Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Promóció

Egyszerű ünnepi menü kezdő karácsonyozóknak

Gyerekkorban a karácsony csodálatos, izgalmas és varázslatos. Mindenféle megmagyarázhatatlan csoda folytán a lakásba kerül a fa, az ajándékok a fa alá, és sok csodás étel az ünnepi asztalra. Azonban mikor felnövünk, rá kell jönnünk, onnantól fogva a csodáért magunknak kell tenni valamit. Nem könnyű feladat ez, sőt némileg talán teher is.

Annak érdekében, hogy a családdal együtt töltött minőségi időre tudjunk koncentrálni, és ne töltsük az ünnepeket a konyhában, ajánlunk egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető ünnepi menüt, amit garantáltan szeretni fog a család.

1. A leves

Mi magyarok úgy vagyunk beállítva, hogy leves nélkül nem teljes az étkezés. Miért is lenne ez másként karácsonykor. Hagyományosan ilyenkor sokan valamilyen hallevesre esküsznek, de sok helyen a pikáns borleves is hagyomány.

Most azonban egy ezeknél sokkal egyszerűbb levest mutatunk, ami ráadásul a pénztárcánkat is kíméli!

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

  • 20 dkg vöröshagyma
  • 3 dkg liszt
  • 1 kifli
  • 10 dkg vaj
  • 2 l alaplé (akár leveskockából)
  • 5 dkg sajt
  • bors

Elkészítés:

Vágjuk karikákra a hagymát és a vajon pirítsuk meg. Egészen addig kevergessük míg gyönyörű aranysárga nem lesz, mint a karamell. Ekkor válik a hagyma finom édessé.

Ha elérte a kellő küllemet, szórjuk meg liszttel, és azzal is pirítsuk kicsit, de ne sokáig, nehogy lekozmáljon. Majd engedjük fel az alaplével és forraljuk 10-15 percig. Tegyünk bele sót és borsot ízlésünk szerint.

A kiflit vékony karikákra vágjuk, és sütőben szárazon megpirítjuk, majd beletesszük egy elegáns tűzálló levesestál aljára, és ráöntjük a hagymalevest. Megszórjuk a tetejét sajttal, majd forró sütőben még rápirítunk.

Ha szeretnénk meglepetést okozni a családnak, akkor tál helyett tálaljuk cipóban. Egyszerűen csak kivájjuk a belsejét, és beleöntjük a levest, ugyanúgy megpirítjuk sütőben. Tényleg igazán egyszerű és egyben izgalmas fogás.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

2. A főétel

Sokféle hagyományos étel van terítéken hazánkban az ünnepekkor. De szinte mindegyik elkészítése elég bonyolult, vagy legalábbis időigényes. És nem is mindenki szereti. Ha biztosra szeretnénk menni, hogy még a gyerekek sem fognak fanyalogva tekinteni a tányérjukra, csináljunk inkább valami olyat, amit garantáltan mindenki szeret. De persze azért tegyünk bele egy kis ünnepi csavart.

Mézes-diós csirke

Hozzávalók:

  • 4 db csirkemell (persze ha nagyobb a család, akkor több)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 db citrom
  • 5 dkg dió
  • 20 dkg vaj
  • 8 db paradicsom
  • bors
  • kakukkfű

Elkészítés:

A csirkemellet már előző este felkészítjük az eseményre. Jól besózzuk és hűtőbe tesszük. Másnap egy tepsit vastagon kikenünk vajjal, és a húsokat egymás mellé fektetjük benne. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegedjen. Ha kész, betesszük a húsokat, de előtte meglocsoljuk kis vízzel. Míg sülöget, addig összekeverjük a mézet, a borsot, a citromlét, kakukkfüvet és a vajat.

Ha a húsok elkezdenek puhulni, megkenjük őket ezzel a keverékkel. Ha már úgy ítéljük meg, hogy nagyjából kész, szórunk durvára vágott diót a tetejére, és kellemesen rápirítjuk. Melegen és hidegen is isteni. Nyers paradicsomszeletekkel tálalva még pikánsabb fogás.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

Tipp:

Ha ilyen szépen előre kitaláljuk, hogy mit szeretnénk főzni, akkor sokkal gyorsabban végezhetünk a bevásárlással. Sőt, online is ki tudjuk választani előre, hogy mit, hol a legjobb vásárolni. A lapozható Aldi akciós újság változataiban például külön figyelnek a glutén és laktózérzékenyekre is, sőt találunk külön vegán oldalakat is, ha a családban arra lenne igény. De ha hozzánk közelebb esik Spar vagy Lidl, az ő ajánlataikat is megtaláljuk az akciós katalógus gyűjtő oldalakon.

3. A desszert

Ha kezdő lakomakészítők vagyunk, akkor bőven elég nekünk ennyi időt pepecselni a konyhában. A desszert készítés egy mindenképpen bonyolult folyamat, és ha nem vagyunk rutinosak, nem is biztos, hogy olyan lesz a végeredmény, amit várnánk. A legjobban úgy járunk, ha egyszerűen rendelünk a profiktól. Elmaradhatatlan velejárója a karácsonynak a diós és mákos csoda, a bejgli. Rendeljünk házias ízű beiglit a beiglifutártól, és meg is van az ünnepi asztal éke.

Fotó: pixabay.com
Fotó: pixabay.com

Ha követjük ezeket a tanácsokat, egy igazán szép karácsony elé nézhetünk, ahol végig együtt lehet a család, és mégis ínycsiklandozó fogások kerülnek az asztalra. Jó étvágyat hozzá!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.