Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Praktikus

Te is kidobod az uborka héját? Ne tedd, mutatjuk, miért!

Az uborka az egyik legnépszerűbb zöldségünk, amit minden évszakban szívesen fogyasztunk. Magas a víztartalma, így a nagy melegben különösen jó, ha önmagában vagy salátákban rendszeresen szerepel az étrendünkben. Hogy meghámozva vagy héj nélkül fogyasztjuk, persze ízlés dolga, de úgy tűnik, jobban járunk, ha nem szabadítjuk meg sötétzöld védőrétegétől.

Két iskola létezik: vannak, akik meghámozzák az uborkát, mert attól tartanak, hogy a héjban rengeteg növényvédőszer-maradvány van, vagy egyszerűen nem szeretik a héj enyhén keserű ízét. Mások viszont nem foglalkoznak azzal, hogy meghámozzák az uborkát, ők egyszerűen csak megmossák és már fogyasztják is. Vizsgálatok szerint utóbbiak járnak jobban – feltéve, ha nem extrém keserű az uborka, hiszen akkor már akár veszélyes is lehet héjastól elfogyasztani.

Sokan héjastól fogyasztják az uborkát, és milyen jól teszik! / Fotó: Shutterstock
Sokan héjastól fogyasztják az uborkát, és milyen jól teszik! / Fotó: Shutterstock

Miért keserű az uborka?

Az uborka keserű ízéért a kukurbitacin (C13) a felelős. Ez egy természetesen előforduló vegyület, amellyel a növények a termésüket lelegelő állatok ellen védekeznek. Nem mellesleg az emberi szervezetnek is szüksége van a keserűanyagokra, mert a májtisztítás egyik alapeleme a keserűanyagok fogyasztása (pl. fejes saláta, spenót, grapefruit stb.).

A kukurbitacin általában az uborka szárának végén és a héjában koncentrálódik, így legtöbbször elég, ha 2-3 centimétert levágsz a szár végéről. Ha ez nem segít, akkor jöhet a hámozás, sőt a héj eltávolítása után érdemes hideg vízzel leöblíteni a zöldséget.

Miért jó, ha nem hámozod meg az uborkát?

Az uborka héja sok értékes tápanyagot tartalmaz: sok benne a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas, A- és B- és C-vitamin. Lúgosító hatású, támogatja az emésztést, serkenti a nyálkiválasztást ás jó szomjoltó.

Ha héjastól fogyasztod az uborkát, mindig alaposan mosd meg, és ha teheted, válassz biouborkát!

Ha pedig a nagy melegben szeretnél egy hűsítő, hideg levest, íme egy szuper recept!

A hideg kefires uborkaleves jó választás forró nyári napokon / Fotó: MIndmegette
A hideg kefires uborkaleves jó választás forró nyári napokon / Fotó: MIndmegette


Hozzávalók:

  • 2 db kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg joghurt
  • 12,5 dkg tejföl
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1/2 csokor kapor (plusz a tálaláshoz)
  • frissen őrölt bors

Elkészítése:

  1. Az uborkát megmossuk, a végeit levágjuk. Az egyiknek a közepéből néhány vékony karikát vágunk, amit a tálaláshoz félre teszünk. A többit tálba reszeljük, majd megsózzuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk.
  2. Habosra keverjük a joghurtot a tejföllel és az olívaolajjal. Az uborkát kinyomkodjuk, majd a joghurtos keverékhez adjuk a fokhagymával együtt.
  3. Hozzáforgatjuk a megmosott, finomra vágott kaprot. Ezután hűtőbe tesszük legalább 1 órára, hogy az ízek összeérjenek.
  4. A hideg levest az uborka karikákkal, egy kevés kaporral és frissen őrölt borssal tálaljuk. Friss kenyér vagy pirítós illik hozzá.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.