Elkészítés: A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át (vagy villával alaposan törjük össze), és hűtsük ki teljesen.
Az olajat, az egész tojást és a tejet keverjük össze, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután kanalazzuk rá a kihűtött, áttört krumplit, majd a sóval összekevert lisztet. Végül szórjuk rá a cukrot, morzsoljuk rá az élesztőt, majd indítsuk el a dagasztó programot. (Én egymásután kétszer indítottam el a dagasztó programot, természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.)
Amikor végzett a dagasztóprogram, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 1 órán át.
Közben készítsük elő a tölteléket. A sonkát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és a tejföllel, a tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl folyós legyen a massza.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután kenjük rá a sonkás-sajtos-tejfölös masszát, majd tekerjük fel, mint a bejglit. Nem kell túl szorosra tekerni. Éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm-es csigákra, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig a csigákat. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve szedjük rácsra, és hűtsük ki a csigákat.
Tálalhatjuk egy leves mellé második fogásként, de reggelire vagy éppen vacsorára egy bögre teával is nagyon finom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.