fontos a gondos talaj-előkészítés is.
A fokhagymát hagyományosan ősszel ültetik. Az októberben elvetett fokhagyma tavasszal már friss zöld fokhagymát ad, és kora nyáron így már szüretelhető a teljes fej.
A téli saláták, mint például a rukkola és más hidegtűrő leveles zöldségek, októberben elvetve áttelelhetnek – sőt ha enyhe az idő, akár pár hét után már szüretelheted is a friss, zsenge leveleket.
Az októberben vetett spenót még a tél előtt is hozhat némi levelet, de a fő szezonja tavasszal lesz, amikor gyorsan növekedni kezd.
A petrezselymet is érdemes októberben elvetni. A hideg talajban gyökeret ereszt, és tavasszal hamar kihajt, így friss zöldet ad az első napos időszakokban.
Ősszel dugványozva a korai hagymatermés garantált: a tavasz első hetében már szedhetjük a zöld hagymát, később pedig a nagyobb, zsengébb hagymafejeket.
Ha az időjárás engedi, bizonyos borsófajtákat is el lehet ültetni ősszel. Ezek áttelelhetnek, és tavasszal az elsők között hoznak termést.
A sóskát hidegtűrő képessége miatt ősszel is el lehet vetni, és tavasszal már friss leveleket ad.
A téli retekfajták jól tűrik a hideget, és tavasszal szüretelhetők. Bár hosszabb tenyészidőt igényelnek, a tavaszi időszakban gyorsan termést hoznak.
Ezeket már inkább palántázzák, de hidegtűrő képességük miatt átvészelik a telet, és tavasszal is szedhetők.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.