A reggeli még csak a kezdet, hiszen a legtöbb esetben még egy kör vár ránk a konyhában: a vacsorakészítés során újra veszélybe kerül a hajunk és az éppen rajtunk lévő ruhadarabok többsége. Hogyan kerüljük el, hogy a zsír szaga beleivódjon a ruhánkba, miközben csirkét sütünk? Vagy azt, hogy a fokhagyma szagát átvegye a bőrünk? Segítünk!
Meglepő, de a nagyméretű kötények nagyon sokat segíthetnek: megvédik a ruhánkat a kellemetlen szagoktól (és persze a foltoktól is). A profi séfek egyébként azt tanácsolják, hogy legyen egy olyan szettünk, amelyet mindig csak főzéshez veszünk fel – ezeket a ruhadarabokat aztán levehetjük, így a szagok, kellemetlen illatok „nem jönnek velünk”.
A legtöbb konyhában ma már alapdarab a szagelszívó; és ha van, miért ne használnánk? Így minimalizálhatjuk annak az esélyét, hogy az este hátralévő részében folyamatosan érezzük a vacsorára sütött hal vagy csirke illatát.
Egy nitril kesztyű megakadályozza, hogy a bőrünk átvegye a különösen aromás alapanyagok – mint például a fokhagyma –, illatát. Érdemes néhány darabot a konyhában tartani, hogy mindig kéznél legyen.
Ha úgy érezzük, hogy a ruhák menthetetlenek, de mégsem szeretnénk még a mosásba tenni, indítsuk el a szárítógépet valami finom illatosítóval. Persze az is megteszi, ha a ruhákat egy éjszakára kiakasztjuk az erkélyre szellőzni…
Bár hülyén nézünk ki, de a kendő vagy a sapka az egyetlen megoldás, ha a hajunkat meg szeretnénk óvni a kellemetlen szagoktól.
Főzés, vagy tömény ételszagban elfogyasztott vacsora után a ruhák átgőzölése segíthet, hogy eltávolítsuk a rossz szagokat. Ha nincs gőzölőnk, vegyünk egy forró zuhanyt, a ruhákat pedig lógassuk a fürdőszobába – ahogy mi, úgy a ruháink is felfrissülnek.
Ha tudjuk, hogy erőteljes illatokkal jár a főzés, készüljünk: pirítsunk barna cukrot, fahéjat, vagy párologtassuk citrusfélék héját egy serpenyőben. Egy kis tálkányi szódabikarbóna a pulton is mérsékeli a rossz szagokat, mint ahogy az ecet is segít a szagsemlegesítésben.
+ 1 tipp
Ha a mosogatószer és a szappan sem segít megszabadulni a kellemetlen szagoktól, dörzsöljük át a kezünket egy rozsdamentes acél edénnyel (például egy kanállal).
(Nyitókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.