Babgulyás
Klasszikus stíriai metélt
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Vadas marha
Klasszikus grízgaluska leves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tojásos nokedli fejes salátával
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Farsangi szalagos fánk
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csupacsokis brownie
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos
Praktikus

7+1 tipp, hogy ne legyél főzés után kajaszagú

Bár nincs annál jobb, mint egy klassz villásreggelivel indítani a napot, semmi sem rosszabb, mint aztán kajaszagúan végigtolni a napot… Ismerős helyzet? Mutatjuk, mit tehetünk, hogy ne kísérjen estig a „konyhaszag”!

A reggeli még csak a kezdet, hiszen a legtöbb esetben még egy kör vár ránk a konyhában: a vacsorakészítés során újra veszélybe kerül a hajunk és az éppen rajtunk lévő ruhadarabok többsége. Hogyan kerüljük el, hogy a zsír szaga beleivódjon a ruhánkba, miközben csirkét sütünk? Vagy azt, hogy a fokhagyma szagát átvegye a bőrünk? Segítünk!

A kötény némi védelmet nyújt az ételszag ellen is / Fotó: Shutterstock
A kötény némi védelmet nyújt az ételszag ellen is / Fotó: Shutterstock

Használjunk kötényt!

Meglepő, de a nagyméretű kötények nagyon sokat segíthetnek: megvédik a ruhánkat a kellemetlen szagoktól (és persze a foltoktól is). A profi séfek egyébként azt tanácsolják, hogy legyen egy olyan szettünk, amelyet mindig csak főzéshez veszünk fel – ezeket a ruhadarabokat aztán levehetjük, így a szagok, kellemetlen illatok „nem jönnek velünk”.

Kapcsoljuk be a szagelszívót

A legtöbb konyhában ma már alapdarab a szagelszívó; és ha van, miért ne használnánk? Így minimalizálhatjuk annak az esélyét, hogy az este hátralévő részében folyamatosan érezzük a vacsorára sütött hal vagy csirke illatát.

Kesztyűt fel!

Egy nitril kesztyű megakadályozza, hogy a bőrünk átvegye a különösen aromás alapanyagok – mint például a fokhagyma –, illatát. Érdemes néhány darabot a konyhában tartani, hogy mindig kéznél legyen.

Kesztyűvel óvhatjuk a bőrünket / Fotó: Shutterstock
Kesztyűvel óvhatjuk a bőrünket / Fotó: Shutterstock

Indulhat a szárítógép!

Ha úgy érezzük, hogy a ruhák menthetetlenek, de mégsem szeretnénk még a mosásba tenni, indítsuk el a szárítógépet valami finom illatosítóval. Persze az is megteszi, ha a ruhákat egy éjszakára kiakasztjuk az erkélyre szellőzni…

A sapka nem ciki!

Bár hülyén nézünk ki, de a kendő vagy a sapka az egyetlen megoldás, ha a hajunkat meg szeretnénk óvni a kellemetlen szagoktól.

A gőzölés is segíthet

Főzés, vagy tömény ételszagban elfogyasztott vacsora után a ruhák átgőzölése segíthet, hogy eltávolítsuk a rossz szagokat. Ha nincs gőzölőnk, vegyünk egy forró zuhanyt, a ruhákat pedig lógassuk a fürdőszobába – ahogy mi, úgy a ruháink is felfrissülnek.

Viszlát, kajaszag! / Fotó: Shutterstock
Viszlát, kajaszag! / Fotó: Shutterstock

Készüljünk fel!

Ha tudjuk, hogy erőteljes illatokkal jár a főzés, készüljünk: pirítsunk barna cukrot, fahéjat, vagy párologtassuk citrusfélék héját egy serpenyőben. Egy kis tálkányi szódabikarbóna a pulton is mérsékeli a rossz szagokat, mint ahogy az ecet is segít a szagsemlegesítésben.

+ 1 tipp

Ha a mosogatószer és a szappan sem segít megszabadulni a kellemetlen szagoktól, dörzsöljük át a kezünket egy rozsdamentes acél edénnyel (például egy kanállal).

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.