Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egy öntöttvas serpenyő igazi kincs a konyhában, ha egyszer hozzájutottunk, mindig számíthatunk rá. A hosszú élettartamának titka, hogy minél többet használjuk, ami együtt jár azzal, hogy rendszeresen kell tisztítani is. Eláruljuk, melyek az öntöttvas serpenyő karbantartásának helyes lépései.

A reggeli rántottától a szaftos sültekig terjed az öntöttvas serpenyőben készíthető ételek listája. Minél többet használjuk, annál tovább lesz segítségünkre a konyhában ez a praktikus eszköz. Ám, hogy igazán hosszú életű legyen, a rendszeres tisztításról sem szabad elfeledkeznünk. 

Az öntöttvas serpenyő sokáig hű társunk lesz a konyhában, ha a megfelelő módon tisztítjuk 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az első lépés, ha új az öntöttvas serpenyő

A karbantartás fontos része, hogy még az első használat előtt „beavassuk” a serpenyőnket. Erre azért van szükség, mert az öntöttvas serpenyő enélkül nem biztosít tapadásmentes felületet. Ezért mielőtt sütni-főzni kezdenénk vele, alaposan tisztítsuk meg langyos, mosogatószeres vízzel, ezután pedig töröljük szárazra. Végül a serpenyőt kívül-belül kenjünk át alaposan olajjal vagy zsírral, és a tűzhelyen vagy a sütőben melegítsük fel. Ezt ismételjük meg még két alkalommal. A rendszeres tisztítás is hasonló lépésekből áll, de már nem ennyire hosszadalmas folyamat. 

Így tartsd tisztán a serpenyőt

A legfontosabb, hogy minden használat után el kell tisztítani a serpenyőt. A megmaradt ételt nem szabad benne tárolni, mert átveheti a vas ízét. 

  1. Egy nem fémes szivaccsal alaposan dörzsöljük át a serpenyő felületét, majd öblítsük át langyos vízzel. 
  2. A tisztításhoz használhatunk mosogatószert, de természetes tisztítószereket is. A nagy szemű sóból és vízből kikevert paszta például remek választás az öntöttvas serpenyő tisztán tartására. 
  3. Ha az edényen odatapadt ételmaradékok vannak, a sós tisztítás azokat is leoldja. Ám ez annak a jele lehet, hogy ideje újra olajjal átkenni a serpenyőt. A kívül-belül kezelt felületet az első használat előtti beavatáshoz hasonlóan fel is kell melegíteni, de már csak egyszer kell megcsinálni a folyamatot. Időnként, ha úgy látjuk, hogy a bevonat kezd kopni, újra meg kell ismételni a felület olajos kezelését. 

Tudtad? 

Bár a legtöbb étel elkészítésére tökéletes eszköz az öntöttvas serpenyő, savas (pl. paradicsomos, citromlével vagy borral felöntött) fogásokhoz nem jó választás. A savas ételek ugyanis károsítják az olajozással elért természetes védőbevonatot, ami az edény rozsdásodásához, élettartamának rövidüléséhez vezet. 

A legfontosabb tudnivalók

Az öntöttvas serpenyők hosszú használatának titka tehát a megfelelő tisztítás és karbantartás. Figyeljünk arra, hogy soha ne maradjon nedves a felület, mert azzal elősegítjük a rozsdásodását. A tárolásnál pedig tartsuk szem előtt, hogy párás környezetben szintén rozsdásodhat az eszköz, ezért keressünk neki egy száraz helyet. Ha a gondos tisztítás és tárolás ellenére berozsdásodik a serpenyőnk, nem kell azonnal kidobni. Távolítsuk el róla a rozsdát, majd kezeljük a szokott módon a felületét. 

(Forrás)

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock) 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.