Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk, rózsáira bontjuk, majd sós vízben nem túl puhára megfőzzük, szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük. Lecsepegtetjük, és konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk, néhány szép rózsát félreteszünk a díszítéshez.
Kikenünk vajjal egy 1,7-2 literes kuglófformát, beszórjuk zsemlemorzsával. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat).
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, ízlés szerint sóval, borssal, a tejföllel és a sajttal, majd óvatosan beledogozzuk a tojáshabot, végül a karfiolt, és a formába simítjuk.
A formát meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, betesszük a sütőbe, a hőmérsékletet 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) emeljük, és a masszát kb. 1 órán át sütjük - a sütő ajtaját 25-30 percig nem tanácsos kinyitni, mert összeesik az étel!
Közben apró kockákra vágjuk és megpirítjuk a szalonnát. A pörcöt félretesszük, a szalonnazsírban aranybarnára pirítjuk a maradék zsemlemorzsát. Kivesszük a sütőből a felfújtat, 5 percig a formában pihentetjük, majd kerek tálra borítjuk, a félretett karfiolrózsákkal és zeller- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítjük, végül megszórjuk a zsemlemorzsával és a szalonnapörccel, azonnal tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.