Elkészítése: Az élesztőt, 1 teáskanál cukrot és 2,5 megmelegített tejet egy nagy edényben összekeverünk, hozzáadunk 7,5 deka átszitált lisztet, majd letakarjuk, kb. fél órára meleg helyre állítjuk. Fontos, hogy a tészta a duplájára keljen. Hozzákeverjük a vajat, a 2 felvert tojást és a többi cukrot, majd lassan a többi átszitált lisztet, az ánizsmagot és a sót. A masszát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kb. tíz percig dagasztjuk, amíg megfelelő állagú lesz. A tésztát egy nagy kizsírozott edénybe helyezzük, letakarjuk, és meleg helyre állítjuk, amíg duplájára kel (kb. másfél óra). A tésztát ismét lisztezett deszkára borítjuk, és tovább dagasztjuk. Három részre osztjuk, és mindegyik darabból kb. 40 centi hosszú rudat formálunk. Összefonjuk a három rudat, majd egy kizsírozott tepsin kör alakúra igazítjuk a fonatot. Fontos, hogy a két vége egymásba érjen. A piros tojást a koszorú közepébe nyomjuk. Újból letakarjuk a konyharuhával, és háromnegyed órára meleg helyen még tovább kelesztjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt kb. 200 fokra. A tojássárgáját összekeverjük 2 evőkanál tejjel, és kenőtoll segítségével áthúzzuk vele a tészta tetejét. A tésztát az előmelegített sütőben tíz percig sütjük, majd a hőt levesszük 180 fokra, és még fél órán át folytatjuk a sütést. Akkor jó a kalács, ha az alsó héját megütögetve kongó hangot ad. Prímán fagyasztható, ellenben nem mikrózható. Vigyázzunk, a tojást nem lehet lefagyasztani.
Elkészítési idő: 40 perc+2 és 3/4 óra kelesztés
Fogyasztható: kb. 3,5 óra múlva
1 adag: 94 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.