Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Calzoni con petto di pollo avagy csirkefantázia *digó gatyában* recept
recept
Mester

Calzoni con petto di pollo avagy csirkefantázia *digó gatyában*

120 perc
4 adag
Megfizethető
5
2008. 01. 02.

Elkészítés

Elkészítés: Először is a tésztát készítem el. Sokféleképpen próbáltam, nekem ez vált be. Fontos hogy a hozzávalók langyosak legyenek! 1 dl vízből, 2 evőkanál lisztből, az élesztőből és a cukorból kovászt készítek (habverővel összekeverem), amit langyos helyen felfuttatok (10 perc). A többi lisztet dagasztótálba teszem, hozzáadom az időközben megkelt kovászt, bort, sót, oregánót és a megmaradt vizet, majd gépi dagasztóval –ennek hiányában kézzel- dagasztom. Közben hozzáadom az olajat. A tészta se túl lágy, sem pedig kemény ne legyen. Akkor jó, ha kissé hólyagos, és szépen elválik az edény falától. Ekkor konyharuhával letakarom, és langyos helyen 1 órán át kelesztem.

Ezalatt elkészítem a szószt. A hagymát félfőre vágom (kettőbe, majd vékony csíkokra), és kevés olajon megfonnyasztom. Nem barnára, csak üvegesre. A fokhagymát fokhagymanyomón áttöröm vagy apróra vágom, majd a hagymához adom. Gyorsan összeforgatom, hogy a fokhagyma ne égjen meg, majd hozzáöntöm a hámozott és darabokra vágott paradicsomot. Az az igazi, ha friss paradicsomból készítjük, ennek hiányában a konzerv is tökéletesen megfelel. Cukorral meghintem (minden paradicsommal készült ételhez adok pici cukrot, hogy a savát tompítsa), fűszerezem tetszés szerint, majd lassú tűzön, lehetőleg elosztón beforralom mártás sűrűségűre. Ha kész, félrehúzom, és nekilátok a raguhoz.

A csirkemelleket és a májat a tokányhoz hasonlóan kis csíkokra, a gombát cikkekre vágom, a sonkaszeleteket ugyancsak felcsíkozom. A májat kis serpenyőben só nélkül kevés olajon, nagy lángon rázogatva lepirítom, félreteszem. A gombát egy nagyobb serpenyőben ugyancsak kevés olajon hirtelen lepirítom, sózom, borsozom, rávetek egy csokor durvára vágott zöldpetrezselymet, hozzáadom a húst, és tovább pirítom, ügyelve arra, hogy a csirke ne száradjon ki. Miután megpuhult, hozzáadom a szószt, utánaízesítem, és beforralom.

Ezalatt a tészta szépen megkelt, nem marad más hátra, mint hogy megtöltsem a *gatyákat*. (calzone=nadrág) Lisztezett deszkán a tésztát lazán átgyúrom, 4 egyenlő részre osztom. A cipókat egyenként kb. 30 cm átmérőjű pizzalapokká nyújtom. A lapokat képzeletben megfelezem, és ráhalmozom a tölteléket. Először a májat (aki nem szereti, az kihagyja), rá a sonkacsíkokat, a ragut. (Aki szereti a csípőset, az most dobjon rá néhány szelet hegyes erőspaprikát.) Végül karikára szelt mozzarellát teszek a halom tetejére. Ügyelek rá, hogy a tésztalap szélén kb. 2 cm szabadon maradjon, és túl sok töltelék ne kerüljön a lapra, mivel most a tésztalap üres felét ráhajtom a töltelékesre, a széleket pedig jól összenyomkodom. Sőt! Ha kedvünk tartja és van rá időnk és némi szépérzékünk –bár az étel élvezeti értékén semmit sem emel- a szélét redőzhetjük, mint a pirogot. A *töltött gatyákat* olajozott sütőlemezre helyezem, felvert tojással megkenem, villával pár helyen megszurkálom (fontos!!!, hogy a sütés közben a gőz ne nyomja szét a batyut). Lehetőleg légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a tészta teteje szép piros, enyhén kopogós. Tálaláskor kerüljön az asztalra a kechup (már csak a gyerekek miatt is kötelező), de a totális ízorgia eléréséhez, gourmand barátaim, bátran locsoljuk meg az étket jóféle Worchestershire öntettel.

Megjegyzés
A Calzone olasz eredetű étel, tésztája és alapmártása gyakorlatilag megegyezik a pizzáéval. Többnyire a feltét is hasonló, ízlés szerint ezerféleképpen variálható. Az én *felturbózott* változatom igen kiadós, laktató egytálétel, 4 jóétkű személyre szabott. S hogy jobban csússzon a falat, keressünk a pincénkben (esetleg a sarki közértben) egy butella jó Cabernet Sauvignon-t, és azt kortyoljunk hozzá. A receptet GabortheHun küldte. Köszönjük!

Recept értékelése

5 / 5

3 értékelés

Ajánljuk még

Hortobágyi húsos palacsinta
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Friss receptek

Hortobágyi húsos palacsinta recept
Recept
Mester

Hortobágyi húsos palacsinta

85 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes) recept
Recept
Bonyolult

Zserbó (glutén-, tej- és tojásmentes)

90 perc
|
0 adag
|
Költséges
Gluténmentes Íz-Lik szerző profilképe

Gluténmentes Íz-Lik

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti recept
Recept
Bonyolult

Darálós keksz, ahogy a nagyi készíti

45 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Recept
Mester

Diós és mákos bejgli egyszerűen

85 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Tündi konyha szerző profilképe

Tündi konyha

Néró teasütemény recept
Recept
Egyszerű

Néró teasütemény

40 perc
|
6 adag
|
Megfizethető
Farkasinszki Ildikó szerző profilképe

Farkasinszki Ildikó

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó recept
Recept
Egyszerű

Sütőben sült egyszerű fasírtgolyó

40 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Jasinka Ádám szerző profilképe

Jasinka Ádám

Klasszikus kocsonya recept
Recept
Mester

Klasszikus kocsonya

120 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Nemes-Pádár Csilla szerző profilképe

Nemes-Pádár Csilla

Epres-tejfölös süti recept
Recept
Egyszerű

Epres-tejfölös süti

70 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Szabó Enikő szerző profilképe

Szabó Enikő

Zsebes karaj recept
Recept
Egyszerű

Zsebes karaj

180 perc
|
4 adag
|
Olcsó
Buzás Péter szerző profilképe

Buzás Péter

Tejszínes fokhagymakrémleves  recept
Recept
Egyszerű

Tejszínes fokhagymakrémleves

25 perc
|
4 adag
|
Megfizethető
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Citromos kevert süti recept
Recept
Egyszerű

Citromos kevert süti

65 perc
|
8 adag
|
Átlagos
Pataky Krisztina szerző profilképe

Pataky Krisztina

Krémes gombás csirke recept
Recept
Egyszerű

Krémes gombás csirke

30 perc
|
2 adag
|
Átlagos
Mindmegette   szerző profilképe

Mindmegette

Friss sztorik

Hozzávalók sikeresen mentve a bevásárlólistába!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.