Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Praktikus

Te is kidobod az uborka héját? Ne tedd, mutatjuk, miért!

Az uborka az egyik legnépszerűbb zöldségünk, amit minden évszakban szívesen fogyasztunk. Magas a víztartalma, így a nagy melegben különösen jó, ha önmagában vagy salátákban rendszeresen szerepel az étrendünkben. Hogy meghámozva vagy héj nélkül fogyasztjuk, persze ízlés dolga, de úgy tűnik, jobban járunk, ha nem szabadítjuk meg sötétzöld védőrétegétől.

Két iskola létezik: vannak, akik meghámozzák az uborkát, mert attól tartanak, hogy a héjban rengeteg növényvédőszer-maradvány van, vagy egyszerűen nem szeretik a héj enyhén keserű ízét. Mások viszont nem foglalkoznak azzal, hogy meghámozzák az uborkát, ők egyszerűen csak megmossák és már fogyasztják is. Vizsgálatok szerint utóbbiak járnak jobban – feltéve, ha nem extrém keserű az uborka, hiszen akkor már akár veszélyes is lehet héjastól elfogyasztani.

Sokan héjastól fogyasztják az uborkát, és milyen jól teszik! / Fotó: Shutterstock
Sokan héjastól fogyasztják az uborkát, és milyen jól teszik! / Fotó: Shutterstock

Miért keserű az uborka?

Az uborka keserű ízéért a kukurbitacin (C13) a felelős. Ez egy természetesen előforduló vegyület, amellyel a növények a termésüket lelegelő állatok ellen védekeznek. Nem mellesleg az emberi szervezetnek is szüksége van a keserűanyagokra, mert a májtisztítás egyik alapeleme a keserűanyagok fogyasztása (pl. fejes saláta, spenót, grapefruit stb.).

A kukurbitacin általában az uborka szárának végén és a héjában koncentrálódik, így legtöbbször elég, ha 2-3 centimétert levágsz a szár végéről. Ha ez nem segít, akkor jöhet a hámozás, sőt a héj eltávolítása után érdemes hideg vízzel leöblíteni a zöldséget.

Miért jó, ha nem hámozod meg az uborkát?

Az uborka héja sok értékes tápanyagot tartalmaz: sok benne a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas, A- és B- és C-vitamin. Lúgosító hatású, támogatja az emésztést, serkenti a nyálkiválasztást ás jó szomjoltó.

Ha héjastól fogyasztod az uborkát, mindig alaposan mosd meg, és ha teheted, válassz biouborkát!

Ha pedig a nagy melegben szeretnél egy hűsítő, hideg levest, íme egy szuper recept!

A hideg kefires uborkaleves jó választás forró nyári napokon / Fotó: MIndmegette
A hideg kefires uborkaleves jó választás forró nyári napokon / Fotó: MIndmegette


Hozzávalók:

  • 2 db kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg joghurt
  • 12,5 dkg tejföl
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1/2 csokor kapor (plusz a tálaláshoz)
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. Az uborkát megmossuk, a végeit levágjuk. Az egyiknek a közepéből néhány vékony karikát vágunk, amit a tálaláshoz félre teszünk. A többit tálba reszeljük, majd megsózzuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk.
  2. Habosra keverjük a joghurtot a tejföllel és az olívaolajjal. Az uborkát kinyomkodjuk, majd a joghurtos keverékhez adjuk a fokhagymával együtt.
  3. Hozzáforgatjuk a megmosott, finomra vágott kaprot. Ezután hűtőbe tesszük legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek.
  4. A hideg levest az uborka karikákkal, egy kevés kaporral és frissen őrölt borssal tálaljuk. Friss kenyér vagy pirítós illik hozzá.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.