Annak érdekében, hogy a családdal együtt töltött minőségi időre tudjunk koncentrálni, és ne töltsük az ünnepeket a konyhában, ajánlunk egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető ünnepi menüt, amit garantáltan szeretni fog a család.
Mi magyarok úgy vagyunk beállítva, hogy leves nélkül nem teljes az étkezés. Miért is lenne ez másként karácsonykor. Hagyományosan ilyenkor sokan valamilyen hallevesre esküsznek, de sok helyen a pikáns borleves is hagyomány.
Most azonban egy ezeknél sokkal egyszerűbb levest mutatunk, ami ráadásul a pénztárcánkat is kíméli!
Francia hagymaleves
Hozzávalók:
Elkészítés:
Vágjuk karikákra a hagymát és a vajon pirítsuk meg. Egészen addig kevergessük míg gyönyörű aranysárga nem lesz, mint a karamell. Ekkor válik a hagyma finom édessé.
Ha elérte a kellő küllemet, szórjuk meg liszttel, és azzal is pirítsuk kicsit, de ne sokáig, nehogy lekozmáljon. Majd engedjük fel az alaplével és forraljuk 10-15 percig. Tegyünk bele sót és borsot ízlésünk szerint.
A kiflit vékony karikákra vágjuk, és sütőben szárazon megpirítjuk, majd beletesszük egy elegáns tűzálló levesestál aljára, és ráöntjük a hagymalevest. Megszórjuk a tetejét sajttal, majd forró sütőben még rápirítunk.
Ha szeretnénk meglepetést okozni a családnak, akkor tál helyett tálaljuk cipóban. Egyszerűen csak kivájjuk a belsejét, és beleöntjük a levest, ugyanúgy megpirítjuk sütőben. Tényleg igazán egyszerű és egyben izgalmas fogás.
Sokféle hagyományos étel van terítéken hazánkban az ünnepekkor. De szinte mindegyik elkészítése elég bonyolult, vagy legalábbis időigényes. És nem is mindenki szereti. Ha biztosra szeretnénk menni, hogy még a gyerekek sem fognak fanyalogva tekinteni a tányérjukra, csináljunk inkább valami olyat, amit garantáltan mindenki szeret. De persze azért tegyünk bele egy kis ünnepi csavart.
Mézes-diós csirke
Hozzávalók:
Elkészítés:
A csirkemellet már előző este felkészítjük az eseményre. Jól besózzuk és hűtőbe tesszük. Másnap egy tepsit vastagon kikenünk vajjal, és a húsokat egymás mellé fektetjük benne. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegedjen. Ha kész, betesszük a húsokat, de előtte meglocsoljuk kis vízzel. Míg sülöget, addig összekeverjük a mézet, a borsot, a citromlét, kakukkfüvet és a vajat.
Ha a húsok elkezdenek puhulni, megkenjük őket ezzel a keverékkel. Ha már úgy ítéljük meg, hogy nagyjából kész, szórunk durvára vágott diót a tetejére, és kellemesen rápirítjuk. Melegen és hidegen is isteni. Nyers paradicsomszeletekkel tálalva még pikánsabb fogás.
Tipp:
Ha ilyen szépen előre kitaláljuk, hogy mit szeretnénk főzni, akkor sokkal gyorsabban végezhetünk a bevásárlással. Sőt, online is ki tudjuk választani előre, hogy mit, hol a legjobb vásárolni. A lapozható Aldi akciós újság változataiban például külön figyelnek a glutén és laktózérzékenyekre is, sőt találunk külön vegán oldalakat is, ha a családban arra lenne igény. De ha hozzánk közelebb esik Spar vagy Lidl, az ő ajánlataikat is megtaláljuk az akciós katalógus gyűjtő oldalakon.
Ha kezdő lakomakészítők vagyunk, akkor bőven elég nekünk ennyi időt pepecselni a konyhában. A desszert készítés egy mindenképpen bonyolult folyamat, és ha nem vagyunk rutinosak, nem is biztos, hogy olyan lesz a végeredmény, amit várnánk. A legjobban úgy járunk, ha egyszerűen rendelünk a profiktól. Elmaradhatatlan velejárója a karácsonynak a diós és mákos csoda, a bejgli. Rendeljünk házias ízű beiglit a beiglifutártól, és meg is van az ünnepi asztal éke.
Ha követjük ezeket a tanácsokat, egy igazán szép karácsony elé nézhetünk, ahol végig együtt lehet a család, és mégis ínycsiklandozó fogások kerülnek az asztalra. Jó étvágyat hozzá!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.