1 dl langyos tejbe tegyünk 1 ek cukrot és egy csipet sót. Felfuttatjuk benne az 1,7 dkg élesztőt. Hozzáadjuk a 13 dkg lisztet, az 1 db tojást, az ½ tk reszelt citromhéjat és 1 ek olajat. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edénytől. Letakarjuk tiszta konyharuhával, és meleg helyen 40 percig kelesztjük.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd levágunk belőle 1×20 cm-es csíkokat. Megkenünk néhány kisebb fahengert 1 ek olajjal, és csigavonalban rácsavarjuk a tésztacsíkokat.
Sűrű szirupot főzünk 5 dkg cukorból és 1 dl vízből. Kivajazunk és kilisztezünk egy kisebb tepsit. Belehelyezzük a kalácsokat, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Még melegen lecsúsztatjuk a kalácsokat a formákról, és megkenjük őket a cukorsziruppal. Ezután 10 dkg darált dióban és 3 dkg porcukorban megforgatjuk a kalácsokat.
Amíg hűl, elkészítjük az öntetet: sűrűre főzünk 2,5 dl tejet 2 db tojássárgájával, 5 dkg porcukorral, 1 dkg liszttel és ½ rúd vanília kikapart belsejével. A tányérra kanalazzuk, mellé tesszük a kürtöskalácsokat, és eperszemekkel, citromfűvel díszítjük.
2025.02.15.
2025.02.12.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.